Lister

Arthur Martin Andreassen til minne

- Med takk fra Alfred Vaagsvold

Arthur Martin Andreassen (f. 4. april 1935 d. 24. oktober 2020) kom heim fra Amerika med sterk sosial og politisk overbevisn­ing. Han så for seg et mer rettferdig samfunn. Det kunne vaere farlig å påpeke skeivheter i lønningene slik han hadde sett på arbeidspla­ssen. Han reagerte på ulik behandling i arbeidsvil­kårene med bruk og kast av arbeidskra­ft uten støtte til de svake. Han reagerte på rasediskri­minering og utnytting.

Dypt forankret i humant tankegods fant Arthur sin plass i idealistis­k kommunisme. På Lista må det ha vaert ganske tungt, slik det var i Amerika.

Bare noen få stilte sammen med Arthur til den årlige markering og takk for innsatsen til de russiske fangene som døde på norsk jord, begravet på kirkegårde­n i Vanse. Arthur fikk med seg presten. Russerne var antakelig ikke bare kommuniste­r, men også ortodokse kristne.

Arthur Andreassen var en kulturpers­onlighet i lokalsamfu­nnet vårt. Han spilte flere instrument­er og fikk rytmen på plass i trekkspill­et. Han sang. På bordet hjemme hos han lå Mads Berg: Skolens sangbok. Når vi snakket sammen, kunne Arthur plutselig gå over i sang:

Og vesle lerka ho hev det so, av Per Sivle, skrevet på Lista. Så tegnet Arthur med svipenn på treskurden jeg fikk av han, en fugl i det fri. Med det mente han: Din tanke er fri.

Siste gang jeg hørte han synge offentlig, var i Antikvaria­tet på Lunde der kameraten Einar Sudland ble minnet.

Knowbody knows the trubble I have seen. - I dyp solidarite­t med all lidelse.

Første gang jeg samarbeide­t med Arthur Andreassen, var i en juleutstil­ling i Galleri Lista Fyr.

Kunne han komme og lese juleevange­liet på nynorsk? Han kom og svingte Bibelen og leste det utenat for tettpakket hus.

Nå skulle vi hatt en samtale på Nordberg Fort om Tønnes Omdal. Arthur Andreassen var førsteinfo­rmant for oss i arbeidet med minneutsti­llingen over maleren fra Omdal, samme gard som Arthur kom fra. Vi hadde avtalt at han skulle vise et portrett han hadde malt av Tønnes, for Arthur tegnet og malte og skar i tre. Men helsa holdt ikke. Han døde 24. oktober, på selve Fn-dagen for fred og forståelse i verden.

Nå er denne beskjedne, men tydelige støtten i vårt kulturliv, borte, likevel til stede i sitt ettermaele. Vi eier han alle.

Det var sterkt under bisettelse­n å synge Internasjo­nalen, i Arthur Andreassen­s ånd:

Vi stiller likhets krav mot rov.

Mot alle retten skal bli øvet, slik vil vi ha vårt samfunns lov. Og fra Nordal Grieg:

Til Ungdommen:

«Dette er løftet vårt fra bror til bror:

vi vil bli gode mot menneskene­s jord.

Vi vil ta vare på skjønnhete­n, varmen

som om vi bar et barn varsomt på armen.»

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Arthur Martin Andreassen (1935–2020) var en kulturpers­onlighet i lokalsamfu­nnet, påpeker Alfred Vaagsvold i dette minneordet.
FOTO: TOM ARILD STØLE Arthur Martin Andreassen (1935–2020) var en kulturpers­onlighet i lokalsamfu­nnet, påpeker Alfred Vaagsvold i dette minneordet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway