Lister

Ordføreren tar nok litt feil

-

Så fint, ordfører Arnt Abrahamsen, at dere diskuterte medisinsk beredskap i Listerråde­t sist fredag. Men det var da sannelig på tide.!?

Mitt viktigste anliggende med leserinnle­gget var imidlertid å lede oppmerksom­heten til de menneskeli­ge sidene ved denne saken. «Kvinne i 60 årene, etter besøk til familie i Rogaland, bragte smitten inn i Nordvesten.» Dette er essensen i informasjo­nen Farsund kommune gikk ut med.

Kan det hende at hun slett ikke var årsaken til at omlag to tredjedele­r av de som deltok på sangøvelse­n, ble smittet? Kanskje var hun den aktuelle personen som først som lot seg teste. Kanskje var det derfor smittelede­lsen så soleklart gikk ut med at hun var roten til det som skjedde videre.

Første kjente sykdomstil­felle er ikke nødvendigv­is smittekild­en, har jeg lest meg til. Og i alle fall ikke når resten av koret detter inn som syke og smittede bare kort tid etter.

Det virker som at Farsunds ordfører i denne saken opptrer som om han er en del av helseteame­t på Husan. Han bruker Vi-formen i intervjuet med Lister24: « . . . som vi antar tok smitten til Nordvesten, uten at vi mener at denne personen kan lastes for det.» Og blant annet denne: «Jeg har aldri sagt at vi har kontroll på dette, men jeg mener vi har en oversikt over smitteutbr­uddet.»

Neida, jeg har aldri hørt eller lest at ordføreren har kontroll. Men på den annen side: Har ordføreren snakket med kraftig innestemme til kommuneove­rlegen. Hun brukte nemlig ordet kontroll.

Ordføreren skal selvsagt vaere bevisst ansvaret som arbeidsgiv­er. Men i en alvorlig situasjon som kommunen er i nå, er en ordfører mer enn noen gang nødt til å tenke på menneskene han er valgt av, og som han i kraft av sin politiske posisjon skal ivareta.

Politikere skal lytte til sine fagfolk. Men de skal også stille spørsmål, kritiske spørsmål - og tenke på enkeltmenn­esker. De skal tenke på enkeltskje­bner. De skal tenke på konsekvens­er av hva som blir sagt.

En politiker skal i alle fall ikke ta for gitt alt som et smitteteam resonnerer seg frem til. Kanskje er det noen dyktige sporhunder samlet på Husan. Men de er ikke fagfolk.

Kommuneove­rlegen er medisinsk utdannet. Men innenfor medisinen er visst det som omhandler smitte, et omfattende og komplekst fagfelt. Kommuneove­rlegen har da også uttalt at hun rådfører seg både med fylkeslege og FHI.

Lister24 hadde interessan­t lesning om to enkeltskje­bner knyttet til korona. En Nordsjøarb­eider måtte bli på land. En prøve mente hun var smittet, mens hun i realiteten ikke var det. Hun har uttalt:

«Du føler deg veldig utstøtt av samfunnet. Det blir mye skriv om det i avisa. Og folk er snare med å bruke pekefinger­en og fortelle sine meninger i kommentarf­elt på Facebook.»

I samme saken uttaler en dame fra Spind seg. Medlem i Nordvesten, men ikke med på øvelsen den aktuelle dagen:

«Jeg følte meg utilpass i byen, ute i nødvendige aerender.»

Neida, jeg forventer ikke at Farsund kommune skal følge opp alle som er berørt av koronasitu­asjonen.

Men jeg står fast på at vår kommunale ledelse bør komme med en «dyp og inderlig beklagelse» til damen som feilaktig ble utpekt som kilde til smitten i sangkoret. Først til testmølla er ikke nødvendigv­is «syndebukke­n». Ja, Arnt, med kommunens

 ??  ?? Leserskrib­ent Per Kr. Danielsen.
Leserskrib­ent Per Kr. Danielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway