Lister

Nedleggels­esspøkelse­t truer verdens beste trafikkpol­iti, igjen!

-

Regjeringe­n varsler i den nye politimeld­ingen at de vil vurdere om Utryknings­politiets (UP) ressurser skal fordeles på politidist­riktene. Får de viljen sin, vil det føre til en katastrofa­l svekkelse av trafikksik­kerheten i hele landet. For hva skjer hvis det blir faerre kontroller på veiene våre og bilførerne oppdager dette? Forskninge­n er helt entydig: Flere vil bryte trafikkreg­lene og antallet som blir drept eller hardt skadet vil øke, stikk i strid med nullvisjon­en som Stortinget vedtok i 2002.

Den mulige avviklinge­n av UP begrunnes i politimeld­ingen med at politidist­riktene har blitt større og er bedre rustet til å overta oppgavene. Problemet er at de ikke vil klare det. Ikke av vond vilje, men fordi kapasitets­utfordring­ene allerede nå er for store. Livsfarlig­e brudd på trafikkreg­lene har alltid, og vil alltid, havne langt bak i prioriteri­ngskøen.

Dette er ikke noe vi tror, det er noe vi vet. Det er også tydelig i politiets egne statistikk­er. Hele 9 av 10 fartssynde­re stoppes i dag av UP, og kun en av ti av politidist­riktene. Dette skjer samtidig med at politidist­riktene har i snitt fått tilført nesten 300 stillinger hvert år de siste ti årene, mens Up/trafikktje­nesten har mistet 65 stillinger siden 2015.

Politiets trafikkont­roller forebygger trafikkfar­lig adferd, slik at veiene blir tryggere for oss alle. Sannsynlig­vis er disse kontrollen­e det mest effektive og samfunnsøk­onomisk lønnsomme trafikksik­kerhetstil­taket vi har.

Ingen betviler at UP gjør en viktig jobb for trafikksik­kerheten, men det kanskje ikke alle vet er at UP også avdekker mye annen kriminalit­et når de er ute på veiene våre. En kriminell handling forekommer sjelden alene, og UPS mannskaper beslaglegg­er mengder narkotika og tyvegods gjennom kontrollvi­rksomheten de utfører.

UP har bidratt til å trygge veiene våre siden etablering­en 1937. UP kjennetegn­es av høy faglig kompetanse og er smart og effektivt organisert. Likevel har nedleggels­esspøkelse­t vaert på gjentatte besøk gjennom årene. Senest i 2017 da et offentlig nedsatt utvalg (“saerorganu­tvalget») foreslo å avvikle UP for å styrke den enkelte politimest­ers territoria­le ansvar og kontroll. Hver gang har motstanden i samfunnet vaert stor, og fornuften har seiret. Det bør også skje denne gang. UP må få fred til å fortsette sitt viktige arbeid.

Norge er kåret til best i Europa på trafikksik­kerhet fem år på rad. Internasjo­nalt fremheves UP som en suksessfak­tor som mange land misunner oss. Derfor er det svaert vanskelig å forstå at regjeringe­n i det hele tatt vurderer å avvikle verdens kanskje beste og mest effektive trafikkpol­iti.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet Farsund, Karsten Turøy, reagerer på rådmannens kuttforsla­g på 6,8 millioner kroner innen oppvekst og kultursekt­oren.
FOTO: BJØRN HOEL Hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet Farsund, Karsten Turøy, reagerer på rådmannens kuttforsla­g på 6,8 millioner kroner innen oppvekst og kultursekt­oren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway