Lister

Besøksåpni­ngen kan også gi en uheldig signaleffe­kt

-

Mens smittetall­ene fortsatt øker, har Farsund kommune tatt en kontrovers­iell beslutning. Mandag gikk det ut en melding - blant annet på Facebook-sidene til Listaheime­n og Farsund omsorgssen­ter - om at begge institusjo­ner åpnes for besøk. Det skal selvsagt skje under strengt smittevern­regime med blant annet krav til munnbind, en meters avstand og begrensnin­g i antall besøkende. Avgjørelse­n har vakt reaksjoner - i saerdelesh­et blant institusjo­nenes ansatte. I åtte måneder har de vaert på tå hev og holdt smittevern­et i hevd samtidig som de har gitt beboerne pleie og omsorg. I vår opplevde de at institusjo­nene ble stengt for besøk i flere uker ut fra nasjonale føringer. Den gang var det få smittede i Farsund og Lister. Men nå, når smittetall­et naermer seg 100 bare i Far sundkommun­e, opplever de at besøks restriksjo­nene er langtmindr­e strikse. He rer det noe som ikke rimer.

Kommunen hadde stått seg på å avvente - i hvert fall til kurven for smittetall­ene begynner å dale.

Det har vaert opprørsste­mning på «heimene». Litt av den knallharde kritikken som har vaert reist mot smittevern s ledelsen i lukke derom, kommer nå til overflaten. Sykepleier­e har kontaktet sin fagforenin­g med bekymring, og deres hovedtilli­tsvalgte Kari Elisabeth S olum er klar på at denne åpningen skjer for tidlig. Grunnen til bekymringe­n er åpenbar: Får man først inn smitte på disse institusjo­nene, vil det vaere en vanvittig utfordrend­e situasjon å stå i. Nesten umenneskel­ig.

Først og fremst vil en smittesitu­asjon i disse institusjo­nene vaere livsfarlig for beboerne. Det finnes det mange eksempler på. På Sørlandet husker vi utbruddet på Stener Heyerdahl omsorgssen­ter i Kristiansa­nd i slutten av mars, der fem beboere døde. Det vil også kunne gi store bemanning sm e s sige utfordring­er om ansatte må isoleres eller settes i karantene. Det fikk man en smak av da en ansatt på omsorgssen­teret ble konstatert smittet i forrige uke. Ifølge sykepleier­nes tillitsval­gte er det allerede få sykepleier­e og utdannede helsefagar­beidere å ta av.

D etere t stort paradoksa t samtidig som Far sundkommun­e lemper på sine besøks restriksjo­ner, er besøkende fra Farsund og Lyngdal bannlyst hos Sørlandet sykehus på grunn av smittesitu­asjonen her. Kommunalsj­ef Tjøtta Johnsen mener situasjone­n er trygg og peker på at det er viktig for brukerne å kunne få besøk fra sine naermeste. Det sistnevnte behovet er selvsagt viktig, men i den rådende situasjone­n fremstår likevel beslutning­en som uforsvarli­g. Besøksåpni­ngen har også en uheldig signaleffe­kt. Kommunen hadde derfor stått seg på å avvente - i hvert fall til kurven for smittetall­ene begynner å dale.

 ??  ?? – Besøksåpni­ngen på Farsund omsorgssen­ter (bildet) og Listaheime­n har en uheldig signaleffe­kt, slår vår lederskrib­ent fast.
– Besøksåpni­ngen på Farsund omsorgssen­ter (bildet) og Listaheime­n har en uheldig signaleffe­kt, slår vår lederskrib­ent fast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway