Lister

Bildet ble delt over hele verden

7. klasse ved Liknes skole delte et bilde med oppfordrin­g om å dele videre. I løpet av kort tid ble bildet delt over hele verden.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

– I slutten av oktober hadde vi fokus på nettvett og deling av bilder på nett. Jeg som laerer har sett flere slike bilder tidligere, og ønsket å gjennomfør­e det selv for at elevene her i Kvinesdal skulle få litt mer eierskap og forståelse for det, forteller laerer May Hilde Gullestad.

Et eksperimen­t

7. klasse ved Liknes skole i Kvinesdal snakket litt om hva de synes er greit og hva som ikke er greit at de selv deler eller at andre deler om dem. Og hva det betyr at noen tar screenshot av bilder og ting vi deler. Om at ting vi kanskje velger å slette i ettertid, likevel kan ligge ute og vaere der for alltid.

Da ble de enige om å legge ut et bilde for å se hvor mange som kom til å dele.

– Da elevene fikk gjette hvor mange ganger de trodde bildet kom til å bli delt, svarte elevene litt forskjelli­g. Det var en som virkelig ikke hadde troen på at mine bilder kom til å bli delt, og foreslo null delinger. Noen andre foreslo tre og fem ganger. En annen elev tok hardt i og foreslo 1 million delinger. Diskusjone­n fortsatte og og de fleste gikk opp til tall rundt 20, 30 og 40. En elev tippet på 1000, men flertallet mente likevel at det kom til å bli delt cirka 30 ganger på én uke, forteller Gullestad.

16.32 samme dag laereren ut bildet.

19 minutt senere var det blitt delt 29 ganger.

Etter én time var bildet oppe i 121 delinger.

Noterte plassering­ene

– Jeg ble da tipset om å oppfordre til at de som delte bildet skulle kommentare­r hvor de bodde. Disse plassering­ene har jeg senere lagt inn i maps og filmet resultatet, sier laereren.

Etter 3 timer var bildet blitt delt 678 ganger.

Etter 5 timer rundet det 1000 delinger.

Etter 16 timer var bildet blitt delt 1400 ganger.

På ett døgn var bildet blitt delt over 2000 ganger.

Ansiktsutt­rykkene

– Noe av det gøyeste med prosjektet for meg som laerer, var nok ansiktsutt­rykket på elevene dagen etter. Da det gikk opp for dem at bilde var blitt delt «litt» mer enn 30 ganger, og det kun på ett døgn, smiler Gullestad.

– Det var også veldig spennende å følge med på hvor bildet ble delt. Vi beveget oss først gjennom store deler av Norge, så ble bildet delt ut av landet og til de andre nordiske landene. Videre ble det delt til mange steder i Nederland og Storbritan­nia, og videre ut til andre kontinente­r. Jeg personlig ble også veldig sjokkert over at vi nådde SørKorea og Kina. I Australia, Faerøyene, Island og Brasil, Argentina, Sør-afrika, Zambia og flere stater i USA ble bildet også delt.

Elevene i 7. klasse synes det var kult å se hvor mange land bildet ble delt i. De forteller også at de har laert at de ikke skal dele bilder av seg selv på nett, som de ikke vil skal ligge på nett. Det gjelder alle slags bilder. Over halvparten sier de ble veldig overrasket over resultatet og antall delinger. Resten forventet mange delinger når det var oppfordrin­gen, og ble derfor ikke så overrasket.

– Tenk over hva du deler

En elev sier at han ble veldig overrasket over at det var blitt delt til Kina, fordi det kanskje ikke er så mange der som kan engelsk. Men elevene var generelt enige om at det at laereren oversatte teksten til engelsk, gjorde at bildet ble delt fortere og til flere.

Én uke senere er bildet blitt delt 3203 ganger, kommentert 630 ganger, likt 350 ganger og «reist» til 333 ulike plasser verden.

– Konklusjon­en er klar: Tenk over hva du deler, avslutter Gullestad.

Det var også veldig spennende å følge med på hvor bildet ble delt.

May Hilde Gullestad

 ??  ??
 ??  ?? 7. klasse ved Liknes skole og deres laerer, May Hilde Gullestad, postet dette bildet på Facebook for å utføre et eksperimen­t på hvor mange ganger det ville bli delt.
7. klasse ved Liknes skole og deres laerer, May Hilde Gullestad, postet dette bildet på Facebook for å utføre et eksperimen­t på hvor mange ganger det ville bli delt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway