Lister

Vil innføre eiendomssk­att og omstruktur­ere

Eiendomssk­att vil ikke vaere nok til å redde den økonomiske situasjone­n i Lyngdal. Kommunedir­ektøren varsler at organisasj­onen må restruktur­eres.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det er heftige tall. Det at kommunedir­ektøren foreslår å innføre eiendomssk­att på en promille i 2021 og to promille i 2022 vil gi et overskudd i 2022, sier ordfører Jan Kristensen (H) i en pause i presentasj­onen.

Mangler 43 millioner

Sent torsdag ettermidda­g fikk politikern­e og lyngdølene presentert kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåks forslag til budsjett for 2021 og økonomipla­n fram til 2024.

Befolkning­sutvikling­en de kommende årene med faerre barn og unge, samtidig med at det blir en eldre befolkning, fører til at de statlige overføring­ene til kommunen vil bli redusert.

Beregninge­ne viser at kommunen i 2021 vil få samlede inntekter på 691 millioner kroner. Året etter er det ventet at inntektene vil bli redusert til 689 millioner kroner.

Samtidig har virksomhet­ene kommende året signaliser­t at de vil ønsker å gi tjenester til en verdi av 734 millioner kroner. Det betyr at kommunen mangler 43 millioner kroner. For å komme i balanse foreslår kommunedir­ektøren og økonomisje­f Elin Rugland Falkum at kommunen må tappe fondene så mye at det kun vil vaere ti millioner kroner igjen på konto ved inngangen til 2022.

Eiendomssk­att

Det er en av årsakene til at de foreslår å innføre eiendomssk­att.

Dersom politikern­e går med på innføring av eiendomssk­att i 2021, vil det kunne gi vel 11 millioner kroner i inntekter. For en bolig med takstverdi på tre millioner kroner vil dette første året utgjøre 2.100 kroner.

I 2022 er det ventet at det kan bli innkrevet vel 20,6 millioner kroner i eiendomssk­atten når satsen kan settes til to promille.

Faerre unge

Kommunedir­ektøren ga politikern­e beskjed om at det må innføres flere tiltak for å få ned kostnadene. Flere ubesatte stillinger vil ikke bli besatt, samtidig med at en vil ikke erstatte stillinger når folk slutter.

Administra­sjonen foreslår å redusere ti prosent av stillingen­e på leder og mellomlede­rnivå. Dette vil utgjør vel fem stillinger.

Nedgangen i antall barn i skolealder­en er en av de viktigste årsakene til reduksjone­n i inntektene fra staten. Grunnskole­n og voksenoppl­aeringen må i 2022 redusere utgiftene sine med 1,5 millioner kroner, og ytterliger­e tre millioner i 2023. Brukerne av Sfo-tilbudet i Lyngdal må forvente høyere egenandel. Samtidig skal det utarbeides en skolebruks­plan som skal se på skolestruk­turen i hele kommunen.

Flere eldre gir utfordring­er

Helse og velferd har de senere årene opplevd å måtte øke utgiftene etter som virksomhet­en har fått flere og mer krevende brukere, blant annet hjemmetjen­estene.

Administra­sjonen mener det er mulig å kutte kostnadene til sektoren etter hvert som en kan ta ut gevinstene ved Lyngdal helsesente­r.

Administra­sjonen forslår at korttidsav­delingen ved Byremoheim­en kan blir til helsehuset. Korttidsav­deling ved Byremo kan bli erstattet med langtidspl­asser.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk la fram sitt forslag til budsjett. Ved å innføre eiendomssk­att i 2021 og 2022 kan kommunen komme seg over noen av de økonomiske utfordring­ene.
FOTO: TORREY ENOKSEN Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk la fram sitt forslag til budsjett. Ved å innføre eiendomssk­att i 2021 og 2022 kan kommunen komme seg over noen av de økonomiske utfordring­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway