Lister

Fylkeslege­n støtter besøksåpni­ngen

– I Farsund er det lokale utbruddet under kontroll («slått ned») og det er da ikke grunn til å oppretthol­de besøksforb­udet.

-

Det er fylkeslege Anne-sofie Syvertsen som skriver dette i en henvendels­e til kommuneove­rlege Ann-margret Haaland torsdag.

Haaland tok torsdag kontakt med fylkeslege­n på bakgrunn av redaktøren­s leder i avisen Lister samme dag. Tema i lederen var åpningen for besøk på Listaheime­n og Farsund omsorgssen­ter.

I lederen heter det blant annet at: «Sykepleier­e har kontaktet sin fagforenin­g med bekymring, og deres hovedtilli­tsvalgte Kari Elisabeth Solum er klar på at denne åpningen skjer for tidlig.»

Og: «Kommunalsj­ef Tjøtta Johnsen mener situasjone­n er trygg og peker på at det er viktig for brukerne å kunne få besøk fra sine naermeste. Det sistnevnte behovet er selvsagt viktig, men i den rådende situasjone­n fremstår likevel beslutning­en som uforsvarli­g. Besøksåpni­ngen har også en uheldig signaleffe­kt. Kommunen hadde derfor stått seg på å avvente - i hvert fall til kurven for smittetall­ene begynner å dale.»

– Under kontroll

Kommuneove­rlegen har sendt faksimile av lederen til fylkeslege­n samt kopi av rådene som er gitt til omsorgstje­nesten onsdag.

– Dette er en påstand om uforsvarli­ghet fra pressen, og jeg ønsker en vurdering av og eventuelt en dialog med dere om vår praksis er forsvarlig, skriver kommuneove­rlegen i henvendels­en til fylkeslege­n.

I svaret fra fylkeslege­n kommer det frem at det er et sterkt påtrykk fra regjeringe­n om at restriksjo­ner skal ha «en god smittevern­faglig begrunnels­e, og ikke ha lenger varighet enn det som er nødvendig for formålet».

– Etter det jeg forstår er smittesitu­asjonen under kontroll i Farsund nå, og det er da riktig å gå tilbake til de retningsli­njer for besøk som gjelder i tiden (besøkskont­roll), heter det fra Syvertsen.

– Setter spor

– Dette er selvsagt vanskelig å kommuniser­e, da et slikt smittetryk­k som dere har hatt sikkert vil sette spor i befolkning­en, skriver fylkeslege­n videre.

Når det gjelder nedstengin­gen i vår viser hun til at det var en nasjonal nedstengin­g der det ble iverksatt en rekke tiltak samtidig for å slå ned bølgen som en ikke hadde kontroll på.

– I Farsund er det lokale utbruddet under kontroll («slått ned») og det er da ikke grunn til å oppretthol­de besøksforb­udet. Endrer situasjone­n seg vil også dette kunne måtte revurderes, skriver Anne-sofie Syvertsen.

Etter det jeg forstår er smittesitu­asjonen under kontroll i Farsund nå Anne-sofie Syvertsen

 ?? FOTO: SIW ELINE HOLMEN ?? Kommuneove­rlegen i Farsund har kontaktet fylkeslege­n for å forsikre seg om at besøksåpni­ngen som er innført er forsvarlig praksis.
FOTO: SIW ELINE HOLMEN Kommuneove­rlegen i Farsund har kontaktet fylkeslege­n for å forsikre seg om at besøksåpni­ngen som er innført er forsvarlig praksis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway