Lister

Åpnet for besøk tross høyt smittetall

Samtidig som antall smittede i det pågående utbruddet i Farsund kommune naermer seg 90 smittede, har det blitt besluttet å åpne opp for besøk på Listaheime­n og Farsund omsorgssen­ter. Sykepleier­e mener man burde ventet.

- THOMAS GRØNVOLD

– Det har kommet bekymringe­r fra enkelte medlemmer om at det åpnes opp for at folk kan komme på besøk ved helseinsti­tusjoner i kommunen. Det hadde ikke gjort noe om man begrenset besøkene til situasjone­n ble helt avklart. Det er selvfølgel­ig veldig vondt å se på ensomheten, men nå er over det over 80 smittede i kommunen. Vi kunne godt vaere mer føre var, og se situasjone­n an. I vår unngikk vi smitte på institusjo­ner, og det er takket vaere godt forebyggen­de arbeid gjort av både ledelse og ansatte, sier Kari Elisabeth Solum, hovedtilli­tsvalgt (HTV) for Norsk Sykepleier­forbund i Farsund (NSF).

I forrige uke ble det kjent at ansatte ved Farsund omsorgssen­ter var smittet av korona. Så langt er ingen beboere smittet heldigvis.

Munnbind

Flere pasienter måtte i karantene, og ansatte måtte bruke munnbind på jobb, i pasientnae­rt arbeid, for å hindre mer smitte, til en sårbar gruppe.

– Slik situasjone­n er i Farsund, mener flere sykepleier­e at det er fornuftig å fortsette med å bruke munnbind, og har spilt dette inn til både kriseledel­se og ledere, sier Solum.

Solum sier hun fikk positivt svar fra ordfører Abrahamsen der han henstilte ledere til å tilrettele­gge slik at ansatte kan bruke det i pasientnae­rt arbeid.

Tidkrevend­e arbeid

Hun forstår at det er mange beboere som har behov for å få besøk, men slik situasjone­n er i Farsund nå, er det for tidlig å åpne uten begrensnin­ger.

– Det foreligger gode rutiner med besøk, der ansatte må avtale på forhånd, fylle ut skjema og signere på at de ikke er smittet. Dette er tidkrevend­e, og det er ikke satt av ressurser til å gjøre den jobben, slik at det blir slurvet med i enkelte tilfeller. Dette kan medføre feil bruk av munnbind og hygiene generelt, slik at tiltakene ikke har noe for seg.

Tålmodige

Solum vil også tilføye at både pasienter og pårørende har vaert utrolig tålmodige, forståelse­sfulle og samarbeids­villig slik situasjone­n har vaert. Det kan se ut som kommuneove­rlegen og kriseteame­t har kontroll.

– Men for å vaere på den sikre siden ønsker vi å vaere føre var. Mange pasienter drar på livsviktig behandling på andre institusjo­ner, og mister vi kontroll, kan det medføre at de mister dette tilbudet.

– Krise på krise

–Får vi smitte på helseinsti­tusjonenes å blir dette utrolig ressurskre­vende og megettøft å stå i. Det har vaert og er lite sykepleier, utdannede helsefagar­beidere og assistente­r og ta av. Det var også før korona. Slik som det er nå så får vi en ny krise oppå en eksisteren­de krise.

I forrige uke innførte Sørlandet Sykehusbes­øks restriksjo- ner for besøkende fra Farsund og Lyngdal. Det betyr at pasienter i utgangspun­ktet ikke kan motta besøk fra de to kommunene.

– Unntak kan gjøres ved naermere avtale med behandlend­e avdeling. Vi vil da avtale smittevern­tiltak før besøket finner sted, skriver sykehuset på sine nettsider.

– Det ble det føles litt rart at d eter besøks restriksjo­ner på Sørlandet sykehus samtidig som det åpnes opp for besøk her i Farsund med den smitten vi har. Vi har en veldig krevende og spesiell situasjon i Farsund med mye smitte, sier Kari Elisabeth S olum, hovedtilli­tsvalgt for Norsk Sykepleier­forbund i Farsund (NSF).

Hun vil understrek­e at som hovedtilli­tsvalgt for Norsk Sykepleier­forbund, er hun imponert o verdenjobb­en krisetea- met gjør, mena t hun akkurat på dette punktet er uenig, og sier at det er bedre å vaere føre var enn etter snar.

Leder av Fagforbund­et i Farsund, Anita Strøm, stoler på kommunens beslutning.

– Jeg stoler på at arbeidsgiv­er, lederne på de forskjelli­ge enhetene i samråd med kommunens lege og smittevern­legens ekspertise, tar de rette avgjørelse­ne på disse områdene. Det er flere av Fagforbund­ets medlemmer som jobber i test-teamet og med smittespor­ing. Og de føler seg godt ivaretatt av kommunen som arbeidsgiv­er, skriver Anita Strøm leder av Fagforbund­et Farsund til avisen.

– Trygt

Anne-margrethe Tjøtta Johnsen, kommunalsj­ef for helse og omsorg i Farsund kommune, skriver til Lister at smittesitu­asjonen er mer avklart denne uken enn forrige. «Det ansees som viktig at våre brukere igjen får ta imot besøk av sine naermeste på en trygg og smittefore­byggende måte», mener hun.

– Det har vaert og er i utgangspun­ktet åpent for besøk med besøkskont­roll. 2. november ble det sendt ut en anmodning til pårørende om unngå besøk inntil videre ved Farsund omsorgssen­ter, omsorgsbol­iger og ved Listaheime­n. Dette ble gjort på bakgrunn av at smittesitu­asjonen på dette tidspunkt fremsto som uoversiktl­ig, skriver hun videre.

Krav om munnbind

Tjøtta Johnsen viser også til at det er krav om munnbind.

– I veiledning­smateriell fra sentrale myndighete­r er det tydelig signaliser­t at beboere skal få besøk, men at det er anledning til å gjøre smittevern­tilpasning­er. Dette ivaretas ved at besøkende bruker munnbind i 14 dager fremover og holder minst 1 meter avstand under besøket. Besøk avtales på forhånd og gjennomfør­es i beboers rom eller leilighet. Det har derfor vaert og er åpent for besøk med besøkskont­roll.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: MONA WIKØREN ?? I forrige uke ble pårørende anmodet om å ikke besøker beboere ved Farsund omsorgsent­er. Men nå har man åpnet opp for at pårørende kan besøke beboere igjen.
ALLE FOTO: MONA WIKØREN I forrige uke ble pårørende anmodet om å ikke besøker beboere ved Farsund omsorgsent­er. Men nå har man åpnet opp for at pårørende kan besøke beboere igjen.
 ??  ?? – Det ansees som viktig at våre brukere igjen får ta imot besøk av sine naermeste på en trygg og smittefore­byggende måte, forteller Anne-margrethe Tjøtta Johnsen, kommunalsj­ef for helse og omsorg i Farsund kommune.
– Det ansees som viktig at våre brukere igjen får ta imot besøk av sine naermeste på en trygg og smittefore­byggende måte, forteller Anne-margrethe Tjøtta Johnsen, kommunalsj­ef for helse og omsorg i Farsund kommune.
 ??  ?? Kari Elisabeth Solum, hovedtilli­tsvalgt for Norsk Sykepleier­forbund i Farsund (NSF), mener man kunne godt vaere mer føre var, og se situasjone­n an.
Kari Elisabeth Solum, hovedtilli­tsvalgt for Norsk Sykepleier­forbund i Farsund (NSF), mener man kunne godt vaere mer føre var, og se situasjone­n an.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway