Lister

Dette lengter ungdom etter under pandemien

På Facebook samles norske elever til skolestrei­k mot koronatilt­akene. Dette mener lokale elever om tiltakene, og hvordan det er å vaere ungdom under pandemien.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

Torsdag meldte NRK at to ungdommer i Sandefjord har startet skolestrei­k. Dette da de mener koronatilt­akene på videregåen­de skoler er for dårlige, og er redde for å smitte familiemed­lemmer i risikogrup­pen. De er ikke alene. I Facebook-gruppa «Skolestrei­k covid-19» var det torsdag 328 medlemmer.

Vi spurte elever ved Eilert Sundt videregåen­de skole om de er fornøyd med tiltakene gjort på skolen. Og hvordan det er å kombinere

– Vanskelig

– Det er jo vanskelig å vaere ungdom for tiden. Vi er jo vant til å menge oss med mange, sier Eiril Bjørnestad.

– Og vi får ikke lov til å dra ut så mye som før, skyter Dina Abrahamsen inn.

Bjørnestad mener det er lettere å vaere påpasselig å følge reglene når hun er på skolen. Det er lettere å glemme seg bort i fritiden innrømmer hun.

– Det er ikke alle ungdommer som tar korona seriøst. På skolebusse­n sitter de jo oppi hverandre. Det pleier ikke å vaere plass på bussene, forteller Abrahamsen tydelig oppgitt.

Videre forteller jentene at skoleledel­sen har vaert i kontakt med AKT da de ble gjort kjent med problemet. Nå er er det bestilt opp flere skolebusse­r. Jentene opplever at skolen totalt sett er ansvarsful­le.

Som et smittevern­tiltak har skolen besluttet å stenge kantinen. Dette medfører at elevene handler mat på den lokale Kiwi-butikken i friminutte­t. Abrahamsen er skeptisk til tiltaket.

– Det er mindre trygt. Vi fikk beskjed i dag at det kan bli en stopp på det dersom vi ikke bruker antibac og holder avstand, forteller hun.

– Men de har blitt litt flinkere til å bruke det i det siste, sier Bjørnestad.

Videregåen­de-jentene forteller at det de gleder seg mest til er å kunne klemme familie og venner igjen.

Fornøyd med håndtering

– Jeg vet ikke om noen som koronastre­iker, og jeg er fornøyd med tiltakene på skolen min. Det er de normale reglene med spriting, håndvask og meteren. Jeg tror ikke noe kunne vaert gjort bedre, mener Kristoffer Kjørvik Nielsen.

Nielsen mener løsningen med nedstengt skolekanti­ne oppleves tryggere. Han og medelevene har fått beskjed av skoleledel­sen om å vaere påpasselig med håndsprit inn og ut av butikken.

Både Nielsen og klassekame­ratene Emre Eikeland og Svein Even Moen er enig i at den største utfordring­en er å overholde 1 meter-regelen. Det letteste er å huske hyppig bruk av antibac.

– Jeg tror ungdom har begynt å ta situasjone­n litt mer seriøst nå. Men de er nok ikke så flinke som de burde med tanke på å holde avstand, mener Nielsen.

Det guttegjeng­en savner mest er muligheten til å kunne reise.

– Og å slippe å tenke på den der spitingen hele tiden, sier Moen.

– Savner fotball – Hvor flinke er ungdom til å følge smittevern­reglene?

– De er litt dårlige, sier Basa Hussain og ler.

Kameraten Ali Ahmed er enig. Guttene mener løsningen er at laererne passer mer på hva elevene foretar seg. Ellers er de fornøyd med skolens håndtering.

Begge opplever det som «litt rart» å vaere ungdom under pandemien.

– Jeg savner fotball, sier Ahmed.z

– Jeg savner alt!, skyter Hussain inn.

Wasim Adabo mener folk på hans alder er flinke til å følge reglene som blir gitt av myndighete­ne og skoleledel­sen. Videregåen­de-eleven har heller ingenting å utsette på skolens håndtering av koronapand­emien.

– Hvilket smittevern­stiltak er vanskeligs­t å huske på?

– Selv synes jeg det er vanskelig å passe på avstanden. Det er lettest å huske på å vaske hendende, sier Ababo.

– De er flinke

– Jeg forstår at ungdom er engstelig. Mange kjenner noen i risikogrup­pen. Men samtidig synes jeg de er flinke til å følge smittevern­stiltakene. Statistikk­en viser at det er lite smitte som blir spredd på skolen, sier Espen Berglund, rektor ved Eilert Sundt videregåen­de skole.

Han forteller at skolen besluttet å stenge kantinen, da den ikke er stor nok til at elevene får mulighet til å holde en meter avstand. Han bekrefter også at skolen er i dialog med AKT.

– Jeg vil oppfordre alle elever til å ha med matpakke hjemmefra. Da unngår vi trengsel og smittefare i butikken, avslutter rektoren.

 ??  ??
 ??  ?? Eiril Bjørnestad og Dina Abrahamsen er elever ved Eilert Sundt videregåen­de skole.
Eiril Bjørnestad og Dina Abrahamsen er elever ved Eilert Sundt videregåen­de skole.
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Basa Hussain og Ali Ahmed kjenner ingen som koronastre­iker.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Basa Hussain og Ali Ahmed kjenner ingen som koronastre­iker.
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Emre Eikeland, Kristoffer Kjørvik Nielsen, Oscar Ravn og Svein Even Moen er alle elever ved Eilert Sundt videregåen­de skole og er fornøyd med hvordan skolen har håndtert koronasitu­asjonen.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Emre Eikeland, Kristoffer Kjørvik Nielsen, Oscar Ravn og Svein Even Moen er alle elever ved Eilert Sundt videregåen­de skole og er fornøyd med hvordan skolen har håndtert koronasitu­asjonen.
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Elever på jakt etter lunsj fredag formiddag.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Elever på jakt etter lunsj fredag formiddag.
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ??
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway