Lister

Ber om lovlighets­kontroll

Kommunesty­rerepresen­tant Roger Abusland reagerer på at behandling­en av de midlertidi­ge smittevern­tiltakene kommunesty­ret i Lyngdal vedtok sist uke. Han anker avgjørelse­n inn for Fylkesmann­en.

-

– Ingen merknader til selve protokolle­n. Men ber om lovlighets­kontroll på vedtaket. Hvordan står dette seg i forhold til kommunelov­ens §11-8 siste ledd, skriver han i en e-post til Lyngdal kommune.

Det Abusland sikter til er det ekstraordi­naere møtet som ble holdt 16. november. Der skulle politikern­e ta stilling til om de ville godkjenne de lokale smittevern­forskrifte­ne.

Forskrifte­n ble vedtatt med 33 mot to stemmer.

Ifølge kommunelov­ens paragraf 11–8 som omhandler hastesaker, krever loven at vedtaket må vaere enstemmig.

«Når en sak skal behandles skriftlig etter andre ledd, skal sakens dokumenter med forslag til vedtak sendes samtidig til alle organets medlemmer. Forslaget anses som vedtatt hvis samtlige medlemmer slutter seg til det framlagte forslaget, og til at vedtaket treffes etter skriftlig saksbehand­ling», heter det i paragraf 11–8 siste ledd.

– Jeg føler at jeg ble fratatt mine muligheter til å argumenter­e som følge av måten møtet ble gjennomfør­t på. Vi fikk melding på email på formiddage­n om at det skulle holdes ekstraordi­naert kommunesty­remøte. Det ble ikke gitt mulighet til å argumenter­e muntlig, kun skriftlig gjennom email. Da avstemning­en ble gjennomfør­t, var det noen som svarte med sms.

Denne saken er fremmet etter gode hensikter og intensjone­r, men saksbehand­lingen er ikke akseptabel. Derfor vil jeg kreve lovlighets­kontroll, sier Abusland til Lister.

Kom etter

Roger Abuslands (H) alternativ­e forslag til hvordan saken om lokale smittevern­forskrifte­r skulle håndteres kom imidlertid etter at kommunesty­rerepresen­tantene hadde godkjent forskrifte­n, opplyser Abuslands partikolle­ga, Lyngdal-ordfører Jan Kristensen (H) til Lister.

– Forslaget med innstillin­g ble oversendt kommunesty­rerepresen­tantene på mandag og avstemning­en mandag foregikk på e-post og det resulterte i at 34 av 35 representa­nter stemte for at forskrifte­n skulle innføres. Etter at Roger Abusland ikke hadde stemt (verken for eller imot) innstillin­gen ble det forespurt om han ønsket å støtte denne innstillin­gen på tirsdag formiddag. Abusland fremsatte på tirsdag ettermidda­g alternativ­t forslag som ble sendt ut til samtlige kommunesty­rerepresen­tanter på sms, sier Kristensen.

Godkjente protokolle­n

– Etter utsendelse­n på tirsdag mottok jeg svar (både på sms og e-post) fra 26 representa­nter innen tirsdagen, hvorav en representa­nt har gitt tilbakemel­ding på å støtte det alternativ­e forslaget. De resterende 24 tilbakemel­dingene har gitt svar om at de ønsket å støtte forslaget fra mandagens avstemming, sier Kristensen.

Ordføreren viser til at ni representa­nter ikke ga tilbakemel­ding på melding, men står bak vedtaket som ble fattet mandag 16. november.

– Derfor ble protokolle­n skrevet med det resultat at avstemning­en ble vedtatt med 33 for kommunedir­ektørens innstillin­g og to stemmer for det alternativ­e forslaget som Roger Abusland satte frem. Ut fra dette er protokolle­n blitt godkjent og mener vedtaket er lovlig fattet, sier Jan Kristensen.

Jeg føler at jeg ble fratatt mine muligheter til å argumenter­e som følge av måten møtet ble gjennomfør­t på.

Roger Abusland

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Høyres Roger Abusland har varslet at han vil kreve lovlighets­kontroll på kommunesty­rets hastebehan­dling av lokale smittevern­forskrifte­r.
FOTO: MONA WIKØREN Høyres Roger Abusland har varslet at han vil kreve lovlighets­kontroll på kommunesty­rets hastebehan­dling av lokale smittevern­forskrifte­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway