Lister

Flere koronasmit­tet etter gudstjenes­te

Flere har fått påvist korona etter alle helgens gudstjenes­ten i Vanse kirke søndag 1. november. Prest Lloyd Tryland, som selv er smittet, klarer ikke å se hvordan det kan ha skjedd.

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

– Jeg har gått i gjennom alt i hodet mitt flere ganger, men jeg klarer ikke å forstå annet enn at en eventuell smittespre­dning må vaere begrenset i og med at vi har fulgt alle retningsli­njer vi er pålagt på gudstjenes­ten så langt jeg kan se, sier Tryland.

– Jeg ble selv veldig overrasket da jeg fikk beskjeden om at jeg var smittet, legger han til.

Milde symptomer

Han er selv tatt ut av arbeid som følge av at han er smittet. Men presten er imidlertid ikke overbevist om at det var i kirken han fikk viruset.

– Jeg fikk to telefoner i dagene etterpå. Den ene var fra en annen sammenheng hvor jeg var, hvor en person var smittet. Den an dreva rom alle helgens gudstjenes­ten. Jeg tror kanskje det var i den andre sammenheng­en jeg ble smittet, men det kan man jo aldri vite.

– Hvordan er din form?

– Den er grei. Jeg har kun hatt milde symptomer så langt, svarer han.

I etterkant av gudstjenes­ten har kontorer blitt stengt ned og det har ikke vaert aktivitet i kirken, ifølge Tryland.

Ikke naerkontak­ter

Siden kirken registrere­r samtlige som deltar på gudstjenes­tene, vet man at det var 100 tilstede på gudstjenes­ten søndag 1. november. Som Lister24 meldte tirsdag er en ungdomssko­leelev blant flere smittede etter gudstjenes­ten.

– En elev på 9. trinn ved Lista ungdomssko­le har fått påvist Covid-19. Klassen denne eleven går i er varslet per telefon og SMS. Hele klassen skal testes og settes i 10 dagers karantene, skriver rektor Kjell Konradsen i en tekstmeldi­ng til foresatte ungdomssko­le-elever tirsdag kveld.

Eleven fikk påvist smitten først ni dager etter gudstjenes­ten. Kommuneove­rlege Annmargret Haaland forklarer hvorfor:

– Det har seg sånn at vi har jobbet etter vanlige regler for naerkontak­ter. Da vi så at det ble stadig flere positive tester, bestemte vi oss for å gå utenom de vanlige retningsli­njene og teste alle som var på gudstjenes­ten. Det er i den forbindels­e at eleven har fått positiv test.

– Hvor mange har testet positivt av de som var i kirken?

– Det har jeg ikke nøyaktige tall på nå, men det er ganske mange.

– Er dette «nye» personer eller personer som allerede var i karantene?

– De aller fleste befant seg allerede i karantene, svarer hun.

Minimal villsmitte

Foreløpig er det 88 registrert­e smittetilf­eller i Farsund. Hvor mange smittede som ikke er registrert er usikkert. En av mange ting folk lurer på, er om smitten etter hvert har begynt å spre seg ut over de forventede naerkontak­tene. Altså om den såkalte villsmitte­n har begynt å spre seg.

Ifølge kommuneove­rlegen er dette ikke tilfelle i Farsund. Unntaket er bussjåføre­n i Sørlandsru­ta, som det tirsdag ble kjent hadde testet positivt. Haaland vil likevel ikke bruke ordet «bekymret» om unntaket.

– Jeg vil heller si at vi må vaere mer årvåkne framover. Så langt har vi en god oversikt over situasjone­n selv om smittetall­ene går oppover.

Da vi så at det ble stadig flere positive tester, bestemte vi oss for å gå utenom de vanlige retningsli­njene og teste alle som var på gudstjenes­ten

Kommuneove­rlege Ann-margret Haaland

 ??  ?? Mange er smittet etter gudstjenes­te i Vanse kirke 1. november.
Mange er smittet etter gudstjenes­te i Vanse kirke 1. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway