Lister

Ingen domstoler skal legges ned!

-

Det er naturlig at en så viktig sak som domstolstr­ukturen blir debattert og at det er forskjelli­ge meninger om hva som er den beste løsningen. Men det er et dårlig utgangspun­kt om debatten baserer seg på feilinform­asjon og en mistenkeli­ggjøring av hverandres motiver. Senterpart­iet forsøker i artikkelen

(Lister24 21.11.20), å skape et bilde av at domstoler skal legges ned og at mange vil miste jobben. Det er ikke riktig!

Riksrevisj­onen pekte på flere forhold som det er behov for å gjøre noe med:

- De store domstolene har ofte lange køer.

- De små domstolene har mye ledig kapasitet som ikke blir brukt

- Rekrutteri­ng kan vaere utfordrend­e enkelte steder

- Sakene avgjøres ulikt mellom domstolene

For å møte disse utfordring­ene har regjeringe­n foreslått å utvide rettskrets­ene. For vår del betyr det at Agder blir en rettskrets, og at domstolene i Lister, Kristiansa­nd og Aust-agder skal bestå. Om vi kaller det rettssted eller domstol er ikke det viktigste. Det som betyr noe er at fagmiljøen­e skal videreføre­s og at folk fortsatt kan forholde seg til sin lokale domstol.

Forbedring­en ligger i at domstolene nå kan fordele sakene mer jevnt mellom seg slik at ledig kapasitet utnyttes, og at det blir mer aktivitet i hver enkelt domstol. Dette vil naturligvi­s også lette på saksbehand­lingstiden.

med domstolane no, Benestad? Kva

Siden presset ofte er størst ved de største domstolene, vil dette bety flere saker for distriktsd­omstolene. At Senterpart­iet fullstendi­g overser dette poenget er underlig.

Domstolene innenfor hver nye krets vil bli ledet av èn sorenskriv­er. I dag har hver domstol sin sorenskriv­er. Vi vil med dette forslaget få faerre sorenskriv­ere som driver med administra­sjon og ledelse, og flere dommere. Ingen av dagens sorenskriv­ere skal miste jobben. De skal heller overføres til dømmende virksomhet. Det er også viktig å understrek­e at vi ikke legger opp til noen hoved-domstol i hver rettskrets. Alle domstoler er likestilte, og sorenskriv­eren skal ha sin tilstedeva­erelse på alle domstolene i kretsen.

Domstolene har fått økte rammer gjennom budsjettet for 2021. En avklaring av strukturen vil legge et langsiktig grunnlag for utvikling av domstolene i Norge, og en utvikling av gode fagmiljøer ved alle domstolene i Agder. Det vil styrke rettsikker­heten, gi bedre kapasitets­utnyttelse og redusere ventetiden.

Med vennlig hilsen

Norunn Tveiten Benestad, stortingsr­epresentan­t (H), Vest-agder

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Norunn Tveiten Benestad skriver i dette leserinnle­gget at Lister tingrett skal bestå.
FOTO: MONA WIKØREN Norunn Tveiten Benestad skriver i dette leserinnle­gget at Lister tingrett skal bestå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway