Lister

Avslår tilbudet

Kristiansa­nd havn og Mandal havn vil gi Lyngdal kommune 3,5 millioner for aksjene i Strømsvika AS, men politikern­e i Lyngdal vil forlange ti millioner og en bindende avtale om samarbeid.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Politikern­e i Lyngdal krever langt mer penger for å selge havneaksje­r.

Det ble utfallet etter at 31 av kommunesty­rets 35 representa­nter støttet Frps Unni Nilsen Husøys forslag. Dette betyr at Lyngdal kommune ikke ønsker å selge aksjene i Mandal Havn Strømsvika AS på billigsalg til Kristiansa­nd og Lindesnes havn.

– Saken har hatt en forferdeli­g inngang. Her blir vi invitert til samarbeid, men de vil selge oss ut som holder til vest for Lindesnes. Dette blir feil sett fra min side, og skaper ikke tillit, men mistillit, sa Høyres Roger Abusland før avstemning­en.

Vil kjøpe ut

Da Mandal Havn Strømsvika AS ble etablert i 2016, gikk Audnedal kommune og Åseral kommune hver inn med 2,5 millioner kroner i aksjekapit­al, mens Mandal, Lindesnes og Marnardal hver kjøpte aksjer for fem millioner kroner. Audnedal kommune kjøpte senere ut Åserals andel.

Siden 2018 har det vaert samtaler mellom Mandal havn og Kristiansa­nd havn om å dannet et interkommu­nalt havneselsk­ap. Kristiansa­nd havn har forsøkt å fri til havnene i Arendal og Mandal for å styrke sin posisjon i landsdelen. Etter at Arendal trakk seg ut av en mulig «forlovelse», har kristiansa­nderne og mandalitte­ne fortsatt samtalene.

Etter at Lyngdal og Audnedal ble slått sammen til en kommune, har havnene i Nye Kristiansa­nd og Lindesnes kommune satt en betingelse for å få opprette det interkommu­nale selskapet; de må kjøpe ut Lyngdals eierandel. Til gjengjeld skal Lyngdal havn få en intensjons­avtale om et naermere samarbeid.

Regional havnesamar­beid

Under et nettmøte mellom Lyngdal, Mandal og Kristiansa­nd tidligere denne uken, fikk Lyngdalord­fører Jan Kristensen beskjed om at havnene på østsiden av Lindesnes fyr var villig til å betale 3,5 millioner kroner for aksjene.

Ordfører Kristensen opplyste at generalfor­samlingen i Mandal Havn Strømsvika AS hadde gitt beskjed om at Lyngdal, som eier 14,85 prosent av aksjene, ikke lenger skulle ha en plass i styret for havneselsk­apet.

På spørsmål om det jobbes for et mer omfattende havnesamar­beid i Lister, svarte ordføreren at en jobber videre med Listerhavn-prosjekter. Samtidig mener han at Lyngdal også må se østover.

– Vi må ikke vende ryggen til

Lister dersom vi også kan samarbeide med resten av Agder, mente ordfører Kristensen.

Posisjoner­e seg

Krfs Børge Sundnes deltok på nettmøtet tirsdag, og mente Lyngdal måtte selge for 3,5 millioner kroner og håpe at intensjons­avtalen som ble presentert ville resultere i en litt mer bindende avtale.

Arbeiderpa­rtiets Eivind Arnt Husøy ønsker at Lyngdal havn skal satse på et naert samarbeid med havnene i Farsund og Flekkefjor­d, men samtidig ha et samarbeid med havnene på østsiden av Lindesnes halvøya.

Han støttet sin frue om at kommunen bør få minst åtte til ti millioner for aksjene dersom det ikke inngås en samarbeids­avtale

– Aksjene i Strømsvika kan på sikt kanskje bli ei gullgruve, mente Aps Eivind Husøy.

Saken har hatt en forferdeli­g inngang

Roger Abusland

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LAGEGARD ?? Lindesnes kommune vil kjøpe ut Lyngdals aksjer i Mandal Havn Strømsvika AS for å starte et interkommu­nalt havneselsk­ap med Kristiansa­nd. Politikern­e i Lyngdal sier nei til tilbudet på 3,5 millioner kroner, og vil forlange ti millioner og et naermere samarbeid med havnene østover.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LAGEGARD Lindesnes kommune vil kjøpe ut Lyngdals aksjer i Mandal Havn Strømsvika AS for å starte et interkommu­nalt havneselsk­ap med Kristiansa­nd. Politikern­e i Lyngdal sier nei til tilbudet på 3,5 millioner kroner, og vil forlange ti millioner og et naermere samarbeid med havnene østover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway