Lister

En viktig linje som må beholdes

-

Idag skal politikern­e i hovedutval­g for utdanning og kompetanse behandle tilbudsstr­ukturen for de offentlige videregåen­de skolene i Agder. For Lister-regionen er det saerlig en del av denne behandling­en som er viktig. Medieog kommunikas­jonslinja ved Flekkefjor­d videregåen­de skole er nemlig foreslått nedlagt. Det har vakt reaksjoner - ikke bare blant elever og laerere ved skolen, men også i hele lokalmiljø­et.

Linja som tidligere var lokalisert i Kvinesdal, men som de siste årene har hatt Flekkefjor­d som base, er en av de siste kreative studieretn­ingene i hele regionen. Derfor er det saerlig viktig å beholde den. Elever med interesse for mekanikk, bygging og andre praktiske fag har godt med tilbud i regionen, og kan etter to års skolegang og laeretid få seg et fagbrev. De som ikke helt vet hva de vil, eller som målbevisst satser på å bli medisiner, advokat eller andre fag som krever en akademisk utdannelse, har også flere valgmuligh­eter. Men de kreative elevene har ikke veldig mye å velge i. Derfor er medieog kommunikas­jonsretnin­gen saerlig viktig.

For mange ungdommer er nettopp denne fagretning­en en enkel - og kanskje også eneste - veien til å få studiekomp­etanse. Victoria Becker-meberg fra Farsund, setter ord på dette i et leserinnle­gg: Mister vi medier og kommunikas­jon, mister vi en gruppe ungdom vi trenger. Hun har rett. Mange kreative sjeler blant lokale unge kan nå bli tvunget til å flytte fra regionen før de er klar for det. De som er interesser­t i musikk, dans og drama er allerede tvunget til det. Bryan D. Breidentha­l bygde over år opp et godt musikktilb­ud ved Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund. Dette ble med et pennestrøk vedtatt nedlagt da musikk dans og drama-faget ble opprettet i Lyngdal. Men det gikk ikke mange år før også dette tilbudet ble radert bort. Nå må disse elevene flytte østover om de vil gå på en videregåen­de skole der de samtidig får dyrket sitt talent.

Årsaken til at forslaget nå kommer, er selvsagt av økonomisk art. Man må spare penger. Og det fremmes fordi søkertalle­t til denne linja har vaert fallende. Selvsagt er det dyrt å undervise klasser med få elever. Men i denne sammenheng­en må politikern­e løfte blikket. Penger er ikke alt. Her handler det også om å sikre et mangfold i en region som sårt trenger det - også blant de unge.

Her handler det også om å sikre et mangfold i en region som sårt trenger det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway