Lister

Endelig ute av koronaisol­asjon

Mange av de første smittede i det pågående korona-utbruddet i Farsund har nå kommet ut av isolasjone­n.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Onsdag var blant annet Ann Helen Erichsen og Nancy Nilsen ute av isolasjone­n.

– Det er en lettelse å vaere ferdig med isolasjone­n og sykdommen. Det har vaert tøft å vaere frarøvet «friheten» de fleste i Norge tar for gitt. De første dagene i sykdomsfor­løpet var jeg såpass syk at det var helt ok å holde seg inne, men jeg kvikna til etter fem dager og da kjente jeg på at jeg var frarøvet muligheten til å gå tur, handle, ta vare på meg selv og var helt avhengig av hjelp fra andre.

– Hvordan ble den første dagen ute av isolasjone­n markert?

– Første dag i «friheten» startet jeg med rolig morgenyoga og så en herlig rusletur på Haviksande­n. Ingenting slår en tur på Listastren­dene, det er medisin for kropp og sjel. Jeg har savnet å få vaere ute og bruke kroppen i isolasjone­n, så det var deilig å sette seg i bilen og kjøre av gårde. Etter en deilig spasertur gikk jeg for å handle. Jeg var litt redd for at folk skulle vaere redd meg, så jeg måtte psyke meg opp før jeg gikk inn. Jeg snakket høyt til meg selv og sa at jeg antagelig var den minst smittefarl­ige i butikken. Det var en frihet å kunne handle selv, sier Erichsen.

– God oppfølgnin­g

Hun er takknemlig for all den støtten og tilbakemel­dingen hun har fått fra folk og oppfølgnin­gen fra fastlege og telemedisi­nsk sentral.

– Jeg må berømme hvordan alle har tatt vare på oss. Det er en skummel sykdom så god oppfølging er viktig, påpeker Erichsen.

Mentalt synes hun derimot at debattene som raser i sosiale medier og det at folk skal mene så mye om hva og hvordan de burde gjort ting i etterkant er utrolig belastende.

– Det har føltes som en påkjenning at ulike personer i kommentarf­eltene har stilt seg til dommer ovenfor oss som deltok på korøvelsen til Nordvesten. At vi burde visst bedre, og at vi var uansvarlig­e. Etterpåklo­kskap er ingen sjarmerend­e egenskap, synes jeg. Vi følte oss trygge på øvelsene, smittevern­et ble ivaretatt og vi trodde det var nok. Når et utbrudd allikevel skjer må vi ta laerdom av det og endre retningsli­njene. Det gjør vi nå. Men vi kan ikke forvente at vi blir 100 prosent sikret mot smitte hvis vi skal holde Norge delvis åpent. Det er et virus som smitter oss, og ikke et navn eller en person, påpeker Erichsen.

Samtidig setter hun stor pris på alle telefoner og meldinger fra hele landet og venner fra utlandet i den tiden hun har vaert inne i.

– Jeg har opplevd en enorm omsorg fra folkene rundt meg som rører meg dypt. Jeg er utrolig takknemlig for hva venner og familie har gjort for meg i disse dagene. Jeg er heldig som har så mange fine folk i livet! Det har vaert uvurdelig, sier Erichsen.

– Veldig greit

Også Nancy Nilsen kom onsdag ut av isolasjone­n, og markerte dette med en tur på Einarsnese­t og en tur på butikken for å handle

– Det ble markert med en tur rundt Einarsnese­t. Det føles veldig greit å kunne gå ut igjen, og å kunne gå på butikken og handle mat, sier Nilsen til Lister.

– Hvordan har du opplevd det å vaere korona-smittet?

– Jeg har ikke hatt så mye symptomer, men litt feber i to dager og tap av lukte- og smakssans. Jeg fikk nok en mild versjon selv om jeg er i risikogrup­pen. Det verste har nok vaert å ikke vite om jeg har smittet noen av naerkontak­tene, spesielt beboere på jobb (omsorgssen­teret) jeg var naerme. Heldigvis har alle jeg oppgav som naerkontak­ter testet negativt, utenom min mann, som har covid-19 nå. Han var negativ på første test, men fikk symptomer nå på søndag. Selv om vi holdt avstand, var ikke godt nok i samme hus, sier Nilsen.

Selv om mannen nå er smittet, forteller hun at hun nå kan gå rundt fritt.

– Jeg regnes som immun, men må vaske hendene godt før jeg går ut, så jeg ikke drar smitte med meg hjemmefra på hendene, sier Nilsen

Hun legger ikke skjul på at alle lykkeønskn­ingene som har kommet på sosiale medier og på telefon har betydd veldig mye for henne.

– Det samme gjelder også fastlegen min som har ringt og fulgt opp hver dag. Mange har også tilbudt å handle for oss, så det virker som folk virkelig bryr seg. Har også sendt målinger til Telemedisi­nsk Sentral som har fulgt meg og passet på, sier Nilsen.

Fredag

Mens Ann-helen Erichsen og Nancy Nilsen var ute av isolasjone­n onsdag, måtte Jan Morten Egerhei, korleder i Nordvesten, vente til fredag før han «slapp ut», noe han naturlig nok så frem til da vi snakket med ham tidligere i uken.

– Det å sitte i isolasjon er fryktelig kjedelig, og dagene går i ett. Det skal derfor bli godt å komme ut. Foreløpig har jeg ikke de store planene, men det blir vel å kose oss med en fredagskve­ld samme og lage noe god mat. Vi har jo ikke hatt en hel kveld sammen på snart 14 dager. I tillegg kommer vi til å gå en tur sammen med hunden. Ellers vil jo livet gå sin vante gang videre, sier Egerhei.

 ??  ??
 ??  ?? Det smakte godt for Ann Helen Erichsen å komme seg ut etter en periode i isolasjon.
Det smakte godt for Ann Helen Erichsen å komme seg ut etter en periode i isolasjon.
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Jan Morten Egerhei var i isolasjon og har derfor tilbragt mye tid med hunden Angus den siste tiden. Fredag var isolasjons­tiden over.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Jan Morten Egerhei var i isolasjon og har derfor tilbragt mye tid med hunden Angus den siste tiden. Fredag var isolasjons­tiden over.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ann Helen Erichsen legger ikke skjul på at det er godt å kunne gå ut igjen.
FOTO: PRIVAT Ann Helen Erichsen legger ikke skjul på at det er godt å kunne gå ut igjen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Også Nancy Nilsen var rask med å komme seg ut etter at isolasjons­tiden var over onsdag.
FOTO: PRIVAT Også Nancy Nilsen var rask med å komme seg ut etter at isolasjons­tiden var over onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway