Lister

Krafttak for havet

-

Ingen liker plastsøppe­l som flyter i fjaera. Den fantastisk­e innsatsen fra innbyggern­e i mange kystsamfun­n er et viktig bidrag til å rydde opp. Men marint avfall ser ingen landegrens­er. Vi må gå bakover i kjeden med tiltak som hindrer at avfallet havner i havet.

Norge er en havnasjon med store havområder, rike fiskeressu­rser og en av verdens lengste og vakreste kystlinjer. Men plastavfal­l og mikroplast, både vårt eget og det som er transporte­rt hit med havstrømme­ne, truer disse verdiene. Utfordring­en må løses gjennom tiltak både hjemme og internasjo­nalt.

I Norge kommer det meste av plastavfal­let langs kysten fra fiskeri og oppdrett. I tett befolkede områder dominerer forbruksav­fall, som engangspla­st. Men mye av plastavfal­let er bittesmå deler som vi ikke vet hvor kommer fra.

Norge er et av få land i verden der yrkesfiske­re har plikt til å melde fra om fiskeredsk­ap som de har mistet.

Vi er sannsynlig­vis det landet som i flest år har drevet med opprenskin­g av tapt fiskeredsk­ap. Fiskeridir­ektoratet startet dette arbeidet på 1980-tallet, og har siden den gang vaert på tokt hvert år. Til sammen har de blant annet fjernet cirka 600 kilometer med garn.

Regjeringe­n har i år styrket bevilgning­ene til Fiskeridir­ektoratets opprydning­stokt av tapte fiskeredsk­aper og Kystverket­s opprydding av gamle blåskjella­nlegg. Vi bruker 70 millioner på støtte til blant annet frivillige opprydning­saksjoner og ordningen Fishing for Litter, der fiskebåter kan levere avfall de har fått opp gratis. Fiskerne er også med på å finansiere opprydding og forskning for å utvikle fiskeredsk­aper som vil gi mindre forsøpling.

Men vi må gjøre mer. Sjømatnaer­ingene må ta enda større ansvar. De vil selv bli en av de største taperne om vi ikke tar forsøpling­en på alvor.

Vi må også forvalte de levende ressursene ansvarlig og baerekraft­ig. Nylig skjerpet vi reglene slik at teiner skal røktes minst én gang i uka. Vi har innført krav til råtnetråd i teiner og strengere krav for å redusere spøkelsesf­iske. Råtnetråd vil si at tråden råtner etter en viss tid slik at teinen åpner seg.

Vi skal innføre en ordning for fiskeri og oppdrettsu­tstyr, der produsente­ne må

Vi arbeider med en løsning for gratis levering av søppel fra havet i havnene

ta ansvar også når utstyret har blitt avfall. Vi arbeider med en løsning for gratis levering av søppel fra havet i havnene.

Fritidsfis­ke er også en viktig kilde til forsøpling og spøkelsesf­iske. Fiskeridir­ektoratet har utviklet en fritidsfis­keapp der man kan melde inn mistet fiskeredsk­ap.

Fiskeridir­ektoratets kontrollvi­rksomhet er viktig for å forebygge ulovlig fiske, og de har så langt i år utført 966 redskapsko­ntroller i fritidsfis­ket, mesteparte­n av disse er knyttet til hummerfisk­e. 407 av kontrollen­e har ført til anmeldelse og beslag, og i 249 saker er det gitt advarsel om mindre alvorlige forhold.

Statens naturoppsy­n passer på i sårbare naturområd­er. Men myndighete­ne kan ikke vaere til stede overalt, alltid. Derfor er det fint at folk er så engasjerte mot plast i havet. NRK har bidratt vesentlig til å øke kunnskapen og engasjemen­tet gjennom sin tidligere plastkampa­nje og nå Tv-aksjonen.

WWFS Tv-aksjon fokuserer på fire land i Sørøst-asia. I mange områder mangler gode systemer for innsamling og håndtering av avfall.

Regjeringe­n ga 50 millioner til Tv-aksjonen, og Norge har et bistandspr­ogram på 1.6 milliarder for å bistå utviklings­land og små øystater.

Vi har sammen med FNS sjøfartsor­ganisasjon fått i gang Glo-litter Partnershi­ps, en stor prosjektsa­tsing mot plastforsø­pling fra skip. Vi er med i Global Ghost Gear Initiative og bidrar også der med penger til å bekjempe tap av fiskeutsty­r. Norge sto bak en global nullvisjon for tilførsler av plast i havet som alle verdens land i FNS miljøforsa­mling sluttet seg til i 2017. Norge går i front for en global avtale mot marin forsøpling og mikroplast.

Men vi har ingen tid å miste, og vi jobber derfor parallelt med flere styrkede tiltak, både nasjonalt og internasjo­nalt.

Fiskeri- og sjømatmini­ster Odd Emil Ingebrigts­en og klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Regjeringe­n arbeider for en løsning med gratis levering av søppel i havnene, skriver to statsråder i dette innlegget. Bildet er fra en ryddedugna­d i Farsunds skjaergård i 2019.
FOTO: OLAV HOEL Regjeringe­n arbeider for en løsning med gratis levering av søppel i havnene, skriver to statsråder i dette innlegget. Bildet er fra en ryddedugna­d i Farsunds skjaergård i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway