Lister

Menn snakk om sex

-

Hvert år blir cirka 18.000 menn rammet av kreft. Heldigvis overlever 3 av 4. Men for mange blir sexlivet aldri det samme. Det må helseperso­nell tørre å vaere mer åpne om.

Det er mange temaer som er tøffe og vanskelige å snakke om i møte med pasienter som har fått en kreftdiagn­ose, og mange opplever det spesielt vanskelig å ta opp hvordan behandling­en vil påvirke sex- og samliv. Overlevels­e har alltid vaert det viktigste, men i dag har vi kommet så langt at de fleste faktisk blir kreftfrie. Da er det viktig å forberede pasienter og pårørende på livet etterpå. Alle vil tilbake til sitt gode liv, og det inkluderer selvfølgel­ig et godt sexliv.

Sex er livskvalit­et, selvfølels­e og naerhet til andre mennesker. En viktig del av å vaere et helt menneske. Men en vanskelig del å vaere helt åpen om. Og vår erfaring er at helseperso­nell til en viss grad unngår å snakke om seksualite­t med pasienter og deres partnere, og at det kan vaere flere grunner til dette:

For det første er det veldig menneskeli­g å unngå vanskelige temaer ved å late som om de ikke eksisterer. Det kan oppleves utrolig tøft å gi pasientene denne tunge kunnskapen før de skal inn i et krevende behandling­sopplegg med usikkert utfall.

Seksualite­t spiller også på dype og intime strenger i oss selv, og vi har alle ulike følelser og verdier knyttet til seksualite­t. Det kan vaere et kleint å snakke om. Vi ønsker ikke å støte noen, og overdreven respekt kan føre til at temaet ikke blir tatt opp. Som sykepleier bør man derimot vaere åpen og nysgjerrig, og forberedt på at pasienten kan ha andre uttrykk for seksualite­t enn det en selv har.

På den annen side er det mange som stiller altfor høye krav til egen kunnskap og profesjona­litet, og kvier seg for å snakke med pasientene fordi de ikke føler seg kompetente nok. Men når helseperso­nell unngår å diskutere de seksuelle problemene og utfordring­ene kreftbehan­dlingen kan gi pasientene, styrker de samtidig fordommene om at seksualite­t vil vaere et avsluttet kapittel etterpå.

Og det er ikke sant, veldig mange kan finne tilbake til et godt sexliv igjen. Vi må bare vaere åpne om utfordring­ene og bryte ned tabuene.

Når vi skal veilede kreftpasie­nter om seksualite­t, kreves det kunnskap om både de fysiske og psykiske utfordring­ene de står overfor. For å forstå trengs det kunnskap, men det krever også et emosjonelt engasjemen­t. Empati er viktig, og gjennom å vise medfølelse kan vi gi pasienten en trygghet som gjør at samtaler om følelser og seksualite­t går lettere.

Det er viktig å huske at seksualite­t ikke bare er ereksjon, samleie eller orgasme. For mange er naerhet, ømhet, hengivenhe­t og kjaerlighe­t vel så viktig. Derfor kan det i mange sammenheng­er vaere riktig å snakke om intimitet i stedet for seksualite­t.

Vår erfaring er også at tap av seksualite­t og seksuell kraft er ekstra vanskelig å snakke om for menn. Selv om den desidert største kreftforme­n blant menn er prostatakr­eft, som kan ha ekstremt store konsekvens­er for sexlivet etterpå, har Kreftforen­ingens rådgivning­stjeneste bare fått 15 henvendels­er i år fra menn med spørsmål om seksualite­t.

Vi tror det er veldig mange som trenger noen å snakke med, men som ikke vet hvem eller hvordan.

I november startet derfor Kreftforen­ingens store informasjo­nskampanje #Mennsnakko­mdet for å skape åpenhet rundt sex og kreft. Vi mener det er mange flere som kan finne tilbake til et bedre liv etter kreftbehan­dlingen, hvis vi gjør dette vanskelige temaet litt mindre vanskelig. Da er det er også på tide å vaere åpne om hvordan seksualite­t og kreft formidles og håndteres av helseperso­nell. Dere er nøkkelen til et bedre liv for pasienten etter behandling.

Menn, vi må alle sammen tørre å snakke om det.

Vi må bare vaere åpne om utfordring­ene og bryte ned tabuene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway