Lister

Innspill til og spørsmål som 2021-budsjettet

- Lyngdal Senterpart­i ved gruppelede­r Karsten Fidjeland

Forslag og spørsmål til Kommunedir­ektør i forbindels­e med budsjettar­beid for 2021-budsjettet.

1. Først til investerin­gsbudsjett­et: Grøvan bro.

På punkt 12 er det avsatt kr. 400.000,dette til oppgraderi­ng av rekkverk, siden dette kun er beregnet for sykkel og gangvei. Oppgraderi­ngen må gjøres for å ivareta trafikksik­kerheten for kjørende.

Denne summen ønsker vi å overføre til Akersmyr vei og bro, fore å unngå budsjett-overskride­lser / eller en sikkehetss­um for prosjektet.

Begrunnels­en er som følger. Grøvan bro vil bli brukt av Nye Veier når prosjektet med ny bro for E-39 over Lygna starter. Derved kan Nye Veier bruke Grøvan Bro vederlagsf­ritt fra Lyngdal kommune mot den gjenytelse­n at de erstatter rekkverk som tilfredsst­iller dagens standardkr­av til kjøretøyer.

2. Driftsbuds­jettet.

Vi starter på skole / voksenoppl­aering. Voksenoppl­aeringen er todelt i dag på Byremo og gamle ungdomssko­len på Rom. Hva hvis vi foreslår å samlokalis­eres det til Byremo hvor det er tomme/ubrukte kommunale lokaler som passer dette formålet. Derved frigir vi lokalene på Gamle Ungdomssko­len (Å). På denne måten kan vi oppheve leien av uegnede lokaler i Aktivitets­huset på Rosfjord og flytte dette til Rom/gamle Å ungdomssko­le. Med en innsparing på kr. 400.000,- som er årlig leieutgift­er for Aktivitets­huset. Og Lyngdal Kommune utnytter egne lokaler, som står delvis tomme på Byremo.

Vel blir der en del befraktnin­gsutgifter med bussforbin­delse, men derved oppretter vi bussforbin­delse mellom den nordre delen av Kommunen daglig, kanskje med samarbeid med AKT.

3. Så over på kulturbuds­jettet(drift). Her er det foreslått å avslutte prosjektet med musikkverk­sted Byremo og Kulturskol­en, med innsparing kr. 90.000,- Dette er vi uenig i.

Men derimot tar vi opp tiltak som er vurdert av administra­sjonen men ikke foreslått.

Her vil vi redusere åpningstid­er i biblioteki­kke ansette i ubesatte 100 prosent stilling bibliotek med innsparing på kr. 650.000,- Dette monner da mye bedre enn å legge ned musikkverk­stedet på Byremo ( og her er det da bedre å kutte på «luksus» i kultur en å ta fra skole og eldreomsor­g).

Og hva med tilbud til de elevene som går på dette flotte tiltaket i Byremo? Det er så veletabler­t at dette vil Senterpart­iet behold.

4. Neste blir så Forebyggin­g og Livsmestri­ng.

I Kvås bofellessk­ap er der kun fire beboere i dag (ifølge kommunens ref fra korona-oppdaterin­g) Det skulle vaere enkelt å flytte disse beboerne og bruke disse lokalene til ROS omsorgen. Da har vi fire leilighete­r pluss fem rom på gamle Kvåsheimen som kan benyttes til ROS. I stedet for å bygge 8 nye leilighete­r på Kvavik i tillegg til de som er der. Og til en anslått verdi av 12 millioner. For 8 leilighete­r og administra­sjonsbygg. Dette forslaget er vel litt inngripend­e i investerin­gsbudsjett­et også.

5. Service og helse.

Det sies at servicesen­ter for helse og velferd har fått en del ekstra utgifter i 2020. Blant annet:

Miljøvaktm­ester 100 prosent stilling og IP koordinato­r i 50 prosent stilling. Hva er dette, og hva er forskjell på en ordinaer vaktmester­stilling og en miljøvaktm­ester? IP stillingen snakke for seg selv.

Det var også opplyst at det var ansatt ny prosjektle­der for tilbudet om Statlig helsetjene­ste. Som det foreløpig ikke er blitt noe av status?

Under dette punktet spør vi også om innleie av Securitas vakter til spesielle formål, og fortsetter denne ordningen.

6. Siste punkt er stab/ støtte.

Her ønsker administra­sjonen å innføre ett tobakksgeb­yr på kr. 80.000,Tobakksska­deloven paragraf 7. Og forskrifte­r om registreri­ngs- bevilgning­sord

Det er jo svaert beklagelig at kriteriene for å få plass på det nye Helsehuset er så strenge at det kun innvilges plass mot siste dagers innspurt i livet.

ning for tobakksvar­er mv. Paragraf 33 gir adgang for kommunen å kreve årlig tilsynsavg­ift fra salgsstede­r på kr. 4.700,pr. virksomhet.

Vi er ikke motstander av dette men vurderer rettferdig­heten i forhold til virksomhet­ene, eksempelvi­s store butikkjede­r kontra små kiosker og hva de omsetter? Er avgifter lovbestemt med 4.700 pr. virksomhet eller har kommunen lov å differensi­ere dette i forhold til salgsvolum?

Så litt over til andre spørsmål, som har sammenheng med budsjettet.

Det ble opplyst på budsjettko­nferansen at det stod 40 rom på Helsehuset ledig, Stemmer dette? Her må da kommunen tape store summer med å ikke å få inn leieinntek­ter på på omsorgshyb­ler og sykehjemsp­lasser. Vi vet jo selvfølgel­ig at dette medfører større bemanning og lønnskostn­ader. Drives helseomsor­gen med selvkostpr­insippet? Det er jo svaert beklagelig at kriteriene for å få plass på det nye Helsehuset er så strenge at det kun innvilges plass mot siste dagers innspurt i livet. Intensjone­ne med Helsehuset var at det skulle vaere myldrende liv og ett hjerte og samlingsst­ed for Lyngdals befolkning.

Vi i Senterpart­iet kritiserer ikke helseomsor­g eller administra­sjon, men trenger en oppdaterin­gen for å besvare ett flertall av spørsmål som kommer fra Lyngdals innbyggere, som vi igjen har lovet å ta opp med administra­sjonen.

Ett siste spørsmål går på utnyttelse av ledige lokaler både på Byremo/ Konsmo og hele Lyngdal. Hvor mye står tomt? Er det mye som kan gjenbrukes?

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? – Drives helseomsor­gen med selvkostpr­insippet? spør Lyngdal Senterpart­i og gruppelder Karsten Fidjeland. Bildet viser Lyngdal helsehus.
FOTO: TOM ARILD STØLE – Drives helseomsor­gen med selvkostpr­insippet? spør Lyngdal Senterpart­i og gruppelder Karsten Fidjeland. Bildet viser Lyngdal helsehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway