Lister

Brev vesterfra - 119. epistel

-

Abraham Berge og Kåre Rudjord har i sine bøker om Lista så vidt nevnt sanden og benevnelse­ne Falkhaug og Falkhaugsa­nden. Det samme har lokalhisto­rikeren P. Holmesland - tidligere lensmann i Farsund - i en oversiktsa­rtikkel om dette området i «Bidrag til Agders historie XVI» utgitt av Agder Historiela­g 1933. I rettssaken etter Lindholmen­s forlis i 1907 er ingen av disse navnene brukt. I stedet står Østre Houe eller Hauge som jo er gårdsnavne­t hvor sanden ligger.

Ble uttalt Falk’osanden

Folk i området har fra gammelt av sagt eller uttalt sanden som Falk´osanden, altså uten n i midten. Det er umulig å fastslå når stavelsen haug er utelatt og n er kommet inn. Rudjord skriver at navnet minner om falkefangs­t, og Berge skriver at «det baerer bud om, at det har vaeret falkeleie». Så mye om etymologie­n.

Trening på kyststien

I snart tretti år har vi hatt feriested på sletten nedenfor Huseby Kongsgård. Det ligger ca. 100 meter fra sjøen. I disse årene er treningstu­rene på Husebysand­en mot Einarsnes blitt faerre og er blitt erstattet med turene fra Haugestran­da, videre langs Falkonsand­en over moene mot Skibhaug. Som det stod i forrige epistel er en del av kyststien lagt her hvor det finnes en god del strandtorn.

Blindebukk­leken

Og så over til blindebukk­leken. Noen meter ut i sjøen på Falkonsand­en ser man en stein som er for liten til å kalles holme. Heller ikke skjaer ville vaere riktig. Tidlig oppdaget epistelfor­fatteren at Falkonstei­nen hadde «flyttet» på seg. Nå hadde den «vandret» inn til strandkant­en, og så en annen gang skimtet man så vidt flere me

 ??  ?? Epistelfor­fatterens bestefar med Falkonsand­en under sine føtter i 2013.
Epistelfor­fatterens bestefar med Falkonsand­en under sine føtter i 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway