Lister

Tidenes julegave?

-

Det lokale koronautbr­uddet gjorde at ledelsen i selskapet Morrow Batteries ikke turte å reise til Lista denne uken. Det KAN vaere en ulempe for aktørene bak Lista Renewable Energy Park og Farsund kommune, som i månedsvis har jobbet med å posisjoner­e seg for å få batterifab­rikken og inntil 2.500 arbeidspla­sser. La oss håpe at det ikke blir avgjørende. Signalene fra etablerern­e etter onsdagens nettmøte med de lokale aktørene er i hvert fall udelt positive. Ifølge selskapets administre­rende direktør, Terje Andersen, gjorde Lista «et fantastisk bra inntrykk». Han var også fornøyd med presentasj­onen som ble gitt. Selv uten en fysisk helikopter­tur over det flate landskapet, fikk man godt overblikk over den aktuelle tomten, naerliggen­de områder og annen industri i Lister-regionen.

Nå er det ikke enestående at Andersen og Morrow Batteries skryter av en finalist i denne posisjoner­ingsrunden. Det har han gjort etter hver eneste befaring. Både Støleheia i Kristiansa­nd, Eyde energipark i Arendal og Grovane i Vennesla har fått rosende omtale. Det trenger ikke bety noe annet enn at selskapet vil understrek­e at de har valgt fire gode finalister blant de 19 ulike tomteforsl­agene som meldte seg på i denne konkurrans­en. Og det sier sikkert også noe om at jobben de nå skal gjøre med å velge ut den beste lokasjonen, både for testsenter­et og den planlagte gigafabrik­ken, er svaert vanskelig.

Lista er det eneste alternativ­et som har møtt uttalt motstand fra naturvernh­old. Selv om det er blitt nektet for dobbeltrol­ler, er det unektelig påfallende at de som har frontet kritikken for Naturvernf­orbundet er hjemmehøre­nde i to kommuner med tomter som er med i finaleheat­et. At nestledere­n er tidligere lokalpolit­iker som har hatt styreverv i et kommunalt foretak som eier naeringspa­rken i Eydehavn i Arendal, viser at han selvsagt ikke er uhildet. Man skal selvsagt ta bekymringe­n for den unike Lista-naturen på alvor. Men at så vil skje har et samlet ordfører-kollegium i Lister garantert for. Det er også et poeng i denne sammenheng­en at det aktuelle området på Lista har vaert båndlagt av Forsvaret i årevis. Det glemmer kritikerne helt å nevne.

Det meste ligger vel til rette for storskalae­tableringe­n på Lista. Og kanskje viktigst av alt: Hele Lister-regionen står samlet bak dette alternativ­et. Regionen vår har i flere år både blitt definert og fungert som ett bo- og arbeidsmar­ked. Denne førjulstid­en blir ekstraordi­naert spennende. Skulle tildelinge­n av 2.500 arbeidspla­sser gå til Lista, vil det vaere tidenes julegave. Det er fortsatt realistisk å håpe at nettopp det vil skje.

Skulle tildelinge­n av 2.500 arbeidspla­sser gå til Lista, vil det vaere tidenes julegave.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway