Lister

Fornøyd med korona oppfølging­en

Ekteparet Linda og Bernt Erik Spinnangr er begge koronasmit­tet. De skryter av oppfølging­en de får gjennom telemedisi­n.

-

Hver morgen, etter at ekteparet har stått opp, legger de inn opplysning­er i appen Digitalhan­ds, en digital hjemmeoppf­ølging.

– Man får seks-sju spørsmål om hva man har opplevd siste døgn. For eksempel i hvilken grad man har feber, hoste eller er tungpustet. Respirasjo­nsfrekvens­en måles for å se om man puster fortere enn 20 ganger i minuttet, forteller Linda.

– Utrolig stilig

Opplysning­ene som gis setter pasienten i en kategori - grønn, gul eller rød. Hvis man havner i gul sone ringer en sykepleier opp for å høre hvordan det går. Lander man på rød sone, settes det eventuelt i gang tiltak.

– Det føles veldig bra at noen følger med. For de som sitter alene og er smittet med covid-19 betyr det sikkert enda mer. Det er fint å vite at noen følger med på situasjone­n vår gjennom informasjo­nen vi legger inn i appen, sier Bernt Erik.

Begge er enige om at kommunen har vaert flinke med oppfølging­en.

– Kols-pasienter har fått liknende oppfølging gjennom telemedisi­n tidligere. Nå brukes det også til å overvåke covid-19. Det er utrolig stilig, sier Linda.

Ekteparet forteller at det har vaert forvirring rundt spørsmålet om isolasjons­tiden.

– Vi har lurt på hvor lenge vi skal sitte i isolasjon. Svaret fra kommuneove­rlegen og kommunalsj­efen er klart: Man skal vaere isolert i ti dager fra den dagen man først fikk symptomer. Man må ha vaert feberfri siste to døgn, men ellers kan man gå ut blant folk uavhengig av hvordan situasjone­n ellers er, forklarer Bernt Erik.

– Skikkelig tilbakefal­l

Bernt Erik fikk symptomer på lørdag og søndag forrige helg, etter å ha blitt smittet på korøvelsen med Nordvesten på onsdagen.

– Jeg var litt fysen den helgen, men veldig fin igjen mandag morgen. Jeg kjente ingenting hele uka. Hadde jeg ikke visst at jeg var smittet hadde jeg trolig gått på jobb og ikke merket noen ting. Bittelitt hoste hadde jeg, men det har man jo av og til, forteller han, og fortsetter:

– Men så kom det et skikkelig tilbakefal­l på lørdag. Jeg hadde høy feber og hostet enormt mye. Jeg klarte så vidt å snu meg uten å få en hostekule. Man har hørt at korona plutselig kan bli litt verre etter sju til åtte dager. Det har jeg fått merke.

Smakløs omelett

Lindas sykdomsfor­løp startet med at hun så vidt var sår i halsen og litt rar i kroppen.

– Det var nok til at jeg var sikker på at jeg var positiv. Men jeg hadde aldri tenkt at det kunne vaert korona hvis jeg ikke hadde ant at jeg var smittet. Det er veldig skummelt at det var så utrolig vage symptomer. Nå blir jeg fort sliten, men jeg hoster mindre enn han, sier Linda og nikker bort på ektemannen.

– Akkurat nå sitter jeg og spiser omelett, men smaker ikke forskjell på pølse og omelett, smiler hun.

– Sliter på psyken

Begge uttrykker at det hele er litt uvirkelig.

– Man går på en måte og venter på at man skal bli veldig dårlig. De siste månedene har man lest så mye om korona at man vet at det kan smelle og man kan bli virkelig syk. Det sliter på psyken, medgir Bernt Erik.

– Vi har kledd oss i gult og briller på jobb, sier Linda, som har jobbet i korona-isolasjons­avdelingen ved Flekkefjor­d sykehus under pandemien.

– Det er sprøtt å plutselig å ha fått sykdommen hjemme.

Linda hadde vaert på nattevakt på sykehuset like før hun testet positivt.

– Jeg syntes det var forferdeli­g å tenke på at jeg hadde vaert på jobb og kunne ha smittet andre. Men det ser ut til å ha gått bra. Heldigvis har ingen kolleger eller pasienter blitt syke, sier hun.

– Et lite sjokk

Bernt Erik er glad for at han ikke var den første i koret som fikk meldingen.

– Som mange andre har man en frykt for å få covid-19 selv. Man hører at det går bra med de fleste, men man har jo også hørt om tilfeller som har ført til innleggels­e og langvarig sykdom. Jeg var nervøs, men trodde absolutt ikke jeg var smittet, sier Bernt Erik.

– Så plinget det på internside­n til Nordvesten. Når så mange fikk det tenkte jeg at det ikke var fullt så ille, men samtidig var det et lite sjokk. Det er helt uvirkelig at 23 av 32 kormedlemm­er ble smittet på en øvelse. Da skjønner man at det må vaere et hissig virus.

– Påkjenning deluxe

Familien Spinnangr har hatt to voksne barn hjemme i hus etter at de ble syke. Dette har vaert en bekymring.

– Det har vaert en påkjenning deluxe. Vi har vaert redde for å smitte de, så vi har isolert oss i deler av huset og har gått med munnbind for å gå inn på kjøkkenet. Det har vaert en slankekur, sier Linda.

Barna har testet negativt og venter på å ta enda en ny test. I mellomtide­n har de fått bo i en liten, kommunal leilighet som stod tom. Snart kan de flytte hjem igjen.

Kormedlemm­ene har hatt en felles side hvor de har sendt hverandre oppdaterin­ger om hvordan det går.

– De fleste har godt mot, mens noen har hatt kraftig feber hele tiden. Jeg vet ikke om man kan si at det er en felles trøst at vi var mange som fikk det samtidig, men det er veldig fint å kunne følge med på hverandre og dele koselige hilsener, sier Bernt Erik, og avslutter:

– Det blir nok å synge i kor igjen.

Tatt i bruk aktivt

Sykepleier Gunn-inger Kjørkleiv forteller gjerne mer om oppfølging­en av covid-19 gjennom te

Jeg hadde høy feber og hostet enormt mye

Bernt Erik Spinnangr

 ??  ??
 ??  ?? – Det er fint å vite at noen følger med på situasjone­n
– Det er fint å vite at noen følger med på situasjone­n
 ??  ?? – Da da korona startet i vår, åpnet vi også opp for oppfølging av covid19-pasienter. Men først nå er dette blitt tatt i bruk aktivt, forteller sykepleier Gunn-inger Kjørkleiv.
– Da da korona startet i vår, åpnet vi også opp for oppfølging av covid19-pasienter. Men først nå er dette blitt tatt i bruk aktivt, forteller sykepleier Gunn-inger Kjørkleiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway