Lister

Bredbånd i verdenskla­sse – i hele Norge

-

Bredbånd til hele det norske folk setter krav til hastighet, geografi og teknologin­øytralitet ved utbygginge­n.

Covid-19 har satt Norges digitale kapasitet på prøve. I takt med smittespre­dningen har vi flyttet arbeidsdag­en hjem, der vi forsøker å balansere skole, arbeid og familieliv. Det er utfordrend­e, saerlig der det mangler kritisk digital infrastruk­tur.

Det er problemati­sk når bildet fryser midt i filmen. Men det er kritisk hvis ungdom ikke får levert lekser, eller arbeidstak­ere ikke får gjort jobben sin på grunn av dårlig nett. Dette er realiteten for mange i Norge og årets analyser viser at det er hele 285 000 husstander uten tilgang til høykvalite­ts bredbånd på minimum 100/10Mbps.

Samtidig forteller analysene om en utvikling av et digitalt gap mellom by og land. Bare 4 prosent i tettbygde strøk mangler høykapasit­ets bredbånd mot hele 44 prosent i grisgrendt­e strøk. Samfunnsbe­driftene mener at dette er et gap som må lukkes. Fordi det truer samhandlin­g og digitalise­ring på tvers i landet samt utfordrer arbeidspla­sser og bosetting i distrikten­e. Derfor har vi denne høsten gitt innspill om at statlig støtte må dobles fra 2021 slik at vi kan lukke gapet de neste tre årene.

Penger alene løser imidlertid ikke problemet, vi trenger myndighete­r med et framtidsre­ttet ambisjonsn­ivå, slik distriktso­g digitalise­ringsminis­ter Kristin Hofstad Helleland (H) viser når hun sier «… innbyggere og bedrifter i Norge skal oppleve mobil- og bredbåndst­jenester i verdenskla­sse». Det er et godt ambisjonsn­ivå, som også må konkretise­res i følgende tre dimensjone­r i kommende stortingsm­elding: Hastighet, geografi og teknologi.

Hastighet – sett ambisiøse krav til kapasitet. Tregt bredbånd møter ikke den digitale statens ambisjoner, enten det er for å øke muligheter til desentrali­sert undervisni­ng eller utvidet bruk av videokonsu­ltansjoner i helsetjene­sten. Staten trenger en robust digital grunnmur, og innbyggern­e trenger tjenester som fungerer både i dag og i morgen. Bruk statens midler til høykapasit­ets bredbånd med minst 100 Mbps – og se gjerne til Sverige

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway