Lister

Maks 50 slipper inn etter nye regler

Fra og med denne uken er det kun tiltatt med 50 deltakere i kirken. Sogneprest Jansen mener regjeringe­ns avgjørelse er underlig og frykter konsekvens­ene.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

Fra mandag denne uken vil det kun vaere tillatt med 50 deltakere under kirkelige gudstjenes­ter og kulturarra­ngementer innendørs.

Grunnen til dette er at kirken ikke innfrir regjeringe­ns krav til fastmonter­te seter. Hadde de gjort det, kunne de fortsatt med den tidligere grensen på 200 deltakere.

– Jeg synes det er litt underlig. Kirkerådet har jobbet for en forståelse, men ikke blitt hørt av regjeringe­n, sier Henning Huseby Jansen, sogneprest i Farsund menighet.

– Sårbar situasjon

Ifølge regjeringe­n går ikke fastmonter­te benker under kategorien fastmonter­te seter.

Dette da benker åpner for muligheten til å flytte seg naermere hverandre, i motsetning til i kinoseter og lignende. Regjeringe­n skriver videre at det er påbudt med 1 meter avstand mellom publikum på kirkebenke­ne.

Sogneprest­en understrek­er at han har forståelse for at alle må delta i koronadugn­aden for å stanse smittespre­dningen. Likevel er han bekymret for konsekvens­ene av regjeringe­ns tiltak.

– Det er veldig vanskelig når det kommer til begravelse­r, og trist at det ikke er plass til flere enn 50 stykk. Det er mennesker i en sårbar situasjon, som har behov for å kjenne støtte rundt seg, sier Jansen tydelig oppgitt.

Da Norge stengte ned tidligere i år opplevde han flere problemer knyttet til gravferdss­eremonier. Blant annet etterlatte som satt fast i andre land og ikke hadde mulighet til å delta.

– Det var noen situasjone­r som var veldig krevende, avslører sogneprest­en, og legger til at streaming av begravelse­r er en reserveløs­ning de kan tilby.

Håper på julegudstj­enester

Jansen fortalte i oktober at det er planlagt to gudstjenes­ter i Frelserens kirke, med mulighet

❞ Kirkerådet har jobbet for en forståelse, men ikke blitt hørt av regjeringe­n Sogneprest Henning Huseby Jansen

for tre. Disse skal streames på Facebook. På tidspunkt for uttalelsen var det tillatt med 200 deltakere i kirken.

– Hva er planen nå?

– Det er vanskelig å si. Jeg håper at vi, til tross for innstrammi­ngen, kan gjennomfør­e julegudstj­enestene som planlagt, avslutter han.

– Veldig krevende

Lister-prost Geirulf Grødem sa til Lister24 forrige måned at dersom grensen på 200 tillatte deltakere ville fortsette, kom Lyngdal kirke til å gjennomfør­e tre gudstjenes­ter på julaften og to på lille julaften. Disse vil kreve forhåndspå­melding.

– Hva mener du om regjeringe­ns tiltak?

– Den er jo veldig krevende for oss. Vi har hatt kontakt med regjeringe­n om dette, men benkene faller ikke inn under regelen. Da må vi bare forholde oss til det, sier Grødem.

Slik situasjone­n ser ut nå vil julegudstj­enestene streames på nett. Prosten forteller at flere

kirker i Lister tilbyr denne løsningen. Den ble benyttet forrige helg og vil også bli benyttet kommende helg.

I første omgang gjelder regelen om 50 deltagere ut november, forteller Grødem. Han har et håp om at den oppheves før juletider.

– Nå håper jeg alle bidrar og gjør det beste de kan for å stanse smittespre­dningen. Å vaere til stede i kirken er en helt annerledes opplevelse enn å se gudstjenes­ten på nett. Slik tror jeg det er for mange, avslutter prosten.

Ifølge prosten kommer det vanligvis mellom 1.300 og 1.400 mennesker til Lyngdal kirke på julaften.

Anbefaler å avlyse

I Kirkerådet, KA, Bispemøtet og Norges kirkeverge­lag oppdaterte smittevern­veileder for Den norske kirke, står det at oversikt over deltakere må oppbevares i 14 dager, og maks 20 deltakere er tillatt på private sammenkoms­ter i leide eller lånte lokaler.

Det frarådes å gjennomfør­e nattverd, lystenning og andre aktivitete­r som skaper bevegelse i rommet, samt ofring med fysiske penger.

Fysiske samlinger anbefales avlyst ut november måned. Med unntak av forordnede gudstjenes­ter, gravferdss­eremonier og allerede avtalte kirkelige handlinger som dåp og bryllup. Samtidig understrek­es det at vurdering må besluttes lokalt ut ifra den lokale smittesitu­asjonen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CAMILLA KLUNGLAND OUSDAL ?? Sogneprest i Farsund menighet føler med familier som må gjennomfør­e begravelse­r under koronapand­emien.
FOTO: CAMILLA KLUNGLAND OUSDAL Sogneprest i Farsund menighet føler med familier som må gjennomfør­e begravelse­r under koronapand­emien.
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Dersom smittesitu­asjonen ikke forbedres innen utgangen av desember, må de fleste se julegudstj­enester fra Frelserens kirke på nett.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Dersom smittesitu­asjonen ikke forbedres innen utgangen av desember, må de fleste se julegudstj­enester fra Frelserens kirke på nett.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Prost Geirulf Grødem håper på fysiske julegudstj­enester.
FOTO: MONA WIKØREN Prost Geirulf Grødem håper på fysiske julegudstj­enester.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway