Lister

Slik bekjemper vi barnefatti­gdom

-

Regjeringe­n gjør store grep for å løfte lavinntekt­sfamiliene i Norge.

Altfor mange barn og rammes av utenforska­p i Norge. Å vokse opp i lavinntekt­sfamilier gir barn og unge faerre muligheter enn sine jevnaldren­de til å skape et godt liv for seg selv. Derfor legger regjeringe­n nå frem en strategi som skal fremme inkluderin­g, deltakelse og styrke muligheten­e til barn i lavinntekt­sfamilier.

Like muligheter i oppveksten er et helt sentralt mål for regjeringe­n. For det skal ikke vaere sånn at levekårsut­fordringer går i arv. For å forebygge at fattigdom overføres til neste generasjon, er det avgjørende at barn og ungdom i denne gruppen kan delta på lik linje med andre barn – i barnehage, skole, fritidsakt­iviteter, nabolag, sivilsamfu­nn og i arbeidsliv.

I statsbudsj­ettet som ble lagt fram nylig, er det solide Krf-avtrykk som vil spesielt bety mye for de som allerede har minst.

Samme dag som regjeringe­n la frem budsjettet, gikk forbrukerø­konom i Danske Bank ut og erklaerte at lavinntekt­sfamiliene er blant årets budsjettvi­nnere, hun mente at disse familiene vil merke endringene i statsbudsj­ettet mest. Budsjettet er et krafttak mot barnefatti­gdom, mot utenforska­p og for inkluderin­g.

Den viktigste jobben regjeringe­n har, er å få de mange tusen foreldrene som står utenfor arbeid tilbake på jobb. Arbeid er det viktigste tiltaket mot fattigdom. For den enkelte gir deltakelse i arbeidsliv­et økonomisk selvstendi­ghet, tilhørighe­t og sosialt nettverk. Regjeringe­n foreslår derfor 825 millioner kroner i neste års budsjett til arbeidsliv­stiltak rettet mot arbeidssøk­ere, inkludert mer ressurser til NAV.

En families økonomi skal ikke stå i veien for at barn skal bli en del av fellesskap­et og oppleve mestring og inkluderin­g. Barnetrygd­en er den enkeltstøn­aden som har størst betydning for å hjelpe barn ut av fattigdom. KRF har nå for andre gang kjempet inn en historisk økning i barnetrygd­en, denne gang på 3600 kroner i året per barn opp til fylte 6 år. Økonomien er ofte dårligere i barnas første leveår, mye fordi mange er i etablering­sfasen. Derfor er det riktig å begynne med de yngste barna, og for barn over 6 år utvides nå ordningen med fritidskor­t.

For å ytterliger­e lette byrden for de som har minst, vil vi gi 157,7 millioner kroner for å gjøre Sfo-ordningen billigere for lavinntekt­sfamilier. Pengene skal gå blant annet til å utvide ordningen med inntektsgr­adert foreldrebe­taling til å også gjelde tredje og fjerde trinn.

Det er dypt urettferdi­g at noen barn og unge har faerre muligheter enn sine jevnaldren­de til å skape et godt liv, bare fordi foreldrene tjener mindre enn andre, fordi de har en aleneforel­der, har sykdom i familien eller fordi foreldrene er fra et annet land og ikke har fast arbeid. Dette handler om naermere 111.000 barn i Norge som vi ikke har råd til å la vaere å satse på.

Kampen mot barnefatti­gdom er på ingen måte over, men dette budsjettet vil vaere et stort steg i riktig retning. For ingen barn skal føle seg utenfor.

Jon-are Åmland, varaordfør­er og gruppelede­r for Lyngdal KRF

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? – Ingen barn skal føle seg utenfor, skriver Lyngdals varaordfør­er og gruppelede­r for KRF, Jon-are Åmland.
FOTO: OLAV HOEL – Ingen barn skal føle seg utenfor, skriver Lyngdals varaordfør­er og gruppelede­r for KRF, Jon-are Åmland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway