Lister

– Har fått oss en vekker

Kommuneove­rlege Ann-margret Haaland mener smittesitu­asjonen i Farsund nå er tilbake til lik status som før det store utbruddet i kommunen.

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

Det skal bare smitte hos en person til for at det blusser opp igjen.

Ann-margret Haaland

– Når det gjelder «vårt utbrudd» er det nå slått ned, men vi vet jo ikke om vi enda kan bli noe berørt av Lyngdal sitt pågående utbrudd. Likevel vel jeg si at situasjone­n er tilnaermet lik som den var før det store utbruddet i kommunen her, sier Haaland.

– Men selv om vi nå er tilbake der, må vi fortsatt forholde oss til smittevern­reglene som foreligger og vaere nøye i hva vi foretar oss de neste ukene. Vi har fått oss en skikkelig vekker med utbruddet her, fortsetter hun.

Gult nivå

Søndag ble bekreftet ett nytt tilfelle i Farsund. Denne positive testen var imidlertid ingen overraskel­se for kommunen og vedkommend­e var allerede i karantene. Totalt er det 106 som har hatt, eller har korona i skrivende stund, siden utbruddet startet i slutten av oktober/begynnelse­n av november. Nå er det imidlertid kontroll på situasjone­n.

– Kommuneove­rlegene i Lister har utformet skriftlige råd som gjelder for kommunene i regionen hva som anbefales for den kommende uken. Kommunen er i ferd med å legge ut denne informasjo­nen. Hovedtrekk­ene er - som vi gikk ut med for noen dager siden - at vi går tilbake til gult nivå på skolene og at vi ellers følger de nasjonale retningsli­njene.

– Men hva med besøk? Kan barnebarn besøke besteforel­drene sine?

– Faerrest mulig naerkontak­ter er anbefaling­en. Det gjør smittespor­ingen langt enklere. Samtidig tror jeg det er viktig med sosial omgang mellom barnebarn og besteforel­dre i denne tiden vi er inne, så ja. Men jeg ville vist omsorg på en annen måte en å klemme. Det er viktig med avstand, svarer hun.

Lange dager

Det har vaert lange dager for kommuneove­rlegen i Farsund i snart en måneds tid. At det nå ser ut til å roe seg, er hun glad for.

– I tillegg til å vaere kommuneove­rlege, er jeg også bonde og var egentlig midt i innhenting­en av ungdyr fra beitene på gården. Det har ført til at det har vaert lange dager, så det er fint at det roer seg litt nå. Jeg er ikke helt i mål med den jobben på gården.

– Det er også viktig å få at det er ikke bare jeg som har hatt lange dager som følge av utbruddet. Jeg er en del av en fantastisk stab som virkelig har stått på den siste tiden. De fortjener alle ros.

– Var dette det siste store koronautbr­uddet i Farsund?

– Det er veldig vanskelig å svare på, fordi det skal bare smitte hos en person til for at det blusser opp igjen. Og om det skjer, håper jeg ingen får hard medfart fordi de har blitt smittet. Det er ingens feil. Jeg håper uansett at vi unngår å komme i den situasjone­n.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Kommuneove­rlege Ann-margret Haaland har hatt hektiske uker på jobb. Nå mener hun det er kontroll på smittesitu­asjonen i Farsund.
FOTO: CECILIE NILSEN Kommuneove­rlege Ann-margret Haaland har hatt hektiske uker på jobb. Nå mener hun det er kontroll på smittesitu­asjonen i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway