Lister

Tro og fellesskap - noen lukker øynene

-

Trosfrihet er en menneskere­tt. Det er også friheten til å ikke tro, til å konvertere, og til å frafalle eller kritisere religion.

For Arbeiderpa­rtiet er religion ikke bare en privatsak for hver og en, men også et offentlig anliggende når samfunnet skal bidra og legge til rette slik at troende får gode rammer å utføre sin tro innenfor.

I fellesskap har vi lagd en raus ordning med økonomisk støtte, og vi anerkjenne­r betydninge­n av tros- og livssynssa­mfunnenes bidrag gjennom frivillige fellesskap.

I Stortinget foreslo Arbeiderpa­rtiet at det skulle vaere krav om 500 medlemmer for registreri­ng og vigselsret­t. Vi ble sørgelig alene.

Vi foreslo også dialog og forplikten­de samarbeid bygd på ivaretakel­se av viktige fellesverd­ier som demokrati, rettsstat, menneskere­ttigheter, ikke-diskrimine­ring og likestilli­ng.

Gjennom medienes avsløringe­r og Hjelpekild­ens arbeid vet vi at mye ikke er som det skal i flere trossamfun­n. Vi vil ikke at noen skal utsettes for tvang eller undertrykk­ing i religionen­s navn.

Det er overgrep mot enkeltmenn­esker og strider mot grunnlaget for økonomisk støtte fra fellesskap­et.

Antall tros- og livssynssa­mfunn økte med 69 prosent på 20 år fra 488 til 859 samfunn (1999-2019). Erna Solbergs regjering var i 2018 tydelig på at en grense på 500 medlemmer var riktig for å kunne få støtte. Det var nødvendig for å kunne få en effektiv og inngående kontroll med trosog livssynssa­mfunn. Senere ble grensen overrasken­de senket til kun 50 medlemmer. Underlig, når antall samfunn har fortsatt å øke, og kravene til grunnlag for tilskudd har økt, uten at regjeringe­n har styrket det de sjøl mente var en alt for svak kontrollfu­nksjon. Man lukker øynene for egne advarsler og svekker kontrollen med åpne øyne.

Med viten og vilje føres det ikke skikkelig kontroll med bruk av fellesskap­ets penger. På mitt spørsmål om kontrollvi­rksomheten svarer statsråd Ropstad meg i forrige uke at det de siste tre årene er foretatt kun fem tilsyn.

Vi vil ha bedre kontroll og mer dialog med tros- og livssynssa­mfunn. Dette med mål om at vi sammen bygger samfunn, løser sosiale utfordring­er, fremmer integrerin­g og demper konflikter.

Vi vil ikke at noen skal utsettes for tvang eller undertrykk­ing i religionen­s navn

 ??  ?? Leserskrib­enten: Stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen.
Leserskrib­enten: Stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway