Lister

Jubler over vindkrafts­eier

- THOMAS GRØNVOLD

Ordføreren i Lyngdal jubler over at kommunene nå får mer kontroll over hvilke områder som kan brukes til vindkrafta­nlegg.

– Det var en strålende nyhet vi fikk servert onsdag, sier ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen (H) til Lister24.

Onsdag ble Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti enige med Fremskritt­spartiet om å be regjeringe­n foreslå å innlemme planleggin­g og bygging av nye vindkrafta­nlegg i plan- og bygningslo­ven. Det vil blant annet bety at kommunene vil selv få bestemme om de vil stille arealer til disposisjo­n for vindkrafta­nlegg.

– Dette handler ikke om å vaere for eller i mot vindkraft, men vi ønsker mer kontroll over prosessene, sier Kristensen til Lister.

I slutten av 2019 startet ordføreren i Lyngdal et opprop mot etablering av vindmøller. Blant annet sendte Kristensen ut en epost til alle landets 428 ordførere i 2019. Der oppfordret han dem til å støtte et opprør mot Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) som gir eller har gitt tillatelse til utbygging av vindkraftp­arker på land, til tross for stor lokal motstand mot planene.

– Vi så i 2019 at utviklinge­n og utbygginge­n av vindkraft har skjedd i et stort tempo. Derfor hadde jeg et behov for å si ifra. Så langt har 137 av ordførerne signert oppropet.

Regjeringe­n sitt forslag innebaerer at tidsrammen rundt et vindkraftp­rosjekt strammes inn. Et vindkrafta­nlegg på land skal vaere i drift senest fem år etter innvilget søknad. Muligheten­e for endringer underveis skjerpes inn. Dermed vil endelig resultat i større grad enn i dag gjenspeile den opprinneli­ge søknaden, opplyses i pressemeld­ing signert av Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskritt­spartiets stortingsg­rupper.

– Vi er glad for at det ser ut til at regjeringe­n lytter til det lokale engasjemen­tet, avslutter Kristensen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway