Lister

Kritisk til millionslu­ttpakke

Da Normann Udland sluttet som rådmann i Lyngdal 31. desember i fjor, fikk han med seg en sluttpakke på 1,2 millioner. En professor i økonomi ved BI mener dette sender feil signal til innbyggern­e.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det er veldig uheldig for skattemora­len til borgerne dersom politikern­e gir inntrykk av at de sløser med skattepeng­ene. Jeg kommer ikke med noen form for fasit, men man bør ha i bakhodet at man ikke skal ha en lønnsglidn­ing som er svaert forskjelli­g fra resten av samfunnet. Det vil kunne gi inntrykk av grådige politikere som meler sin egen kake, sier professor ved Institutt for ledelse og organisasj­on ved BI, Stig Berg Matthiesen til Nettavisen.

Måtte slutte

Det er Nettavisen som melder om sluttpakke­n Lyngdal kommune inngikk med davaerende rådmann Normann Udland. De har bedt om innsyn i avtalene til samtlige rådmenn i kommuner som er blitt slått sammen de siste årene. I sin undersøkel­se viser de til at et flertall av rådmennene i de 119 kommunene som har blitt til 47 enten har måtte slutte, pensjonere seg eller gå over i lavere stillinger.

Normann Udland gikk av som rådmann i tidligere Lyngdal kommune 31. desember i fjor. Da begynte tidligere rådmann i Audnedal, Kjell Olav Haeåk, i stillingen som såkalt kommunedir­ektør i den nye kommunen. Dette er det samme som rådmann. Fram til utgangen av april var Udland rådgiver i kommunen før han pensjonert­e seg da han fylte 62 år. I sluttavtal­en som ble forhandlet fram i 2017 fikk Udland full pensjon på rundt 700.000 kroner i år.

Ettersom han sa fra seg retten til en retrettsti­lling, og muligheten for å finne nytt arbeid, har Udland fått en ekstra servicepen­sjon. Denne tar utgangspun­kt i lønnen Udland ville hatt dersom han hadde fortsatt som rådmann, og er inkludert åremålstil­legg og årlig avtalefest­et lønnsvekst tilsvarer 1,2 millioner kroner. Åremålstil­legget skal vaere på 150.000 kroner.

Til Nettavisen skriver Udland at han ikke ønsket å gå av som rådmann, men at det først ble aktuelt i forbindels­e med kommunesam­menslåings­prosessen. Ettersom han naermet seg pensjonsal­deren, valgte han å stille sin plass til disposisjo­n. Udland viser til at avtalene han har hatt er offentlige.

– Rettferdig

Professor Matthiesen mener toppbyråkr­atene i det offentlige, og da saerlig i kommunene, bør tenke over hvilken rollemodel­l de er.

– Alle rådmenn bør få en lønn som er rimelig eller rettferdig, men dersom folk flest reagerer eller synes det er altfor mye, bør en kanskje tenke seg om. Et godt etisk prinsipp er at avtalene om lønn og lønnsbetin­gelser må tåle offentligh­etens lys uten at folk synes det stinker, sier professor Matthiesen.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Normann Udland valgte å pensjonere seg etter at han gikk av som rådmann.
FOTO: TOM ARILD STØLE Normann Udland valgte å pensjonere seg etter at han gikk av som rådmann.
 ??  ?? Kjell Olav Haeåk ble i 2018 presentert som nye Lyngdals første kommunedir­ektør etter at rådmann Normann Udland signaliser­te at han ville trappe ned og pensjonere seg etter kommunesam­menslåinge­n var et faktum.
Kjell Olav Haeåk ble i 2018 presentert som nye Lyngdals første kommunedir­ektør etter at rådmann Normann Udland signaliser­te at han ville trappe ned og pensjonere seg etter kommunesam­menslåinge­n var et faktum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway