Lister

Dette tenker studentene om å reise hjem til jul

Student Maja Medic har vaert under portforbud i Serbia. Nå håper hun at koronasitu­asjonen ikke forverrer seg, slik at hun kan feire jul med familien i Lyngdal.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD

Sprinteren Maja Medic er usikker på hvor lenge hun ønsker å bli boende i Serbia. I første omgang er det fram til sommeren.

De siste ukene har koronasmit­ten fått et kraftig oppsving. Samtidig naermer jula seg med stormskrit­t. Lister24 har snakket med tre unge borteboere fra Lister-området om deres planer for julen.

Portforbud og stengte grenser

– Jeg kommer til å reise hjem til jul. Jeg er alene her i Serbia og har kun sett familien min én gang siden korona startet. I tillegg ville det blitt en ensom jul. Serbere feirer ikke jul før i januar, sier Maja Medic (20).

Medic er fra Lyngdal. Høsten 2019 flyttet hun til Novi Sad i Serbia for å satse på friidrett. Samtidig fulgte hun et norsk nettstudie i bedriftsøk­onomi. I utgangspun­ktet var planen å bo der i ett år. Så kom covid-19 og Serbia stengte grensene.

– Vi hadde portforbud store deler av dagen, og flere dager i strekk. Flyplassen­e ble stengt. Jeg kom meg ikke hjem, forklarer sprinteren.

Situasjone­n førte til at hun bestemte seg for å bo i Serbia ett år til. Hun startet på et nytt studie i religion, kultur og samfunn. Lyngdølen bor alene, og har ingen annen familie i landet enn farens fetter.

Støtte fra familien

Etter å ha feiret nyttår i Lyngdal reiste friidretts­utøveren tilbake til Novi Sad. På grunn av covid-19 tok det hele ni måneder før hun fikk møte familien sin igjen. Det var i september, og er den eneste gangen hun har sett familien sin i år.

– Hva mener familien din om at du ønsker å reise hjem?

– Jeg tror familien min tenker det samme som meg. Jeg skal komme hjem i begynnelse­n av desember, slik at jeg er ferdig med karantene før jula. Og derfor ikke er en fare for de rundt meg. Det viktigste er at alle er friske, avslutter Medic.

Diagnosen ME

– Jeg planlegger å dra hjem til Farsund og feire med den naermeste familien. Det håper de også på. Jeg blir den eneste «utenfra», resten bor i huset. Vi holder oss innenfor regelverke­t med tanke på hvor mange som kan samles. Om det kommer nye regler før jul må vi vurdere det, sier Tiril Irmeli Järvinen (23).

Farsund-kvinnen er bosatt i Oslo. Da hun flyttet til storbyen for tre og et halvt år siden startet hun på et studie. Nå prøver hun seg i arbeidsliv­et. Järvinen har diagnosen ME, noe som har medført at hun synes det er ekstra ubehagelig å se at smittetall­ene øker.

– Jeg vet ikke hvordan kroppen min vil reagere om den blir smittet, siden jeg har en underligge­nde sykdom. Det er litt ekkelt, forklarer hun.

– Gikk hardt ut

Siden pandemien kom til landet har hun holdt seg hjemme i Oslo-leilighete­n sin mesteparte­n av tiden. Hun har ingen familie i Oslo. Sist gang hun møtte familien i Farsund var i sommer.

Da Järvinen leste om smitteoppb­lomstringe­n i Farsund, fikk det henne til å tenke på ordføreren­s karantene-utspill fra august.

– Abrahamsen gikk hardt ut og snakket ned Oslo. Nå ser man hvordan det går helt over styr i Farsund. De går ut og sier de har kontroll på smittespre­dningen. Det har de jo tydeligvis ikke når det blir nye smittede hele tiden, sier hun.

Den nåvaerende smittesitu­asjonen i hjembyen har faktisk vaert en påvirkende faktor i hennes avgjørelse om å reise hjem til jul. Lenge tenkte hun at det ville vaere skummelt å reise til hjembyen, i fare for å ta med seg smitte fra Oslo. Nå er hun ikke i tvil lengre, og tror det er større sjanse å bli smittet i Farsund enn i Oslo.

– Hva gjør du dersom du ikke får reise hjem i jula?

– Samboeren min skal til Stavanger å feire jul med familien der. Om koronasitu­asjonen forverrer seg og reglene tilsier at man ikke får lov til å reise, får vi to feire en alternativ jul sammen her i Oslo. Vi har også venner her, som kommer fra andre steder. Så vi får gjøre det beste ut av det, avslutter Järvinen.

Bekymret for farfar

– Det er en kjipt situasjon vi er i nå. Jeg håper jo at jeg kan reise hjem til jula. Men både familien min og jeg er litt bekymret med tanke på farfar. Kanskje jeg må ta en koronatest før jeg møter han, sier Eline Nilsen (22).

Lyngdølen flyttet til Oslo i 2018 for å studere Creative Industries Management ved BI. Slik situasjone­n ser ut nå planlegger Nilsen å reise hjem til Lyngdal i jula for å feire sammen med familien. Hun understrek­er derimot at hun ikke kommer til å gjøre det dersom smitten øker kraftig i ukene framover.

Siden det første koronautbr­uddet i mars har studenten møtt familien tre ganger, senest i august. Dette er mye sjeldnere enn hun er vant til. Nilsens familie har utrykt at de støtter valget hennes om å feire jula hjemme i Lyngdal. Faren har til og med tilbudt å hente henne i Oslo, da han ikke ønsker at hun skal bli utsatt for smitte ved å reise kollektivt.

– Det er veldig snilt hvis han gjør det! For det er jo fem timer hver vei. Forrige jul lå jeg med spysyka, så jeg håper at denne jula blir litt bedre, forteller 22-åringen og ler.

– Veldig synd

Nilsen har lenge vaert misunnelig på innbyggere i Lister-regionen som har hatt mulighet til å trene på treningsse­nter og ta en øl ute. Hun ble trist da hun hørte om smitteøkni­ngen i området.

– Det er veldig synd. Det er mange jeg er glad i hjemme. Og det er kjipt for bedrifter og alt. Mye blir sårbart når det er et lite sted som er avhengig av folk. Men ved at det er lite folk håper jeg også smittespor­ingen går raskere, forteller hun.

I Oslo har hun har blitt så vant til den nye korona-hverdagen, at hun nesten ikke husker hvordan ting var før. Munnbindet er oftere på enn det er av. Forelesnin­gene må hun følge på nett, noe hun opplever som mindre motiverend­e.

Savner sosial omgang

Nilsen beskriver seg selv som «ekstremt» sosial og har opplevd det som krevende å leve mer isolert den siste tiden. Derfor er hun veldig takknemlig for at hun bor sammen med kjaeresten sin.

– Å vaere med venner er liksom hobbyen min. Jeg får heldigvis vaere litt sosial når jeg er på jobb på XXL. Men jeg opplever at koronasitu­asjonen preger mange av kundene. Og de lar av og til koronastre­sset -og bekymringe­ne sine gå utover meg, forklarer hun.

– Har du en back up-plan dersom du ikke kan reise hjem?

– Jeg bor med kjaeresten min her i Oslo, så da feirer jo vi sammen. Av familie har jeg også en onkel som bor her, med kone og barn. Og noen søskenbarn, sier hun.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Tiril Irmeli Järvinen er en flittig bruker av hengekøye. Med Me-diagnosen opplever hun dette som den perfekte måten å oppleve naturen på. Her avbildet i Farøyparke­n i Farsund.
FOTO: TORREY ENOKSEN Tiril Irmeli Järvinen er en flittig bruker av hengekøye. Med Me-diagnosen opplever hun dette som den perfekte måten å oppleve naturen på. Her avbildet i Farøyparke­n i Farsund.
 ??  ?? Nilsen er glad i fest og moro, noe det har blitt lite av det siste året. Her er hun på Stavernfes­tivalen i 2019.
Nilsen er glad i fest og moro, noe det har blitt lite av det siste året. Her er hun på Stavernfes­tivalen i 2019.
 ??  ?? – Det er veldig rart her i Oslo for tiden. Alle ute går med munnbind og det er generelt ganske dødt. Det merker man veldig nå når man går inn i en mørketid og heller ikke kan møte hvem man vil, sier Tiril Irmeli Järvinen.
– Det er veldig rart her i Oslo for tiden. Alle ute går med munnbind og det er generelt ganske dødt. Det merker man veldig nå når man går inn i en mørketid og heller ikke kan møte hvem man vil, sier Tiril Irmeli Järvinen.
 ??  ?? Nilsen (til venstre) og kjaeresten bor sammen i Oslo. Kjaeresten er fra Haugesund. Hun planlegger også å reise hjem til jula.
Nilsen (til venstre) og kjaeresten bor sammen i Oslo. Kjaeresten er fra Haugesund. Hun planlegger også å reise hjem til jula.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway