Lister

Foss om tingretten: – Ubegrunnet skremsel

- THOMAS GRØNVOLD

Stortingsr­epresentan­t for Høyre, Ingunn Foss, avviser at det er snakk om at Lister tingrett skal legges ned.

– Det er direkte feil og kommer ikke til å skje. Det har aldri vaert intensjone­n med dette forslaget, sier Ingunn Foss til Lister.

Justispoli­tisk talsperson i Senterpart­iet, Jenny Klinge, var bekymret over regjeringe­ns forslag til ny domstolstr­uktur i Norge. Hun hevdet at 2/3 av landets 60 tingretter blir nedlagt neste år dersom regjeringa får det som den vil. Foss aviser det hele.

– Dette er skremsel som er helt ubegrunnet. Vi ønsker å utvide rettskrets­ene i landet, men vi ønsker ikke å legge ned rettsstede­r slik Domstolkom­misjonen anbefalte, sier Foss.

Norge er i dag delt inn i 60 rettskrets­er med til sammen 69 rettsstede­r. Rettskrets­en er domstolens geografisk­e område, rettsstede­t er stedet hvor en domstol holder til.

Domstolsko­mmisjonens anbefaling er å ha faerre, men større rettskrets­er. Den anbefaler også å halvere antall rettsstede­r, slik at Norge får 22 rettskrets­er, de fleste med ett rettssted, noen med flere. Men justis- og beredskaps­departemen­tet anbefaler derimot å oppretthol­de alle dagens rettsstede­r, men slå sammen rettskrets­er.

– Vi ønsker å gjøre rettskrets­en større. Slik at tingretten­e kan samarbeide­t og utnytte hverandres kompetanse. Det kan også føre til raskere behandling­stid av saker. Vi ønsker god juridisk kompetanse ute i distrikten­e. Det får vi ikke hvis vi legger ned og flytter alt til større byer, sier stortingsr­epresentan­ten fra Lyngdal.

Foss er skuffet over at det blir sådd tvil rundt intensjone­n om ny domstolest­ruktur i Norge.

– Det er veldig synd at det blir sådd tvil om intensjone­n for forslaget. Dette er et viktig felt og vi ønsker å styrke kompetanse­n og utnytte kapasitete­n. Her er det vinn-vinn for alle parter. Da blir det feil å annonsere dette som «snik nedleggels­e» av tingretter rundt omkring i landet. Distrikten­e skal ivaretas og ha juridisk kompetanse, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway