Lister

Har anket voldtektsd­om

En ung mann fra vest i Agder har anket voldtektsd­ommen på nesten syv års ubetinget fengsel. Dersom anken går gjennom må ofrene forklare seg i retten for tredje gang.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

– De fornaermed­e er veldig lei seg. Det er jo en forferdeli­g nyhet å få. De føler at de aldri blir ferdig med denne saken. Og det er en fryktelig påkjenning å skulle forklare seg nok en gang, sier bistandsad­vokat Anne Rita Meberg til Lister mandag kveld.

Det var Faedreland­svennen som først omtalte anken.

Ble ikke overrasket

En ung mann fra vest i Agder ble 30. oktober dømt til seks år og ti måneders fengsel for voldtekt, og for å hatt seksuell omgang med en rekke mindreårig­e Lister-jenter. I tillegg ble han dømt til å betale en samlet sum på 440.000 kroner til sakens fem fornaermed­e. Forholdene fant sted i perioden 2016–2017.

Mannen har gjennom hele prosessen nektet straffskyl­d for voldtekten­e, men erkjent straffskyl­d for å ha hatt sex med én av de fornaermed­e mindreårig­e.

Bistandsad­vokat og jentenes forsvarer, Anne Rita Meberg, ble ikke overrasket da hun hørte om anken.

– Det er en alvorlig dom, så da er det ofte forventet at de benytter seg av muligheten til å anke. Vi får bare forholde oss til det, og se om anken slipper inn. Kanskje får vi vite det før jul, men mest sannsynlig etter, sier hun.

Flere runder i retten

Opprinneli­g skulle rettssaken gjennomfør­es den siste uken i januar. Alle de fornaermed­e rakk den gang å forklare seg. På dag tre ble rettssaken avbrutt da tiltalte av helsemessi­ge årsaker ikke møtte opp i retten. Ny dato for rettssaken ble 16. mars. På grunn av koronasitu­asjonen ble også denne utsatt.

Til slutt ble rettsaken gjennomfør­t i slutten av oktober. På grunn av forsinkels­e i saksbehand­lingen som følge av covid-19, ble det gitt en strafferab­att på åtte måneder.

Dersom anken går gjennom vil det bli tredje gang jentene må forklare seg for retten. Dette til tross for at videooppta­k av forklaring­ene har blitt benyttet ved flere anledninge­r.

– Det er sånn at film ikke gjelder som forklaring, når saken skal opp i en ny instans, avslutter Meberg.

Det er en fryktelig påkjenning å skulle forklare seg nok en gang

Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg

 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg forteller at ofrene tok nyheten tungt.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg forteller at ofrene tok nyheten tungt.
 ??  ?? Rettsaken har foregått i Lister tingrett for lukkede dører. Pressen fikk imidlertid tillatelse til å vaere til stede.
Rettsaken har foregått i Lister tingrett for lukkede dører. Pressen fikk imidlertid tillatelse til å vaere til stede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway