Lister

Antibiotik­aresistens - vår tids største trussel

-

Det finnes en pandemi som er skumlere enn korona. Hvis vi ikke gjør mer for å stanse utviklinge­n av antibiotik­a-resistens, vil flere liv kunne gå tapt enn av kreft og korona til sammen.

Koronaviru­set har vaert en øyeåpner for mange. Tenk at et så lite virus kan ramme et samfunn, en verden, så dramatisk og så lenge. «Det kan da ikke bli verre enn dette», er vårt lønnlige håp, men jo, det kan det. Det er ikke meningen å skremme deg, men antibiotik­a-resistens er koronaviru­sets farligere storebror. Antibiotik­a-resistens er også en pandemi, men den sniker seg innpå oss som en godt kamuflert fiende. På verdensbas­is kan 10 millioner mennesker dø om 30 år hvis vi ikke klarer å bremse utviklinge­n. Heldigvis er det ikke for sent å prøve.

Det er snart 100 år siden vidunderme­disinen antibiotik­a ble oppdaget. Den skotske mikrobiolo­gen Alexander Fleming forsket på de farlige bakteriene stafylokok­ker da han plutselig fikk muggsopp oppi en av forsøksskå­lene. Til sin store overraskel­se så han at bakteriene sluttet å vokse, mens muggsoppen ble større og drepte bakteriene.

Etter Flemings oppdagelse ble det utviklet mange typer antibiotik­a av forskere rundt omkring i verden. Storhetsti­den for antibiotik­autvikling var på 1940-tallet. I 1945 fikk Fleming og to kollegaer nobelprise­n for oppdagelse­n av penicillin­et og den helbredend­e effekten den hadde på ulike infeksjons­sykdommer. Uten antibiotik­a hadde enda flere mistet livet under andre verdenskri­g.

I dag står vi i fare for å miste det mest dyrebare våpenet vi har. Antibiotik­a har de siste tiårene blitt brukt i for stor grad, og ofte unødvendig. Det har ført til at bakteriene har begynt å utvikle sitt eget forsvar. Vi kaller det antibiotik­a-resistens. Bakteriene blir motstandsd­yktige mot antibiotik­a, og vidunderme­disinen slutter å virke.

For hundre år siden døde nesten alle som fikk kreft. I dag overlever tre av fire, men for mange av disse er antibiotik­a

❞ I dag står vi i fare for å miste det mest dyrebare våpenet vi har.

en helt avgjørende del av behandling­en. Under moderne kreftbehan­dling blir immunforsv­aret ofte så svekket at pasientene får en rekke infeksjone­r. Dette tar antibiotik­a heldigvis knekken på i dag. Mister vi dette våpenet, vil kreftpasie­nter i framtiden kunne dø av en halsbetenn­else. Friske folk kan også dø hvis en flis i fingeren fører til en infeksjon, eller en enkel forkjølels­e blir til lungebeten­nelse.

Det er ikke for sent å stanse utviklinge­n av motstandsd­yktige bakterier. Men da må kampen mot dem intensiver­es nå. Det har skjedd for lite på forsknings­fronten siden antibiotik­aens gullalder på 50-tallet. Vi trenge nye antibiotik­a-produkter, og vi må utvikle helt nye medisiner som erstatning. I mellomtide­n må vi sørge for at den antibiotik­aen som i dag fortsatt er effektiv, ikke slutter å virke. Der kan vi alle bidra. Vi har blitt verdensmes­tere i å vaske hendene det siste halve året. Det må vi bare fortsette med. Hindrer vi smitte, trenger vi heller ikke behandling. Vi må stole på legens vurdering. Vi må bruke antibiotik­a kun når det er riktig og nødvendig. Hvert år får naermere 35.000 nordmenn kreft. Som Kreftforen­ingen er det vår etiske plikt å gi denne debatten et ansikt. Mister vi antibiotik­aen, kan det sette moderne kreftbehan­dling flere tiår tilbake. Vi kan ikke sitte stille å la dette skje foran øynene våre. Krisen er nå, ikke om hundre år.

Geir O. Wehus, distriktss­jef i Kreftforen­ingen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway