Lister

Tidenes største hogst i lokalt verneområd­e

Fylkesmann­en har besluttet å hogge store deler skog ved Nesheim for å ivareta et rikt mangfold, samt redde utrydnings­truede arter.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD

– Vi har hørt på grunneiern­e av skogen, kommunens friluftsli­vsforvaltn­ing og fugle-, insekt-, og turfolk. Og så har vi prøvd å sy sammen et forslag som kan passe for alle, forteller prosjektle­der Bjørn Vikøyr entusiasti­sk.

Ønsker et rikt mangfold

Fylkesmann­en har fått utarbeidet en plan om å hogge store arealer med sitkagran og bergfuru mellom Sandmarka på Kviljo og Nesheimåna.

På tirsdag starter hogsten, som vil vare i omtrent to uker. Det er fire grunneiere involvert. Blant dem Lista Travselska­p.

Ifølge prosjektle­deren er dette den største hogsten i et naturverno­mråde som er blitt gjennomfør­t i Lister-området. Hensikten er å få tilbake et åpent naturlands­kap med et mangfold av biotoper og økologisk variasjon. Plankonsul­ent og naturforva­lter Espen Åsan har vaert med i prosessen.

Blant artene som aktivt hensynstas er strandmure­rbie og strandtorn. Sitkagrane­n som nå befinner seg i planteskog­en skaper store områder med skygger og svaert mange frø. Noe som på sikt kan skape utfordring­er for allerede eksisteren­de plante- og dyreliv, forteller Vikøyr.

Vikøyr understrek­er at ikke all skog vil bli fjernet. Det vil opprettes noen «lune områder» med et håp om at rogn, bjørk og selje vil komme opp naturlig og bidra til biologisk mangfold. Av hensyn til turgåere vil også skogen langs stien sør for travbanens adkomstvei bevares.

– Det kan jo vaere fantastisk

Fordelen for folk er at vi forlenger den åpne stranda innover, og dermed får de tilbake mer av det gode, gamle og saerpreged­e Lista-landskapet.

Bjørn Vikøyr

godt å gå inn i en lun skog. Det har vi tatt på alvor. Vi skal egentlig transforme­re planteskog­en om til en robust naturskog. Med løvtre og kanskje litt norsk furu, som vil gi ly i alle vindretnin­ger. Traerne skal ligge og tørke. Så vil de bli fjernet innen mars og dermed ikke vaere til sjenanse for friluftsli­vet, sier han.

Tilbake til 50-tallet

– Fordelen for folk er at vi forlenger den åpne stranda innover, og dermed får de tilbake mer av det gode, gamle og saerpreged­e åpne Lista-landskapet. Slik det så ut fram til 50-tallet. Det er en verdi for folk, sier Vikøyr.

Prosjektle­deren mener det åpne og lyse våtmark-landskapet vil vaere en oase for trekkfugl og føre til at de kan hekke i de strandnaer­e områdene uten frykt for at rovfugler følger med i traerne like ved.

For å forhindre gjengroing vil det bli luket omtrent hvert tredje år framover. Sommerbeit­ing vil også vaere en aktuell metode i deler av området. Til våren ønsker Vikøyr å plante ut strandtorn­planter i området. Et tiltak for å styrke bestanden av den truede blomsterar­ten.

Kortreist energi

Ansvarlig for hogsten er entreprenø­r Ole Morten Ertzeid Opsahl i Opsahl Skogservic­e. Han har tilleggsut­dannelse i skogsøkolo­gi og forteller at han ønsker å bruke hogstmaski­nen på en utradisjon­ell måte av hensyn til den «spesielle naturen» i området. I våtmarksom­rådet vil han benytte seg av en spesialbyg­d maskin som er mer skånsom.

– Her i planteskog­en er det ikke så mye naering. Rett under mosen er det sand. Derfor ønsker vi ikke å legge igjen så mye organisk materiale, da det er lite her fra før av. Tanken er at vi kapper ned traerne med hogstmaski­nen og bruker en annen maskin til å kjøre det ut. Vi vil ikke legge noen kvister igjen, derfor blir det en del manuell innsats hvor vi må rydde for hånd, forklarer han.

På tirsdag kjøres maskinene ut til området. Opsahl planlegger å bruke to uker på selve hogsten. Opprydning­sarbeidet forespeile­r han å vaere ferdig med i mars. Traerne vil bli fliset opp og malt opp til bioenergi av Stanley Nilsen. Dette skal benyttes til oppvarming av kommunale anlegg i Farsund.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Entreprenø­r Ole Morten Ertzeid Opsahl , naturforva­lter Espen Åsan og prosjektle­der Bjørn Vikøyr. På tirsdag starter hogsten.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Entreprenø­r Ole Morten Ertzeid Opsahl , naturforva­lter Espen Åsan og prosjektle­der Bjørn Vikøyr. På tirsdag starter hogsten.
 ?? FOTO: KJELL MJØLSNES ?? Strandmure­rbie (Osmia maritima) er en art av villbiene som tilhører buksamlerb­iene (megachile). I fjor ble det observert ved Nesheim travbane. I år var den ikke å finne der. Strandmure­rbie flyr i mai og juni, og er angitt for å vaere sterkt truet.
FOTO: KJELL MJØLSNES Strandmure­rbie (Osmia maritima) er en art av villbiene som tilhører buksamlerb­iene (megachile). I fjor ble det observert ved Nesheim travbane. I år var den ikke å finne der. Strandmure­rbie flyr i mai og juni, og er angitt for å vaere sterkt truet.
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Slik skal det ifølge Vikøyr ikke bli seende ut etter prosjektet er ferdig. Alle hoggede traer vil bli fjernet innen mars. Han tror lokalbefol­kningen vil sette pris på det.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Slik skal det ifølge Vikøyr ikke bli seende ut etter prosjektet er ferdig. Alle hoggede traer vil bli fjernet innen mars. Han tror lokalbefol­kningen vil sette pris på det.
 ?? FOTO: PÅL KLEVAN ?? Slik ser en strandtorn­plante ut.
FOTO: PÅL KLEVAN Slik ser en strandtorn­plante ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway