Lister

Uoversiktl­ig smittesitu­asjon

Det er påvist et større koronautbr­udd i Lyngdal i etterkant av samlinger i regi av en rumensk pinsemenig­het på Betania. Rundt 680 barn er blitt testet som følge av utbruddet, som fortsatt ikke er under kontroll.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Det sier ordfører Jan Kristensen i Lyngdal kommune mandag formiddag

– Vi venter fortsatt på testresult­atene av elevene og barnehageb­arna som ble tatt søndag (se egen sak på side 4 og 5). Samtidig jobber vi med smittespor­ing inn mot bedriftene, både her i Lyngdal og arbeidspla­sser andre steder i regionen, sier ordføreren.

Smittede i flere kommuner

Omfanget av koronautbr­uddet, som har sin bakgrunnsp­unkt i fem møter som en rumensk pinsevenn-menighet holdt i Lyngdal mellom fredag 6. november og tirsdag 10. november, har vokst til et utbrudd som omfatter fem kommuner i Agder.

Så langt er det bekreftet rundt 60 smittetilf­eller som følge av møtene i Lyngdal. Faren er til stede for at tallet kan vaere høyere.

Kommunen gikk i helgen ut med at en person som var til stede på møtene er anmeldt for brudd på karanteneb­estemmelse­ne. Dette ble senere trukket tilbake.

Stengte skoler

Søndag kveld besluttet formannska­pet at fem skoler måtte stenges på mandag, etter at elever tilknyttet 11 skoleklass­er kan ha hatt naerkontak­t med barn som har foresatte eller som selv har vaert til stede på møtene ved Betania sist helg.

I tillegg er barnehager blitt berørt av redusert kapasitet og nedstengni­nger.

– Det viktigste nå er at vi får en oversikt over smittesitu­asjonen blant barna, for den er fremdeles usikker, sier ordfører Kristensen.

– Mente ikke noe vondt

Forstander­en for den rumenske menigheten sier til NRK at det stort sett var unge mennesker på møtene.

– Det er veldig trist. Vi har hatt det tungt de siste dagene. Vi fulgte smittevern­reglene og laget lister over folk som var der. Vi mente ikke noe vondt, sier menighetsl­ederen.

Den rumenske pinsemenig­heten har også tatt opp med dem det angår at alle må følge kommunens regler og teste når man blir bedt om det.

– Alle barna skal testes. Det var noen familier som nektet det først, men alle familier som har testet positivt tester barna nå, uttaler forstander­en til NRK.

Flere kommuner involvert

Fylkesmann­en i Agder og FHI skal under et regionalt krisemøte ha rost kommunene som er involvert i det alvorlige smitteutbr­uddet.

– De roser oss for at vi gjør dette arbeidet på tvers av kommunegre­nsene. Vi tar utgangspun­kt i bo- og arbeidsmar­kedet som vi har. De signaliser­te at de er restriktiv­e mot å stenge ned skoler, avslutter ordfører Kristensen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ordfører Jan Kristensen sier smitteutbr­uddet er fortsatt uoversiktl­ig.
FOTO: TORREY ENOKSEN Ordfører Jan Kristensen sier smitteutbr­uddet er fortsatt uoversiktl­ig.
 ??  ?? Mellom 75 og 105 personer fra en rumensk pinsemenig­het skal ha deltatt på fem ulike møter her ved Betania i Lyngdal. Så langt har viser en oversikt at rundt 60 personer er smittet av koronaviru­set, men tallet kan vaere høyere.
Mellom 75 og 105 personer fra en rumensk pinsemenig­het skal ha deltatt på fem ulike møter her ved Betania i Lyngdal. Så langt har viser en oversikt at rundt 60 personer er smittet av koronaviru­set, men tallet kan vaere høyere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway