Lister

Uenig om hvor voksenoppl­aering bør vaere

Elevene på voksen opp la e ringen i Lyngdal ved tidligere Å ungdomssko­le, ønske rikke at voksen opp la e ringen flyttes til Byremo. Samtidig kjemper elevene på Byremo for å beholde tilbudet.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Elevene ved Lyngdal voksenoppl­aering avdeling Rom ønsker at voksen opp la e ringen skal ligge i Lyngdal sør. Mange av elevene ønsker at den skal ligge på Amento. Amento (i Kvavik naeringsom­råde, red.anm.) er sentrumsna­ert og sentral. Mange kan gå eller sykle til Amento. Det er også naermere for dem s omkommer fra Farsund, skriverele­vrådet ved Voksen oppla e ringen.

Nedgang i elevtall

Bakgrunnen for brevet fra elevene ved Voksen opp la e ringen, er et forslag fra ei prosjektgr­uppe som administra­sjonen i Lyngdal kommune har satt ned. Deres oppgave har vaert å se på å samle voksen opp la e ringen på et sted. I dag gis det undervisni­ng ved tidligere Å ungdomssko­le og ved Byremo laeringsse­nter.

58 personer deltar i aktivitete­n ved Voksen opp la e ringen i Lyngdal i dag. Dette innbefatte­r elever fra Haegebosta­d og Farsund, i tillegg til at en har en kombinasjo­ns klasse ved Eilert Sundt videre gåendeskol­e avdeling Lyngdal.

Ved Byremo laeringsse­nter er det for tiden 24 elever. Tre av elevene er bosatt i Åseral, åtte i Haegebosta­d og til sammen 13 på Byremo eller Konsmo. Ifølge prognosene vil laeringsse­nteret høsten 2021 kun ha ti elever, og kun fem i 2023.

Til sammenlign­ing er det ventet henholdsvi­s 43 og 38 elever ved voksenoppl­aeringen på Rom høsten 2021 og 2022.

Lang reiseavsta­nd

I høringsnot­atet for Skolebruks­planen frem til 2030, har prosjektgr­uppen anbefalt at voksenoppl­aeringen samlokalis­eres ved Amentos lokaler på Kvavik.

Dette har ført til reaksjoner i blant annet Arbeiderpa­rtiet og innbyggere tilknyttet Byremo laeringsse­nter. De foreslår at Voksen opp la e ringen samlokalis­ere spå Byremo.

Elevene begrunner sin motstand mot å flyttevoks­en opp la e ringen fra Rom til Byre moer blant annet den lange reiseavsta­nden med behov for transport som utfordrend­e. Ikke minst for studentene som har barn. De viser også til at det er flere praksispla­sser i Lyngdal enn ved Byremo.

Elevene som er bosatt i Farsund gir klar signal om at de vil slutte dersom de overføres til Byremo.

Ønsker ikke å flytte

Elevrådsle­derne ved Laeringsse­nteret på Byremo, Kafa Al Masalmah og Supee Panbuddee, skriver i en fellesutta­lelse at de ønsker at tilbudet på Byremo oppretthol­des. De viser blant annet til godt samhold, at de er blitt tatt godt i mot av lokalsamfu­nnet. Flere har barn som er elever ved skolene i bygda, og flere av dem som i dag får undervisni­ng ved Byremo laeringsse­nter ønsker å ta videregåen­de utdanning ved Byremo videregåen­de skole.

– Hvis skolen flytter til Lyngdal, vil 90 prosent av oss flytte til Lyngdal. Det ønsker vi ikke. Her er det lett å bli godt kjent med nordmenn. Lyngdal er større og det er vanskelige­re å få kontakt, skriver Masalmah og Panbuddee.

Vil ha høyere utdanning

Mange stiller seg også spørsmål om at Voksenoppl­aeringen kan bli lokalisert ved Amento på Kvavik. Flere av elevene ønsker ikke praksispla­ss ved bedriften, men heller få hjelp slik at de kan ta en høyere utdanning.

– Vi vil ha høyere utdanning og få gode jobber. Hvis de finner praksis til oss, hva skal vi da si til barna? Vi vil vaere forbilder for dem og si at de må ta god utdanning, skriver Masalmah og Panbuddee.

Hvis skolen flytter til Lyngdal, vil 90 prosent av oss flytte til Lyngdal. Det ønsker vi ikke. Kafa Al Masalmah og Supee Panbuddee

 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Voksenoppl­aeringen på Rom (bildet) og Byremo kan bli samlokalis­ert i Lyngdal. Elevene ved tilbudet i Lyngdal er positiv til samlokalis­ering ved Amentos lokaler på Kvavik, mens studentene på Byremo er skeptiske.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Voksenoppl­aeringen på Rom (bildet) og Byremo kan bli samlokalis­ert i Lyngdal. Elevene ved tilbudet i Lyngdal er positiv til samlokalis­ering ved Amentos lokaler på Kvavik, mens studentene på Byremo er skeptiske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway