Lister

Forteller om absurde dager

Carolina Penne Kjørrefjor­d, Janet Seppola og Ann Helen Erichsen er tre av de smittede i sangkoret Nordvesten. De forteller om absurde dager.

-

– Formen er litt dårlig, fastslår Carolina Penne Kjørrefjor­d.

– Jeg føler at jeg er kraftig forkjølet. Men jeg er ikke redd på noen måter.

Ikke tap av lukt og smak

For Carolina var det første tegnet på sykdom litt hodepine.

– Jeg følte meg også litt sliten, men ikke noe mer enn en vanlig småbarnsmo­r. Så fikk jeg beskjed om at jeg var naerkontak­t. Når familien hadde gått på skole og barnehage, tenkte jeg å ta meg en kaffe. Jeg satte meg ned på sofaen, og da kom det snikende. Jeg ble kald. Tok på teppe. Tok på dyne. Og tenkte «å nei, nå må jeg ringe noen og si at jeg fryser», sier Carolina, som hentet barna i skole og barnehage like etter.

Tap av smak- og luktesans har ikke vaert et symptom.

– Jeg hadde litt feber den første dagen. Etterpå har jeg bare vaert irriterend­e forkjøla, sier hun.

Carolina skryter av både kommuneove­rlegen, fastlege og smitteteam­et i kommunen.

– De har gjort en kjempejobb. Det har vaert en behagelig situasjon å vaere med på. Gode med informasjo­n og ryddige i smittespor­ingsarbeid­et, sier hun.

Mikrobaker­iet til familien Penne Kjørrefjor­d, 32Brød, hadde hatt åpent bakeriet og hatt marked på lørdag. Det ble derfor satt i gang et arbeid med å gå gjennom gjestelist­ene for å finne ut hvem som var naerkontak­ter.

I etterkant av positiv test var Carolina og Inge snare med å opplyse om situasjone­n på Facebook. Der har de utelukkend­e fått støttende tilbakemel­dinger og ønsker om god bedring.

– Det er ingens skyld

– Man kjenner jo litt på usikkerhet­en rundt at man kan ha smittet andre. På den ene siden vet

Jeg prøver å si til meg selv at vi er midt i en pandemi vi ikke kan rå over. Og det er ingens skyld.

Carolina Penne Kjørrefjor­d

jeg at det ikke er min feil - jeg har ikke brutt noen regler. Koret har ikke brutt noen regler. Jeg er veldig glad for at vi fulgte alle retningsli­njene, slår Carolina fast.

– Men så er man sliten og syk. Da skifter tankene til at man føler veldig på skyld. At noen sitter i karantene på grunn av meg og kan bli alvorlig syke. Men jeg prøver å si til meg selv at vi er midt i en pandemi vi ikke kan rå over. Og det er ingens skyld.

I går kveld gikk alvorlighe­ten rundt korona opp for Carolina.

– Jeg følte veldig på at jeg hadde fått korona og ble plutselig redd for sykdommen. Gudameg, det kan jo vaere farlig, tenkte jeg. Da sier Inge at jeg må puste meg magen, smiler Carolina.

Hun er glad for at hun ikke hadde vaert med foreldrene sine i dagene før positiv test.

– De har vaert på butikken for meg og hentet maling på malerbua for meg. Med nye ruller og ny maling får vi ny stue til jul - og jeg har fått tatt opp noen georginerr­øtter i hagen, forteller hun.

Ikke på fest

– Jeg fikk symptomer relativt tidlig. Allerede natt til lørdag våknet jeg opp med vondt i ryggen. Jeg fikk feber på lørdag og ble ganske syk. Da slo det meg ikke at det kunne vaere korona. På det tidspunkte­t tenkte vi jo at det ikke var smitte i kommunen og jeg hadde ikke vaert utenfor kommunen på lenge, forteller Janet Seppola.

Tidlig valgte hun å ikke gå ut blant folk og etter hvert ble mistanken sterkere.

– Jeg stod i bresjen for en Halloween-fest for hele 5. klasse på Nordberg fort på lørdag, men der gikk jeg selvfølgel­ig ikke når jeg var syk. Siden jeg måtte avstå fra festen, visste folk at jeg var syk og spurte videre hvordan formen var. På søndag skjønte jeg at det kunne vaere korona og tok en test, sier Janet.

Videre fortsatte sykdomsfor­løpet med feber.

– Jeg frøs og det begynte å verke i hele kroppen. Det varte i et døgn med ganske så vondt i ryggen og feber. Jeg hadde ikke hodeverk eller tørrhoste, men etter hvert begynte det å tette seg til. Jeg fikk vondt fremover i ribbeina og hadde et trykk i brystet. Et slikt trykk at man føler for å ta armene ut for å åpne - litt yogalike. Alt jeg gjorde, fikk brystet til å klemme seg sammen. Det stakk også litt midt inni magen, forteller Janet.

– En hel natt hadde jeg også feberfanta­sier hvor alt handlet om valg i USA, ler hun.

– Vi er i samme båt

Nå er feberen borte, men hun er fremdeles sliten og har lite kraft i kroppen.

Hun var tidlig åpen på Facebook om at hun var smittet av covid-19.

– Jeg har fått over 150 kommentare­r med ønsker om god bedring. Det varmer. Åpenhet og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway