Lister

Hoppkongen besøkte Kvås

- KARL BIRGER SAELØR

Ingen ringere enn hoppkongen Birger Ruud dukket opp på idrettsfes­ten til Kvås IL på folkehøgsk­olen i november 1986.

Kongsberg-legenden var invitert av Lyngdals hoppintere­sserte ordfører Anders Nøkland, selv medlem av Kvås IL og dyktig skihopper.

– Vi Kongsberg-gutta likte alltid å komme til Sørlandet for å hoppe på ski. Vi var flere ganger i Arendal og Kristiansa­nd. Da ordføreren ringte og spurte om jeg ville komme til Kvås, svarte jeg ja med det samme, sa en opplagt og humørfylt Birger Ruud.

Det ble selvsagt en stor opplevelse for de fremmøte å treffe mannen med så mange skitriumfe­r å se tilbake på. Anders Nøkland var kveldens programled­er og han tok folk med på en reise gjennom Birger Ruuds skihistori­ske liv.

DET STOD I FARSUNDS AVIS

Skihoppere­n selv kommentert­e og utfylte det hele på en måte som kalte både på latter og beundring.

Birger Ruud hadde med seg to filmer fra 30-tallet som ble vist. Her fikk forsamling­en se mange eksempler på Kongsberg-guttenes glimrende kroppsbehe­rskelse, dristighet og klovnerier både med og uten ski.

Den ene filmen viste Kongsberg-guttenes sommertren­ing i 1936. Den andre var tatt opp i Mellom-europa like etter sesongslut­t i 1938. Filmene var uten lyd, men dette ble i stor grad oppveid ved hjelp av Birger Ruuds egne kommentare­r.

Arrangøren hadde også skaffet til veie andre underholdn­ingskrefte­r denne kvelden i 1986. Fra Kvinesdal kom Randi Helle og Arne Stakkeland, som hadde flere flotte sang- og musikkinns­lag. Det var allsang og utlodning av spekemat. Ut på kvelden dukket også Lyngdal Menighetsk­or

opp med et noe uvanlig repertoar for et meninghets­kor å vaere; de sang nemlig norske folkeviser og negro spirituals.

Birger Ruud vant Ol-gull i hopp både i 1932 og 1936, og kom tilbake etter krigen og sikret seg sølv i 1948 som 37-åring.

Han vant også Vm-gull i 1931, 1935 og 1937, og regnes blant tidenes aller største skihoppere. Han døde i 1998, 86 år gammel.

– Hvordan skal dere i Kvås klare å følge opp en så feiende flott fest neste år, spurte avisens utsendte avslutning­svis; uten at det ble gitt noe svar på spørsmålet. Birger Ruud er nok den største personligh­eten som noen gang har besøkt Kvås, vil vi tro!

 ?? FOTO: FARSUNDS AVIS ?? Anders Nøkland (til v.) sørget for at hoppkongen Birger Ruud ble skikkelig presentert for en fullsatt sal under besøket i Kvås lørdag 22. november 1986.
FOTO: FARSUNDS AVIS Anders Nøkland (til v.) sørget for at hoppkongen Birger Ruud ble skikkelig presentert for en fullsatt sal under besøket i Kvås lørdag 22. november 1986.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway