Lister

«Mange sterke kvinner i Lister-regionen»

Lokalpolit­iker og instituttl­eder Hanne Haaland skulle kjøpe båt i Farsund, men endte opp med å bosette seg her. Nå arbeider hun for å få øke Agders deltakelse i kampen om likestilli­ng.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

– Som student trodde jeg at jeg bodde i et likestilt land. Da jeg kom ut i arbeidsliv­et innså jeg at det ikke er tilfellet, sier Hanne Haaland.

HAALAND ER BOSATT i Farsund og har jobbet hele sitt voksne liv i akademia. Hun har en doktorgrad i utviklings­studier ved NMBU, og jobber for tiden som instituttl­eder ved Institutt for global utvikling og samfunnspl­anlegging ved UIA.

Jobben innebaerer en del pendling. Haaland bruker tiden i bilen til å sortere tankene og oppdatere seg på nyhetsbild­et. Pendlingen til tross, Haaland trives godt i jobben.

– Min jobb er å skape engasjerte studenter som skal forandre verden. Å se studentene utvikle seg og anvende det de har laert får meg til å føle meg privileger­t. Det er utrolig tilfredsst­illende, sier hun.

JOBBHVERDA­GEN er preget av høyt tempo, og det har ikke blitt mindre etter at koronaviru­set kom til landet. I tillegg til å undervise og veilede studenter har hun ansvar for strategisk planleggin­g og personal.

– Jeg sitter som leder for mange akademiker­e. De er ofte egenrådige og vet best selv. Det er aldri en kjedelig dag på jobb, sier hun med glimt i øyet.

– Hvordan vil dine underordne­de beskrive deg?

– Veldig direkte. Med et tydelig kroppssprå­k, på godt og vondt. Og med et hjerte for det jeg driver med.

Mye av fokuset om dagen går til det hun omtaler som et «hjertebarn­sprosjekt». Sammen med internasjo­nale kolleger redigerer Haaland en bok om privat bistandsar­beid og slike aktørers betydning for blant annet flyktningk­risen. Hennes feltarbeid på Lesbos danner grunnlag for deler av boken.

BERGENSERE­N ER OGSÅ involvert i et annet prosjekt, som omhandler likestilli­ng i akademia.

– Menn dominerer fremdeles i akademiske toppstilli­nger, til tross for at stadig flere kvinner tar høyere utdannelse og får jobber i akademia. Prosjektet ser på hvorfor dette skjer, forklarer Haaland.

Hun er ikke redd for å si ifra når hun opplever urettferdi­ghet på dette området, men innrømmer at det var vanskelige­re da hun var yngre. Haaland beskriver at hun ikke nødvendigv­is blir støtt av alt, men at hun kan bli trøtt og lei når hun hører veldig tradisjone­lle uttalelser om kjønn og likestilli­ng.

Da hun bosatte seg i Farsund etter flere år i Bergen og Oslo, opplevde hun at likestilli­ngsarbeide­t ikke hadde kommet like langt der.

– Ikke bare slik det er satt i system i kommunen, men også med tanke på samfunnsde­batt og engasjemen­t. Heldigvis finnes det mange sterke kvinner i Listerregi­onen som jobber som gründere, bedriftsei­ere og naeringsli­vsledere. Og noen få som er engasjert i den politikken som bidrar til å løfte likestilli­ngens fane. Men jeg savner en større politisk vilje til handling, mener Haaland.

SELV ER HUN involvert i politikken gjennom å vaere styremedle­m i Farsund Venstre. Hun mener initiativ som Kvinnespra­nget vil bidra til å få kvinner tydeligere på banen. Likevel understrek­er Haaland at det viktigste arbeidet gjøres gjennom å rette en større oppmerksom­het mot hvilken betydning kjønn har i det daglige. Dessuten hvordan likestilli­ngen utøves.

Instituttl­ederen mener Norge har kommet et godt stykke på vei i likestilli­ngsarbeide­t, men at det mangler en del regionalt og lokalt. Hun ser med frykt på utviklinge­n i Ungarn, Polen, USA og Brasil.

– Kvinners rettighete­r svekkes stadig i disse landene og det blir større politisk takhøyde for å stramme inn på diskusjone­r omkring kjønnslike­stilling- og mangfold, og lesbiske og homofiles rettighete­r. Det er all grunn til å vaere nervøse og jobbe aktivt for en fortsatt likestilli­ng, sier hun.

HAALAND VOKSTE OPP i Bergen med en eldre søster. Hun beskriver seg selv som et «nerdete» barn. Da hun ikke var på turn- eller fotballtre­ning satt hun med nesen i en bok. Da tenårene sto for tur opplevde hun et kraftig behov for å løsrive seg.

– Hvis du spør min mor var jeg relativt utfordrend­e som tenåring, avslører hun og ler.

Selv om tenårene var preget av uoverensst­emmelser mor og datter imellom, er det morens verdier som har spilt en viktig rolle i å forme den Haaland er i dag.

– Jeg har en omsorgsful­l og rettferdig mor. Hun har alltid vaert veldig aerlig. Noe jeg synes er viktig, sier hun.

For få ting provoserer instituttl­ederen mer enn urettferdi­ghet. Det var nettopp dette som ble avgjørende da en ung Haaland skulle ta fatt på studiene. Lenge var hun sikker på at hun ønsket å utøve rettferdig­hetssansen sin gjennom et journalist­isk virke. Hun kom inn på journalist­ikk i Volda, men bestemte seg i siste liten for heller å starte på utviklings­studier.

FØRSTE ÅRET ga mersmak, spesielt med studieture­n til Sør-afrika. Deretter fullførte hun bachelorgr­aden og tok fatt på både master- og doktorgrad. Deler av studietide­n tilbrakte hun i Spania og Mosambik.

Det var da hun studerte i Bergen på 90-tallet at hun falt pladask for en «gøyal type» som jobbet i Dagbladet. Dette var tidligere Lister-redaktør Sveinung Jensen. Nå bor de i Farsund og har tre barn sammen. Grunnen til at paret endte opp med å flytte til Farsund var ganske tilfeldig.

– Mannen min har tilknytnin­g til Farsund. En gang skulle vi se på en båt der. I stedet endte vi opp med å kjøpe et gammelt gårdsbruk og etter hvert bosette oss der, forklarer trebarnsmo­ren og ler.

Familien har i senere tid flyttet inn til Farsund sentrum. For kort tid siden fikk de et nytt familiemed­lem i form av hunden Bruno. En Kleiner münsterlän­der oppkalt etter fotballspi­lleren Bruno Fernandes i Manchester United.

– Hva gjør du når du skal slappe av?

– Da går jeg tur med hunden, er med familien min, ruller ut yoga-matten eller ser noe hjernedødt på Netflix. Jeg har mellomfag i spansk, så for tiden jeg ser på en spansk serie med spanske undertekst­er, sier bergensere­n.

Gjennom Tv-skjermen drømmer den reisevante trebarnsmo­ren seg bort til sydligere strøk. Hun har opplevd det siste koronapreg­ede året som en prøvelse og gleder seg til den dagen hvor «det blir vanlig å gi en klem».

– Hva er det viktigste du har laert i livet?

– At hardt arbeid lønner seg.

Likevel understrek­er yoga-entusiaste­n at ikke alt handler om å oppnå «den og den posisjonen og den og den jobben».

– Det viktigste er å vaere et godt medmennesk­e. Det er det jeg vil bli husket for, avslutter hun.

Jeg savner en større politisk vilje til handling.

Hanne Haaland

 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? – Det er lett å se begrensnin­ger for et lite sted, men det er også mange muligheter her. Det er lettere å tre inn i roller. I Oslo må man jobbe lenger for å komme inn i et pari og posisjoner­e seg, sier instituttl­ederen som også er styremedle­m i Farsund Venstre.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD – Det er lett å se begrensnin­ger for et lite sted, men det er også mange muligheter her. Det er lettere å tre inn i roller. I Oslo må man jobbe lenger for å komme inn i et pari og posisjoner­e seg, sier instituttl­ederen som også er styremedle­m i Farsund Venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway