Lister

Bygda er sterkt berørt

Kvås er den lokale bygda som er sterkest berørt av covid-19-smitten. – Jeg synes alt er veldig dumt nå, sier 9 år gamle Kristine Hjemlestad om at skolen er stengt.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

– Jeg synes alt er veldig dumt nå. Skolen er stengt og jeg får ikke sett vennene mine. Jeg er jo vant til å vaere med de hver dag, forteller Kristine Hjemlestad.

Konsentras­jon og kjedsomhet

Hjemlestad går i 5. klasse på Kvås skole. Listers utsendte, med munnbind og avstand, møter henne fredag ettermidda­g. Hun har nettopp tatt helg og er på luftetur med naboens hund.

På mandag vedtok skoleledel­sen å innføre nettbasert hjemmeunde­rvisning. Det var på davaerende tidspunkt ingen smitte på skolen. På torsdag informerte Lyngdals kommuneove­rlege Henriette Pettersen om tre nye smittetilf­eller i bygda, hvorav en er elev ved skolen. Så langt er det kjent at seks elever og én ansatt ved Kvås skole har testet positivt for covid-19. I tillegg er flere voksne i bygda smittet.

Kristine Hjemlestad har de siste dagene fulgt undervisni­ngen på nett. Hun opplever at hun kjeder seg mer hjemme. Samtidig fører det til at hun konsentrer­er seg mer om skolearbei­det enn det hun vanligvis gjør i klasseromm­et, forteller hun.

Møtes på skjermen

Hver morgen klokken ni popper det opp bilder av kontaktlae­rer og medelevene på skjermen. Sammen snakker de om dagens agenda, før de jobber hver for seg og møtes til en oppsummeri­ng på slutten av skoledagen. Hun synes det er fint å se vennene sine på skjermen, men forteller at hun savner å se dem «på ekte».

– Det jeg savner mest er friminutte­ne. Da kunne jeg gå rundt og snakke om ting med vennene mine. Vi snakket ofte om alt vi skulle gjøre etter skolen, sier Kvås-eleven.

Vil ikke henge noen ut

– Det var litt ekkelt i begynnelse­n synes jeg, å se at denne lille bygda er blant stedene som er hardest rammet. På et så lite sted merkes det veldig godt. Jeg, og flere jeg har snakket med her, er opptatt av at ingen personer skal bli hengt ut. Smitten kunne rammet oss alle, forteller Stine Gysland Bakken.

Barnehagel­aereren jobber til vanlig i Eiken barnehage, men er redd for å ta med seg smitte fra Kvås til Haegebosta­d. For å vaere på den sikre siden holder hun seg hjemme, da datteren hennes er i karantene. Familiens testresult­ater til nå har vaert negative.

Barna hennes, Mille Løland (6) og Noah Løland (3), går på Kvås skole og i Kvås barnehage.

– Hvordan er det å vaere i karantene?

– Det er fint. Jeg leker med maskinene mine, sier Noah.

– Fint. Og kjedelig! Og litt fint. Jeg snakker med klassen min på dataen. Gjør matematikk, engelsk og leser ark. Av og til har vi gjettelek eller hentelek. Hentelek er for eksempel at laereren sier «hent noe på bokstaven k». Da henter jeg en kopp, forklarer Mille.

Ikke så lett med hjemmekont­or

– Vi har jobbet hele tiden siden koronaen kom. Ingen er blitt smittet og vi har ikke hatt noen forsinkels­er, sier Jon Leland i Konkret Entreprenø­r fornøyd.

Han er likevel bekymret for konsekvens­ene det kan ha dersom en ansatt blir smittet. Leland forteller at det er et prosjekt som foregår i Lyngdal for tiden, med omtrent 15 ansatte i sving.

– Blir en smittet må jo alle vaere hjemme. Og det er ikke akkurat så lett for oss å ha hjemmekont­or, avslutter han.

– Reddet dagen

Fredag ettermidda­g er bygdas butikk, Butikken, helt tom for kunder. Da store deler av lokalbefol­kningen er i enten isolasjon eller karantene, har butikken valgt å tilby handel over telefon.

Når Lister er der kommer en kvinne kjørende i bil for å plukke opp to handlepose­r. Vedkommend­e ønsker å vaere anonym.

– Dere reddet dagen, sier kvinnen før hun tar med seg posene inn i bilen og kjører av gårde.

Det jeg savner mest er friminutte­ne. Da kunne jeg gå rundt og snakke om ting med vennene mine.

Kristine Hjemlestad

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Skolen i bygda, med sine 41 elever, er sterkt berørt av smitteutbr­uddet i Lyngdal. Kristine Hjemlestad (9) får hjemmeunde­rvisning på nett, men savnet til klasseromm­et er stort. alle
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Skolen i bygda, med sine 41 elever, er sterkt berørt av smitteutbr­uddet i Lyngdal. Kristine Hjemlestad (9) får hjemmeunde­rvisning på nett, men savnet til klasseromm­et er stort. alle
 ??  ?? Jon Leland arbeider for tiden i Kvås, men bor et stykke unna.
Kristine Hjemlestad på luftetur med hunden Milli.
Jon Leland arbeider for tiden i Kvås, men bor et stykke unna. Kristine Hjemlestad på luftetur med hunden Milli.
 ??  ?? Stine Gysland Bakken, Noah Løland og Mille Løland har tilbrakt de siste dagene inni huset på Kvås. Her er de avbildet i klatrestat­ivet i hagen.
Stine Gysland Bakken, Noah Løland og Mille Løland har tilbrakt de siste dagene inni huset på Kvås. Her er de avbildet i klatrestat­ivet i hagen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway