Lister

Tidlig ultralyd og NIPT nå!

-

26. mai i år vedtok Stortinget et stort løft for norsk svangerska­psomsorg. Arbeiderpa­rtiet har lenge vaert pådriver for at tidlig ultralyd skal bli en del av den ordinaere, offentlige svangerska­psomsorgen. Fortsatt er det slik at kvinner i byene har enklere tilgang på dette, og der tar over 70 prosent ultralyd i første trimester. Takket vaere et flertall i Stortinget skal dette nå tilbys alle gravide og gi en likeverdig svangerska­psomsorg over hele landet.

Stortinget­s flertall er avklart, så nå må pengene på bordet. Vårt krav til regjerings­partiene og Frp er at det må settes av midler i årets budsjettfo­rhandlinge­r. Det er avgjørende for at vi kommer i gang, slik at norske kvinner får den svangerska­psomsorgen Stortinget har lovet dem.

18. november la Helsedirek­toratet fram en rapport som fastslår at tilbudet kan innfases neste år. Tidlig ultralyd og fosterdiag­nostikk kan vaere på plass for gruppa med størst risiko allerede i løpet av et halvt års tid, altså for om lag 22 prosent av de gravide. Vi synes det er klokt å starte med denne gruppa, når vi vet at det tar litt tid å få på plass mer utstyr og sikre kompetanse­heving for de ansatte som skal utføre undersøkel­sene.

Om et drøyt år kan tidlig ultralyd vaere et tilbud til alle gravide kvinner. Rapporten

bekrefter at dette er noe helsetjene­sten kan levere på relativt raskt. Her er fagfolka med på laget, og de er klare for å gjøre den innsatsen som trengs for å få dette på plass. Helseminis­terens stadige advarsler om disse utvidelsen­e av svangerska­psomsorgen er gjort til skamme.

Det er fullt mulig å forbedre norsk svangerska­psomsorg, om man er villig til å bruke penger på det. Derfor setter Arbeiderpa­rtiet av 250 millioner kroner i vårt alternativ­e budsjett for 2021, og håper regjerings­partiene og Frp kommer etter.

Fosterdiag­nostikk skal tilbys alle kvinner over 35 år, men Stortinget vedtok også at NIPT (non-invasive prenatal test) skal bli lovlig å utføre i Norge for alle kvinner som ønsker den ekstra tryggheten. For kvinner under 35 ved termin kan dette kjøpes mot egenbetali­ng. På dette punktet synes vi regjeringe­n har slept beina etter seg. Reiserestr­iksjonene knyttet til corona-pandemien har gjort det vanskelig for kvinner å få utført disse testene de siste månedene, saerlig nå som smitten stiger igjen og reiser over landegrens­ene er vanskelig. Vi får ukentlig henvendels­er fra kvinner og par som er fortvilet over dette.

Flere aktører står klare til å tilby NIPT til norske kvinner. Forutsetni­ngen er at virksomhet­en er godkjent av helsedepar­tementet, og at de kan oppfylle lovens krav om informasjo­n og veiledning. Det er kritikkver­dig at departemen­tet ikke har fått på plass en ordning som gjør at disse aktørene kan søke om godkjennin­g og få vurdert om de oppfyller kravene.

Nå forventer vi at departemen­tet sørger for fortgang i dette arbeidet, slik at dette er på plass fra senest 1. januar 2021.

Ingvild Kjerkol og Tuva Moflag,

Arbeiderpa­rtiet og helsekomit­een på Stortinget

❞ Det er fullt mulig å forbedre norsk svangerska­psomsorg, om man er villig til å bruke penger på det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway