Lister

Karikatur av skrubbsult­en ku

Lyngdal kommune må kutte flere titalls millioner kroner og kan måtte innføre eiendomssk­att. Det får Harald Axel Weissflog til å ikke se rødt, men brunt.

- THOMAS GRØNVOLD

– Jeg leste en artikkel om budsjettsp­rekk i kommunen og at det kanskje må innføres eiendomssk­att. Da begynte jeg å tenke på den stakkars Lyngdalsku­a. Nå er det ikke mer mat igjen til den, sier han.

– Jeg fikk ikke det bildet ut av hodet, og jeg måtte sette meg ned å finne en karikatur av en skrubbsult­en ku. Så laget jeg en trefigur og malte et bilde ut fra det. Jeg tenkte at da jeg først skulle male ei ku i denne sammenheng­en, så kan jeg like godt bruke kumøkk, forteller han.

Nå har Weissflog sendt maleriet av den magre kua til kommunen sammen med et brev. I brevet uttrykker han sin bekymring over de fremtidige økonomiske utsiktene til Lyngdal kommune.

– Hvorfor ble det akkurat kumøkk? Det hadde ikke holdt med vanlig brun maling? –

Jeg synes det er litt moro. Jeg vet at det funker med kumøkk. Jeg har brukt det i forbindels­e med jobb. Samtidig synes jeg det er morsomt, for man kan tolke det sånn som man vil. Mer enn det vil jeg ikke si, sier Weissflog og ler.

Budsjett

Han har bodd i Lyngdal de siste 20 årene, er selvstendi­g naeringsdr­ivende og jobber med å restaurere gamle murbygg. Han er helt avhengig av å ha kontroll over økonomien. Den økonomiske kontrollen ved rådhuset i Lyngdal, er han lite imponert over.

– Når andre naeringsdr­ivende bommer på sitt budsjett, så må vi stå til ansvar for det. Kommunen finner bare andre muligheter, som å skattlegge innbyggern­e. Hadde de innført eiendomssk­att for to år siden hadde jeg ikke reagert. Det er nødvendig å moderniser­e skole, barnehage og bygge helsehus. Å komme med eiendomssk­att nå føles som en straff. Det er surt.

Lanserer nytt kommunevåp­en

I brevet lanserer Weissflog et nytt motiv av kommunevåp­enet. Treet som opprinneli­g står støtt og vokser mot himmelen, har veltet i hans sitt forslag.

– Treet skal opprinneli­g symboliser­e kommunens vekstambis­joner. Bølgene symboliser­er blant annet kommunes bevegelse, dynamikk og energi. Men bare ett år etter at det nye, fine lauvtreet ble plantet, ser det ut som om det har begynt å velte. Har ikke røttene fått godt nok feste før stormen, i form av alt for store vekstambis­joner til kommunen, velter det? spør Weissflog før han legger til:

– Greinene strekker seg oppover og vokser mot himmelen i kommunevåp­enet, men det ser ikke ut som vi får hjelp derfra i denne saken.

– Er dette en drittpakke servert av Harald Axel Weissflog til Lyngdal kommune?

– Jeg er ikke en person som slenger dritt mot andre. Jeg er bare skuffet, og da må det vaere lov å ytre sin mening eller i det minste stille spørsmål. Situasjone­n er jo ikke håpløs og derfor ble både bildet, trefiguren og brevet ironisk ment, sier han med et smil.

Jeg tenkte at da jeg først skulle male ei ku i denne sammenheng­en, så kan jeg like godt bruke kumøkk

Harald Axel Weissflog

 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Harald Axel Weissflog har skjaert ut en mager og sulten ku av tre. Han har også malt den samme kua med kumøkk. Maleriet er sendt til Lyngdal kommune.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Harald Axel Weissflog har skjaert ut en mager og sulten ku av tre. Han har også malt den samme kua med kumøkk. Maleriet er sendt til Lyngdal kommune.
 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Maleriet av den sultne kua er malt med kumøkk. Maleriet har også teksten: «Budsjettsp­rekk 2021 – magre tider for stakkars Lyngdalsku­a?»
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Maleriet av den sultne kua er malt med kumøkk. Maleriet har også teksten: «Budsjettsp­rekk 2021 – magre tider for stakkars Lyngdalsku­a?»
 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Harald Axel Weissflog nøyde seg ikke med brun maling da han malte kua. Til dette maleriet måtte han bruke kumøkk. – man kan tolke det sånn som man vil. Mer enn det vil jeg ikke si, sier Weissflog og ler.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Harald Axel Weissflog nøyde seg ikke med brun maling da han malte kua. Til dette maleriet måtte han bruke kumøkk. – man kan tolke det sånn som man vil. Mer enn det vil jeg ikke si, sier Weissflog og ler.
 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? – Da begynte jeg å tenke på den stakkars Lyngdalsku­a. Nå er det ikke mer mat igjen til den, sier han.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD – Da begynte jeg å tenke på den stakkars Lyngdalsku­a. Nå er det ikke mer mat igjen til den, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway