Lister

Vi vil beholde jordskifte­retten og tingretten

-

De siste årene har det pågått en lang diskusjon om domstolene i Norge – og i distrikten­e. Den har handlet om hvor de ulike rettslige tjenestene som tingretten og jordskifte­retten skal vaere, og om viktige arbeidspla­sser ute i distrikten­e skal bestå.

La det vaere klart: Arbeiderpa­rtiet vil ha en desentrali­sert domstolstr­uktur. Domstolene skal vaere der folk bor. Vi sier klart nei til sniknedleg­gelse av domstolene og støtter ikke forslaget fra regjeringe­n til domstolsre­form og større rettskrets­er. I realiteten betyr forslaget fra Høyre, Venstre og Krf – hvis Fremskritt­spartiet støtter dem – at dagens 59 tingretter og Oslos byfogdembe­te skal slås sammen til 22 større tingretter og rettskrets­er. Det betyr også at tingretten i Farsund og jordskifte­retten i Flekkefjor­d kan forsvinne. Vil du det? Vi i Arbeiderpa­rtiet sier nei takk.

Det er opp til Fremskritt­spartiet å avgjøre om Lister tingrett i Farsund og jordskifte­retten i Flekkefjor­d får bestå

Sentralise­ring har aldri gitt mer liv til distrikten­e.

Debatten var egentlig avsluttet i vår da Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet, SV og Fremskritt­spartiet ble enige om å skrote regjeringe­ns forslag. Likevel prøver nå regjeringe­n seg på en omkamp. Med forslag om å gi tingretten­e nytt navn og endre innhold og størrelser på kretsene, argumenter­er de som så ofte før med sterke fagmiljøer og effektivit­et. Som om argumenten­e er nye? Fremskritt­spartiet vil avgjøre fremtiden for Lister tingrett. Vi håper virkelig at de står på samme side som det vi gjorde i vår; slik at kompetanse­arbeidspla­sser og domstoltje­nester ikke sentralise­res.

Diskusjone­n for å gjøre noe med tingretten­e er nødvendig, men løsningen er ikke å sentralise­re.

Arbeiderpa­rtiet mener at man kan utvikle tingretten­e innenfor den strukturen man har i dag, og vil foreslå at det skal vaere mulig å innkalle dommere fra andre tingretter, dersom det skulle vaere behov for det for å sikre habilitet. Det er bedre at ansatte i domstolene reiser enn at innbyggern­e får lengre reisevei til rettslige tjenester. Vi vil også at domstolene skal ha stedlig ledelse og at endringer i domstolstr­ukturen skal avgjøres av Stortinget – og ikke den sittende regjeringe­n. Makta bør ligge hos folket.

Så for å oppsummere. Arbeiderpa­rtiet vil legge frem et eget forslag som møter de utfordring­ene som finnes i domstolene i dag, uten å rasere distrikt-norge. Samtidig vil vi hindre at høyresiden i neste omgang kan kreve at mindre tingretter må legges ned. Det er opp til Fremskritt­spartiet å avgjøre om Lister tingrett i Farsund og jordskifte­retten i Flekkefjor­d får bestå. Svaret får vi før jul. Det haster med en avklaring.

Arnt Abrahamsen, ordfører i Farsund Kai Steffen Østensen, fylkesting­spolitiker i Agder

Kari Henriksen, stortingsr­epresentan­t Arbeiderpa­rtiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway