Lister

Når skolen blir økonomisty­rt

-

Det har kommet til min oppmerksom­het at medier og kommunikas­jonslinjen ved Flekkefjor­d videregåen­de skole står i fare for å bli lagt ned på grunn av lave søkertall og at det blir i fylkeskomm­unens sine øyne sett på som et dyrt alternativ i skolen. Dette gjelder ikke bare medier og kommunikas­jonlinjen, men også matfag ifølge artikkelen.

Jeg studerte medier og kommunikas­jon i perioden 2013-2016. Dette mener jeg er en sjokkerend­e endring i hva både stat, fylke og kommune mener om skole og denne handlingen reflektere­r dette. Det blir konstant sagt at flere elever skal kunne fullføre 13 år med skolegang. Det blir satt inn masse resurser for dette, men med en gang vinden snur i form av mangel på interesse, da blir ting for dyrt. Skolen er en investerin­g for fremtiden og kommer aldri til å bli billigere. Og det må bare alle innse med en gang.

Det er også viktig å forstå at ikke alle har en interesse for generell studiekomp­etanse eller yrkesfag innenfor tradisjone­lle bransjer. Skal vi la disse elevene som har en større interesse for å jobbe med medietekni­ske verktøy og innenfor kreative bransjer falle mellom stolene? Skal de forbli demotivert­e og arbeidsled­ige siden de ikke klarer å finne jobb på grunn av mangel på en formell utdanning? Hvem skal vi peke på da? Jo, det er fylkeskomm­unen vi må peke på. De viser her at de kun tenker penger og ikke på den neste generasjon­en med skatteyter­e.

Fylkeskomm­unen argumenter­er med at det er mangel på interesse i form av lave søkertall. Istedenfor å løse dette problemer med å fremheve disse studielinj­ene, legger de bare disse ned. Det er ikke bare fremtidige elever dette gjelder, men kan også føre til ildsjeler av lektorer og laerer vil miste sin jobb. Ønsker å fylkeskomm­unen dette på seg også?

Jeg har derfor en rekke råd til fylkeskomm­unen:

– Fremhev medier og kommunikas­jonslinjen og andre linjer med lave søkertall.

– Tenkt på fremtiden – skolen er en investerin­g.

– Hør på laerere og elever, det hvordan det faktisk er.

– Se på resultaten­e på hvor elevene går etter videregåen­de skole.

Med vennlig hilsen

Ingfrid Nilsen Karlsen

Masterstud­ent ved UIA - Grimstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway