Lister

Ingen av oss har rett til å dømme andre i den rådende situasjone­n.

-

Koronapand­emien har dessverre festet et nytt, klamt grep om våre lokalsamfu­nn. Fredag ettermidda­g ble et stort, nytt smitteutbr­udd kjent i Lyngdal. Covid-19-viruset har spredd seg i en rumensk pinsemenig­het som helgen i forveien holdt flere samlinger i menighetsl­okalet Betania som de leide. Ifølge både menigheten­s ledelse og kommuneleg­e Henriette Pettersen ble smittevern­tiltak gjennomfør­t. Reglene som da gjaldt ble overholdt, selv om de «har tøyd strikken langt», ifølge sistnevnte. Uansett ble mange smittet.

Søndag besluttet Lyngdal kommunes smittevern­steam at alle de 150 personene som hadde vaert på ett eller flere av møtene, ble definert som smittet. De måtte alle i isolasjon. Dette for at de berørte kommunene skulle få mer kontroll på smittespor­ingen. Samtidig ble en rekke skoler og avdelinger i barnehager stengt både i Lyngdal og nabokommun­ene.

Det har vaert - og er til dels fortsatt - en kaotisk og uoversiktl­ig smittesitu­asjon etter utbruddet. I skrivende stund er smittetall­et stigende, og man venter på svar på en mengde tester. Språkbarri­erer og kulturfors­kjeller har dessuten gjort situasjone­n ekstra utfordrend­e. Kommuneled­elsen måtte blant annet bruke tid og krefter på å overbevise foreldre om at barna deres måtte testes. Flere nektet. Noen truet sågar med å politianme­lde kommunen. Enkelte av dem som ble satt i karantene begynte også å «forhandle» om karantenet­iden. Kommunen varslet tidlig at de også ville politianme­lde en smittet, ung mann som hadde brutt isolasjons­kravet. Dette gikk de senere tilbake på. Men kravet om at man må overholde retningsli­njene er det nå satt to streker under - med nye anmeldelse­r som «riset bak speilet». Dette budskapet synes nå heldigvis å vaere både mottatt og forstått.

På sosiale medier har debatten gått hett for seg etter smitteutbr­uddet. Enkelte har gått over streken når de har kommet med sine karakteris­tikker. Landets statsminis­ter, Erna Solberg, er blant dem som har reagert. Hun advarer mot økende smittetrak­assering mot personer med innvandrer­bakgrunn. Vår øverste politiske leder har selvsagt rett i at de som er smittet ofte ikke kan noe for det selv. Utbruddet i Lyngdal er intet unntak. Ingen av oss har rett til å dømme andre i den rådende situasjone­n. Som nevnt tidligere i denne spalte: Man blir ikke smittet av «noen», man blir smittet av covid-19. Viruset rammer blindt. Det er like vondt for de av våre «nye landsmenn» som nå er rammet, som for kormedlemm­ene i Farsund og deres naermeste. Vis derfor folkeskikk. I «koronatåka» har våre lokalsamfu­nn nå muligheten til å vise seg fra sin beste side. Den bør vi gripe med begge hender.

I «koronatåka» har våre lokalsamfu­nn nå muligheten til å vise seg fra sin beste side.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway