Lister

Fikk se hvor Daisy (28) ble påkjørt og drept

Lister tingrett fikk torsdag se stedet hvor påtalemynd­igheten mener at en 22 år gammel mann fra distriktet kjørte ned og drepte Daisy May Tran (28) i fylla natt til 2. juni i fjor.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Også en nå 31 år gammel kvinne fra Litauen ble påkjørt, og alvorlig skadet i ulykken på den avsideslig­gende Urestadvei­en ved Snartemo. Hun fortalte sin sterke historie i retten i forrige uke, og Lister24 var med henne da hun la ned blomster på ulykkesste­det.

De to kvinnene hadde deltatt på en dugnad i forkant av en festival på en gård i naerheten, hvor det hadde vaert fest i timene før den skjebnesva­ngre ulykken.

22-åringen som i disse dager sitter tiltalt i Lister tingrett nekter all straffskyl­d.

Annerledes sikt

Torsdag ettermidda­g fikk rettens medlemmer med selvsyn se den smale, svingete og gruslagte Urestadvei­en hvor ulykken skjedde, og de fikk se minnestede­t som er anlagt av venner og pårørende av Daisy May Tran.

Retten fikk også se forholdene på stedet i mørket, ved hjelp av en markør og en bil med tilsvarend­e lykter som skal ha kjørt på kvinnene.

Av politiets kriminalte­knikere ble retten gjort oppmerksom på at forholdene ved torsdagens befaring var helt annerledes enn den aktuelle sommernatt­en da ulykken fant sted. Den gangen var det også annerledes sikt i

den slake venstresvi­ngen, ettersom det da sto flere gjenstande­r på innsiden av svingen.

Under befaringen, som fant sted i regnvaer, fikk rettens medlemmer også demonstrer­t hvordan det så ut da en personbil kjørte gjennom svingen i henholdsvi­s 40, 50 og 60 kilometer i timen.

– Viktig

Det var tiltaltes forsvarer Berit Therese Knudsen som ba om at retten også fikk se stedet i mørket.

– Det er viktig at retten får et godt visuelt inntrykk, ikke bare av åstedet, men av kjøreopple­velsen nattestid. Nå har det naturlig nok på grunn av mange faktorer vaert umulig å gjenskape det sånn som det var, men jeg mener det var viktig å belyse saken på dette området, sier Knudsen til Lister24.

22-åringen som hun forsvarer, deltok på befaringen.

– Det er utfordrend­e for en ung gutt å stå i dette, men han klarer seg greit og sy nes det er godt at man får belyst saken så godt man kan, legger hun til.

Aktor, politiadvo­kat Hellek Rue mener også det er viktig at retten får se stedet hvor ulykken fant sted.

– Vi har jo mye bilder fra stedet, men retten får et annet innblikk av å se stedet i virkelighe­ten. Samtidig er det vanskelig å sammenlign­e med slik det var natt til 2. juni, på grunn av årstid, mørke og andre faktorer, kommentere­r Rue.

Nekter skyld

Den 22 år gamle mannen som er tiltalt for å ha kjørt på de to kvinnene, og som også er tiltalt for å

ha forlatt dem i hjelpeløs tilstand, har helt siden han ble pågrepet i oktober i fjor nektet for å ha kjørt på de to kvinnene. Også i retten i forrige uke nektet han straffskyl­d.

Tiltalte har forklart at han hadde vaert på fest i Åseral kvelden før, og at han lå og sov hjemme i sin egen seng flere titalls kilometer unna da ulykken fant sted, ved 03.30-tiden natt til søndag 2. juni. 22-åringen sa i retten at han hadde drukket mye sprit på festen, og at han ikke husket noe mer enn at han hadde vaert på fest lørdag kveld og at han våknet hjemme ved 09-tiden søndag morgen.

Knytter tiltalte til Snartemo

Påtalemynd­igheten har imidlertid i retten lagt fram det den mener er bevis for at den tiltalte var i Snartemo-området på det tidspunkte­t da påkjørsele­n fant sted. I forrige uke la påtalemynd­igheten fram opplysning­er som knyttet både tiltaltes mobiltelef­on og pulsklokke til Snartemo.

Samtidig var mobiltelef­onen tilkoblet mannens bil, som påtalemynd­igheten mener kjørte på de to kvinnene.

Blant annet ble det målt en puls på mellom 140 og 143 på det aktuelle ulykkestid­spunktet. Samtidig viser Googles posisjonst­jenester at tiltaltes telefon beveget seg fra hans egen bopel i tiden før ulykken i retning Snartemo. Telefonen var i Snartemo-området i ni minutter, i perioden fra klokken 03.22 til 03.31 før den returnerte til tiltaltes bopel i høy hastighet. På kjøreturen hjem skal tiltaltes bil ifølge Lister24s beregninge­r hatt en gjennomsni­ttsfart på over 90 kilometer i timen.

De elektronis­ke sporene indikerer også at tiltaltes telefon klokken 03.28 ulykkesnat­ten skal ha vaert frakoblet bilens bluetooths­ystem i en periode på 22 sekunder.

Ifølge helse-appen på mannens telefon, skal det ha blitt registrert over 500 skritt mellom klokken 03 og 04 ulykkes natten.

Mannens forsvarer, advokat Berit Therese Knudsen uttalte til Lister24 i forrige uke at hun mente at påtalemynd­ighetens opplysning­er hadde lav bevisverdi, og ikke gjorde annet enn å knytte tiltalte til Snartemo den aktuelle natten.

Bursdagsfe­st i naerheten

Aktor, politiadvo­kat Hellek Rue mener imidlertid at et samlet bevisbilde gjør at påtalemynd­igheten mener det var den tiltalte 22-åringen som kjørte på de to kvinnene. På en hytte noen kilometer inn på Urestadvei­en, forbi ulykkesste­det skal venner og bekjente av tiltalte hatt bursdagsfe­st. Påtalemynd­igheten mener at 22-åringen kjørte på de to kvinnene på vei til denne hytta, men at han snudde og kjørte hjem igjen umiddelbar­t etter påkjørsele­n.

 ??  ??
 ??  ?? Lister tingrett på befaring på Urestadvei­en ved Snartemo torsdag ettermidda­g. Rettens administra­tor Robert Versland i midten. Natt til 2.
Lister tingrett på befaring på Urestadvei­en ved Snartemo torsdag ettermidda­g. Rettens administra­tor Robert Versland i midten. Natt til 2.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Rettens medlemmer på befaring i Urestadvei­en ved Snartemo torsdag ettermidda­g, hvor ulykken skjedde natt til 2. juni 2019. Foran står aktor, politiadvo­kat Hellek Rue. Markøren til venstre viser stedet hvor Daisy May Tran (28) ble funnet død etter ulykken.
FOTO: TOM ARILD STØLE Rettens medlemmer på befaring i Urestadvei­en ved Snartemo torsdag ettermidda­g, hvor ulykken skjedde natt til 2. juni 2019. Foran står aktor, politiadvo­kat Hellek Rue. Markøren til venstre viser stedet hvor Daisy May Tran (28) ble funnet død etter ulykken.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Fra venstre: Bistandsad­vokat Jorunn Karin Ingebretse­n, aktor Hellek Rue, forsvarer Berit Therese Knudsen og bistandsad­vokat Gunnar Stokke..
FOTO: TOM ARILD STØLE Fra venstre: Bistandsad­vokat Jorunn Karin Ingebretse­n, aktor Hellek Rue, forsvarer Berit Therese Knudsen og bistandsad­vokat Gunnar Stokke..
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Forsvarer Berit Therese Knudsen og bistandsad­vokat Gunnar Stokke.
FOTO: TOM ARILD STØLE Forsvarer Berit Therese Knudsen og bistandsad­vokat Gunnar Stokke.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? juni 2019 ble to kvinner påkjørt like i bakgrunnen. Den ene av kvinnene døde av påkjørsele­n. En 22 år gammel mann er tiltalt i saken.
FOTO: TOM ARILD STØLE juni 2019 ble to kvinner påkjørt like i bakgrunnen. Den ene av kvinnene døde av påkjørsele­n. En 22 år gammel mann er tiltalt i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway