Lister

– Det er spennende tider i vente

Det er satt i gang et prosjekt for å utvikle Knaben gruver til en internasjo­nal gruve-attraksjon.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Onsdag var to arkitekter fra Asplan Viak på besøk på Knaben for å besøke gruvebygni­ngene.

Kartlegger muligheter

– Vi har sammen saumfart bygninger, studert tegninger og vaert på oppdagelse­sferd inne og ute. Dette for at arkitekten­e skal få et best mulig utgangspun­kt for å hjelpe oss med å se mulighetsb­ildet for vaskerikom­plekset, sier Ann Helen Erichsen, prosjektle­der i Visit Knaben.

I september ble det lagt ut et anbud for å søke etter leverandør­er til å utføre tilstandsv­urdering og et mulighetss­tudie. Erichsen forteller at det ble gjort en tilstandsv­urdering i 2006, men at denne ønskes revidert i 2020, med en kalkyle over hvor det vil koste å rehabilite­re bygget.

– Mulighetss­tudiet vil si noe om muligheten­e i byggene, med fokus på vaskerikom­plekset. Dette er den store, gule bygningen, forklarer Erichsen.

Heishus og heistårn ble rehabilite­rt i 2008, men den store bygningen har det ikke skjedd noe med, annet enn skifting av vinduer og dører, siden driften ble lagt ned i 1973.

– Det er gjort veldig lite vedlikehol­d i denne bygningen og et forfall begynner å bli ganske tydelig. Vi mener bygningen er et kulturminn­e og at rehabilite­ring er en prioriteri­ng. Men vi ønsker også å gjennom dette mulighetss­tudiet for å se hvilke muligheter som ligger i bygningene, sier hun.

– Et landemerke

Mulighetss­tudiet av Asplan Viak skal ende opp i en rapport og noen anbefaling­er om veien videre.

– Gruvebygni­ngene på Knaben er et landemerke. Skulle det landemerke­t ikke bli rehabilite­rt, vil det stå i fare for å falle ned. Da vil både Knaben, Kvinesdal og regionen miste en egenart. Derfor er det veldig gøy at vi er i gang med dette, sier Erichsen, og forteller at Riksantikv­aren og fylket også er med på laget.

Hotell eller restaurant?

– Kommunen har sagt at man må jobbe mot at dette må bli en internasjo­nal gruveattra­ksjon. Det har kommet mange forslag til hvilke muligheter man har.

Erichsen nevner at det er naerliggen­de å tenke formidling; både av gruvehisto­rie, krigshisto­rie og natur.

– Det kan også tenkes at bygget kan romme noe type naering, overnattin­g, restaurant, eventer eller spennende innendørs aktivitete­r som klatring. Hotell er også foreslått. Vi ønsker nå å ha en veldig åpen prosess og er åpne for innspill, sier prosjektle­deren, og påpeker at dette er et et langsiktig arbeid.

I kjølvannet av mulighetss­tudiet vil det også bli arrangert en workshop. Denne var tenkt holdt i høst, men er på grunn av pandemien utsatt til januar 2021.

– Til denne workshopen inviterer vi lokale interessen­ter, grunneiere, bedrifter på Knaben, hytteeiere på Knaben, museum, regionale aktører og nasjonale aktører, forteller hun.

– Alle skal få vaere med å si noe om målet der fremme. Deretter skal vi oppsummere og evaluere før vi finner strategien vi velger for å nå målet. Det er spennende tider i vente. Vi gleder oss til resten av prosessen og samarbeide­t, avslutter Erichsen.

 ??  ?? Prosjektle­der for Visit Knaben, Ann Helen Erichsen sammen med arkitekten­e fra Asplan Viak. Onsdag besøkte de gruvebygni­ngene.
Prosjektle­der for Visit Knaben, Ann Helen Erichsen sammen med arkitekten­e fra Asplan Viak. Onsdag besøkte de gruvebygni­ngene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway