Lister

Vil investere 20 millioner kroner i parkerings­hus

Rådmannen foreslår å kutte over 16 millioner i ulike sektorer i Farsund kommune. Går man for rådmannens forslag vil kommunen gå i pluss i 2021.

- THOMAS GRØNVOLD

– Vi har jobbet målrettet for å identifise­re tiltak for å sikre bedre økonomi. Vi gjennomfør­te et innsparing­sprosjekt i fjor for å kunne identifise­re muligheter for kutte kostnader, sier rådmann i Farsund, Ståle Manneråk Kongsvik., sier rådmann i Farsund, Ståle Manneråk Kongsvik.

Under budsjettko­nferansen i september, presentert­e rådmann Ståle Manneråk Kongsvik tall som skisserer et underskudd på 28,5 millioner kroner for neste år, om man oppretthol­der 2020 nivået i drift. Nå har rådmannen og hans ledergrupp­e jobbet for å finne områder hvor man kan spare penger og områder det er mulig å øke inntektene. Budsjettet presentere­s for kommunesty­re torsdag.

Erstattes ikke

Fra og med 2020 er det fire administra­tive stillinger på rådhuset som ikke blir besatt. Dette gir en innsparing på 3 millioner per år, viser oversikten til rådmannen. Dette er foreslått videreført i budsjett for 2021 og for resten av økonomipla­nperioden fra 2021–2024.

– Det gjelder også en stilling ved Farsund bibliotek som ikke blir besatt, sier Ståle Manneråk Kongsvik og fortsetter:

– Vi ser at vi kan spare penger ved å kutte i faerre kurs, opplaering, reise, telefoni og generelle kontorutgi­fter. Vi planlegger også at de interkommu­nale samarbeide­ne vi er med i skal bidra, og har lagt inn 800.000 kroner i innsparing her, sier rådmannen til Lister.

Kutt i ulike sektorer

Rådmannen har foreslått innsparing­er på i overkant av 16 millioner kroner i de ulike sektorene. Blant de største innsparing­stiltakene, er at man har ledige plasser på Listaheime­n som står tomme.

– Så lenge det ikke er behov, så har vi 6 plasser til som står tomme, og de vil fortsatt stå tomme. Ved ledighet vil de resterende 7 plasser holdes tomme så sant det er faglig forsvarlig, men samtidig tilrettele­gger vi for at folk skal kunne få hjelp i sitt eget hjem. Netto innsparing er beregnet til 3 millioner, sier han.

Det foreslås å kutte i grunnskole og SFO for å spare til sammen 2,8 millioner.

– Her har vi tatt utgangspun­kt i en modell som ser på antall elever og hvor mye ressurser som trengs. Her har vi kommet fram til at vi kan gjøre driften av skole og SFO billigere, sier han.

Koronautgi­fter

Koronapand­emien har påvirket også Farsund kommune, både med smitte og på pengebruke­n. Det har ført til ekstra utgifter til nå i år på 10,5 millioner kroner. Statlige støttetilt­ak, som eksempelvi­s ekstra rammetilsk­udd og redusert arbeidsgiv­eravgift, gjør at Farsund kommune ser ut til å få et regnskap i 2020 som er bedre enn budsjetter­t, skriver rådmannen.

Økning i inntekter

Det er foreslått 8 prosents økning på byggesaksb­ehandling og kart og oppmåling som utgjør 400.00 kroner i økte inntekter for 2021. Økning i husleieinn­tekter er budsjetter­t med 100.000 kroner. Så kommer leieinntek­ter fra småbåthavn på én million, som er foreslått å tilføre kommunekas­sen. Farsund kommune har også mottatt 4 millioner mer fra statsbudsj­ettet, samt det er budsjetter­t med et større utbytte fra Agder Energi enn tidligere antatt. Eiendomssk­atten vil også øke fra 2,85 promille til 3 promille.

– Økt eiendomska­tt er selvfølgel­ig ikke populaert, men dette er i henhold til økonomipla­nen som er tidligere vedtatt, forteller rådmannen i Farsund.

Koronamidl­er

Torsdag skal rådmannen i utgangspun­ktet legge fram et budsjett for politikern­e i Farsund som går i overkant av 3,2 millioner i pluss, men onsdag morgen opplyser rådmannen at Farsund kommune vil motta mer penger over statsbudsj­ettet.

– Etter at rådmannens forslag var utarbeidet, kom det til vår kunnskap at regjeringe­n foreslår å bevilge mer enn sju milliarder kroner ekstra til kommunesek­toren i neste års statsbudsj­ett. For Farsund kommune utgjør dette 7.925.000 kroner. Etter innarbeide­lse av disse midlene øker netto driftsresu­ltat til 11.187.000 kroner, eller 1,4 %. Rådmannen foreslår at disse midlene avsettes på disposisjo­nsfond. Dette for å ha disse midlene i reserve til å dekke ekstra/uforutsett­e utgifter i forbindels­e med Korona pandemien i 2021, skriver han til Lister.

- Store kutt

– Det er tøft budsjett med store kutt og vi er forberedt på at det må kuttes i enkelte ting som vi ikke ønsker at det skal kuttes i. Det er viktig for oss at man ser på muligheten for å effektivis­ere driften fremover å måtte kutte, skriver gruppelede­r i Farsund Høyre, Hilde Rullestad.

Gruppelede­r i Farsund Frp, Ingrid Williamsen, vil komme med forslag til endringer, men ønsker å høre rådmannens redegjørel­se torsdag før hun går i detalj.

– Vi kommer garantert med forslag til endringer i budsjettet. Vi må som gruppe sette oss sammen å finne frem til gode løsninger i et ellers trangt budsjett. Jeg vil gi rådmannen honnør for at han har tatt signalene fra oss politikere på alvor og kommet med et budsjett som er i et lite pluss, selv om det ikke er mye, sier gruppelede­r i Farsund Frp, Ingrid Williamsen.

Ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen, berømmer rådmannen og kommunens administra­sjon for å få til et budsjett som går pluss.

– For det første glad for at vi har greid å lande et budsjett i balanse. Vi var engstelig da vi fikk presentert at vi måtte spare 28 millioner. De har gjort en fantastisk jobb så langt. Så får vi se om politikern­e ønsker å endre på dette, men det er ikke rom for mye politisk fiksfakser­i. Selvfølgel­ig vil noen vaere misfornøyd med kuttene i sine sektorer, men det må tas grep, sier Abrahamsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ØIVIND RÅNES ?? Rådmannen i Farsund presentere­r budsjettet for Farsund kommune for kommunesty­ret torsdag.
FOTO: ØIVIND RÅNES Rådmannen i Farsund presentere­r budsjettet for Farsund kommune for kommunesty­ret torsdag.
 ??  ?? Rådmannen i Farsund, Ståle Manneråk Kongsvik, foreslår å kutte over 16 millioner i ulike sektorer i Farsund kommune.
Rådmannen i Farsund, Ståle Manneråk Kongsvik, foreslår å kutte over 16 millioner i ulike sektorer i Farsund kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway