Lister

– Det ble en ganske sterk opplevelse

Han har lenge hatt et mål om å få lage musikk til film og TV. Nå er Tv-debuten ute. Lars Jakob Rudjord har laget musikken til den profilerte serien «Therese - jenta som forsvant» som går på NRK.

- ÅSE ASTRI BAKKA

De fleste som har rukket å leve en stund husker Therese; den mørkhårede vesle 9-åringen med et stort smil uten fortenner. Vi følte nesten vi kjente henne. Vi hadde sett henne så mange ganger. Men det var dessverre på Dagsrevyen og i avisene. For Therese Johannesse­n forsvant tilnaermet sporløst fra Fjell i Drammen i 1988, og hun ble aldri funnet.

Lars Jakob Rudjord var bare fire år da Therese forsvant, så han husker det ikke. Likevel spiller han en rolle i den nye true crime-serien «Therese - jenta som forsvant» som nå går på NRK.

Serien er pianisten og komponiste­ns debut inne film- og Tvmusikk.

– God mulighet

Farsund-mannen er langt fra et nyskrevet blad innen musikkens verden. Men denne settingen var ny for 36-åringen.

– Det har vaert et mål for meg lenge å gjøre musikk til film og

TV, og jeg har jobbet målrettet mot det. Å starte med en profilert Nrk-dokumentar var jo egentlig mer enn jeg hadde drømt om; å bli gitt den tilliten. I tillegg er det en veldig god mulighet til å få vise fram den siden av meg musikalsk, forhåpentl­igvis også til andre aktuelle samarbeids­partnere i bransjen, sier han.

Sterk opplevelse Det er en alvorlig kriminalsa­k - hvordan var det å naerme seg den musikalsk?

– Det ble en ganske sterk opplevelse. Det handlet mye om å prøve å sette seg inn i følelsene til de ulike involverte. Vi forsøkte hele tiden å ha med et element av håp i musikken. Det er tross alt det som har drevet dokumentar­en fram; håpet om en dag å finne ut hva som egentlig skjedde med Therese, påpeker Rudjord, som har laget seriens musikalske stemme sammen med den meritterte musikkprod­usenten Tom Roger «Rumblin» Rogstad,

som blant annet har jobbet med Stargate, Karpe Diem og Lars Vaular.

De to har svaert forskjelli­ge uttrykk, noe skulle vise seg å funke fint sammen.

– Rumblins erfaring og tydelige stemme i hip-hop/urban sjangeren og Rudjords akustiske og melodiøse piano-låter skulle vise seg å vaere en perfekt match. Sammen skapte de et helt saeregent sound til serien, inspirert av livet i en norsk drabantby på 80-tallet og menneskene som var involvert i en av Norges største kriminalsa­ker, sier Eline Darki i Ekko Agency, som represente­rer Rudjord i filmmusikk-delen av karrieren hans.

Aerlig mot historien

Serien skisserer bunnløs sorg og fortvilels­e, frykt, men også varme og håp. Følelser som også musikken skal underbygge.

– Hva har du lagt vekt på i arbeidet med musikken til serien?

– Først og fremst å vaere aerlig mot den historien som fortelles, og lage gode og iørefallen­de melodier. Alle de viktigste karakteren­e har fått egne låter eller temaer, og vi laget også en del musikk som fungerer mer som «spenningsm­usikk». Vi fikk ikke se så veldig mye av de ferdig klippede episodene underveis, men jobbet ut fra manus og beskrivels­er av de ulike karakteren­e, forklarer Rudjord.

Det har vaert et mål for meg lenge å gjøre musikk til film og TV

Ideer ble sendt frem og tilbake mellom musikerne og produksjon­sselskapet og deretter bearbeidet.

– Det var en veldig fin prosess som stilte høye krav til meg, og det var både spennende og laererikt og en veldig inspireren­de måte å jobbe på.

– Frister det til gjentagels­e?

– Absolutt. Det har gitt veldig mersmak å jobbe med dette. Samtidig er det ofte lettere å få innpass i produksjon­smiljøet når man har tidligere arbeid å vise til, og vi kommer til å jobbe målrettet mot flere oppdrag innen film og TV framover.

Lockdown-jobbing

Rudjord selv har ikke sett hele serien ennå, men beskriver det han har sett som sterkt, aerlig og engasjeren­de.

– Vi synes musikken fyller rollen den skal ha godt, og at vi har truffet en nerve der som harmonerer godt med innholdet. Jeg kjenner også mye på at det er ganske annerledes å se akkurat denne typen dokumentar­er etter at man har fått barn selv, sier han.

Arbeidet startet tilbake i februar, like før koronaen dundret på verdens dører.

– Så da lockdown skjedde og alle konsertene mine ble avlyst i lang lang tid framover, var jeg så heldig å ha jobb likevel! Vi har jo studio i huset, så hjemmekont­or er jo uansett hverdagen for meg, forteller 36-åringen, som var ferdig med oppdraget før sommerferi­en.

Eget album

«Therese - jenta som forsvant» er laget av Monster og hadde premiere på NRK1 søndag 8. november. Samtidig ble seriens originale musikk av Lars Jakob Rudjord og Rumblin sluppet som eget album.

– Vi her veldig fornøyde med at låtene står seg godt selvstendi­g også, i albumforma­t. Fokuset da vi jobbet, var nettopp det: å lage gode låter, sier Lars Jakob Rudjord.

Her kan man se serien, og her er musikken samlet.

 ??  ?? Lars Jakob Rudjord håper han får flere anledninge­r til å jobbe med musikk til tv og film, det ga nemlig mersmak.
Lars Jakob Rudjord håper han får flere anledninge­r til å jobbe med musikk til tv og film, det ga nemlig mersmak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway