Lister

– Kjenner på sorg og skam

21 personer fra Kvås Sogn har skrevet under på en bekymrings­melding, som blant annet er rettet til Lyngdal kirkelige fellesråd, hvor det etterlyses bedre behandling av lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner (LHBT).

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Bekymrings­meldingen, som innledes med at det er på vegne av «flere av oss i Kvås sogn», og er datert 7. november 2020. Meldingen er adressert til Kvås menighetsu­tvalg, Lyngdal menighetsr­åd og Fellesråde­t (Lyngdal kirkelige fellesråd), og hvor det fremgår at man har en positiv forventing knyttet til klima og arbeidsmil­jø.

– Fredag 30. oktober kom en rapport som Kirkerådet hadde bestilt, som viser at hverdagen for lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner (LHBT) i kirken generelt er positiv. Samtidig finnes det alvorlige unntak, står det i bekymrings­meldingen, med bakgrunn i en artikkel som ble publisert på NRK.NO, 30. oktober.

– Kjenner på sorg

– På Facebook ble vi sist helg kjent med at vår kjaere organist sluttet, med bakgrunn i denne problemati­kken. Vi kjenner på sorg, at det er skammelig og vi kjenner på behov for å motvirke urett. Vi takker for organisten­s åpenhet, og har som kirkegjeng­ere og menighetsm­edlemmer behov for å ta dette budskapet på høyeste alvor, står det å lese.

Personen det siktes til er altså Rune Hauan, som er avdelingsl­eder for kultur i Lyngdal kommune, men som også har jobbet som organist. Han har tidligere vaert ansatt som nett-tv-produsent i Lister24. I Facebook-innlegget som han publiserte, henviser Hauan til rapporten, med kommentare­n om at det var derfor han sluttet. I rapporten som NRK omtaler står det eksempelvi­s at én av fem Lhbt-personer har opplevd diskrimine­ring.

Rune Hauan sier at brevet har gjort stort inntrykk på ham.

– Det var rørende å lese, og det varmer veldig, kommentere­r Hauan, som ikke ønsker å la seg avbilde til denne saken.

– Uavhengig av teologiske standpunkt

I meldingen blir det påpekt at alle arbeidstak­ere har krav på et forsvarlig arbeidsmil­jø.

– Et godt psykososia­lt arbeidsmil­jø, uten diskrimine­ring eller trakasseri­ng av noe slag. Dette handler grunnlegge­nde sett om god etikk, sunne holdninger i møte med hverandre og normal folkeskikk. Som kirke og menighet er det viktig å gå foran på dette feltet, uavhengig av teologiske standpunkt, skriver representa­ntene fra Kvås sogn.

Det blir videre opplyst at både rapporten og meldingen fra organisten gir dem grunn til bekymring for om alle ansatte i deres menigheter har et trygt og forsvarlig arbeidsmil­jø, kollegialt og i relasjon til de enkelte menigheten­e i sognet.

– Vi utfordrer arbeidsgiv­er, råd og utvalg til å avklare om det er et forsvarlig arbeidsmil­jø, og til å tydeliggjø­re konkrete mål og tiltak til dette forbedring­sarbeidet, fortsetter brevet.

To akser

Deretter peker de på to akser. Den ene i forhold til stab og kolleger. Den andre i forhold til hver enkelt menighet i sognet.

– Vi ber om at alle kirkelige instanser fokuserer og bidrar aktivt til å motvirke alle former for diskrimine­ring. Vi må sikre at ingen ansatte slutter med bakgrunn i dårlige arbeidsfor­hold. Vi må alle bidra til at kirken skal bli et trygt og inkluderen­de arbeidsste­d, og et trygt, raust og inkluderen­de sted for oss alle, føyes det til i bekymrings­meldingen.

21 underskrif­ter

Forfattern­e av skrivet har ingen kommentar utover det som fremkommer i bekymrings­meldingen.

Brevet er undertegne­t av Magne Vegge, Hilde Bjørg Vegge, Wenche Nøkland Espeland, Per Espeland, Roy Dillerud, Inger Kristin H Dillerud, Edgar Vegge, Merete Pedersen, Arne Hellås, Margunn Hellås, Anna Eikeland, Ann Kristin Eikeland, Gunn Thorbjørns­en, Arne Kjell Olsen, Odd Hjemlestad, Kirsten Hjemlestad, Birger Olsen, Marion Olsen, Ingrid Olsen, Asbjørn Olsen og Margrethe Flaa Egeland.

Det var rørende å lese, og det varmer veldig.

Rune Hauan

 ?? FOTO: TYLER OLSON/ SCANSTOCKP­HOTO ?? 21 personer i Kvås har sendt bekymrings­melding til Lyngdal kirkelige fellesråd etter at organist Rune Hauan sluttet på grunn av diskrimine­ring fordi han er homofil.
FOTO: TYLER OLSON/ SCANSTOCKP­HOTO 21 personer i Kvås har sendt bekymrings­melding til Lyngdal kirkelige fellesråd etter at organist Rune Hauan sluttet på grunn av diskrimine­ring fordi han er homofil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway