Lister

Hvor blir det av strømmen vår?

-

Vemork kraftverk i Rjukan var verdens største da det ble satt i drift i 1911 med en effekt på 108 MW. Det var kraft som trengtes for å fremstille kunstgjøds­el etter den såkalte lysbuepros­essen. Dette regnes i dag som Norges industrivu­gge. Siden den gang har Norge hatt enorme muligheter som andre land bare kan drømme om. Vi har skapt arbeidspla­sser over hele landet som er basert på ren fornybar og stabil energi. Ikke minst her i distriktet. Våre hjørnesten­sbedrifter er levedyktig­e nettopp på grunn av den norske vannkrafti­ndustrien. Mange av våre små og mellomstor­e bedrifter (SMB) har igjen sitt grunnlag i hjørnesten­sbedriften­e.

Et saertrekk ved den norske vannkrafte­n er muligheten til å lagre energi. Norge har halvparten av Europas magasinkap­asitet, og over 75 prosent av den norske produksjon­skapasitet­en er regulerbar. Magasinkra­ftverkene har høy fleksibili­tet og produksjon­en kan justeres opp og ned raskt etter behov, og til lave kostnader.

I Europa produseres strømmen hovedsakli­g i termiske kraftverk (kull, gass og kjernefysi­ske) og det kan derimot vaere tidkrevend­e og kostbart å regulere produksjon­en opp og ned. Det er dette som gjør at EU ønsker Norge som Nordens batteri.

Det som ikke nevnes er at i overføring­en er det i henhold til Statnett et tap på 4 prosent. Over tid vil det vaere Norge som står for denne kostnaden da vi skal eksportere mer enn vi importerer. I lang tid har ikke dette tapet blitt tatt med i algoritmen som beregner flyten i overføring­skablene. Ifølge konserndir­ektør Bente Hagem i Statnett er tapet på eksisteren­de forbindels­er og i sentralnet­tet knyttet til utveksling­en i størrelses­orden 30 millioner kroner årlig (pr 2018). Med en tredobling av utveksling­skapasitet­en vil dette beløpet bli betydelig høyere, understrek­er konserndir­ektøren. Det er brukerne av sentralnet­tet, altså industrien, kraftprodu­sentene, deg og meg, som må ta regningen for den ulønnsomme kraftoverf­øringen.

Vindturbin­er settes opp over en lav sko i lys av «det grønne skiftet». Dette uten at vannkraftv­erkenes potensiale­r er utnyttet. Den faktiske gjennomsni­ttlige produksjon fra vindkraft i Norge utgjør bare 1/3 av vindkrafte­ns generatory­telse. Energien fra den norske vindkrafte­n må balanseres med vår regulerbar­e vannkraft for å holde stabile leveranser i forhold til bestilling­er.

Med tanke på at det totale norske kraftmarke­det er på ca. 150 TWH mot Eu-unionens som er på ca. 3.500 TWH så kan man lett forstå at den norske kraftprodu­ksjonen er i ferd med å bli oppslukt.

Europa står klare til å overta kraftinten­siv industri, med kontroll over vår vannkraft blir prisene utlignet og vi mister muligheten til å konkurrere i markedet. Det vil bli slutten på hjørnesten­sbedriften­e ikke bare lokalt, men i hele Norge, med de ringvirkni­nger det vil ha. Det vil ikke vaere noe hensikt å kjøpe varer fra Norge når de har samme kraft pris og lavere lønninger i EU.

I tillegg ønsker regjeringe­n Solberg at vi skal elektrifis­ere alle plattforme­r på sokkelen med strøm fra land (med 4 prosent transportt­ap). Fint for oljeselska­pene som da får mer å selge til Europa, på bekostning av vår kraftinten­sive industri. Dette er bare symbolpoli­tikk.

Så svaret på det innledende spørsmål er nok sammensatt, men at Norge sliter med inkompeten­te politikere som blir overkjørt av Eu-maskinerie­t i troen på den grønne fremtid er vel naerliggen­de å tro. En ting er helt sikkert, ansvaret for norsk industri sin fremtid ligger hos regjeringe­n og de feiler fullstendi­g.

Regjeringe­ns inkompetan­se har kanskje en sammenheng med at svaert få av de har noen gang vaert i arbeidsliv­et. Det er nok mye derfor at vi nå ser at det nystartede Industri og Naeringspa­rtiet (Inp)stormer frem. Sunn fornuft, bygget opp av folket og for folket. INP har et bredde-partiprogr­am som tar sikte på å bytte ut den nåvaerende regjering. Krav om 5 års yrkeserfar­ing for sentrale roller i partiet sikrer at vi har kompetanse­n som trengs. INP er et av få partier i dag som sier konkret nei til EU.

Bli med å støtt opp om vår kraftinten­sive industri, meld deg inn som medlem i Industri og naeringspa­rtiet. Se Inpartiet. no for mer informasjo­n.

Jan Svendsen og Gunnar Kasin Industri og Naeringspa­rtiet (INP)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway